Wszystko o rondach (na przykładzie ronda w Ostrowie Wlkp.)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez HakirimJP » piątek 10 października 2008, 19:56

W takim razie nie pozostaje nic, tylko czekać na jednoznaczny przepis mówiący o poruszaniu się na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym. Tylko ciekawi mnie co zrobić, jak zatrzyma policja w tej sprawie.
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez bruno666 » piątek 10 października 2008, 19:58

HakirimJP napisał(a):Otóż Panowie i Panie, dziś dostałem materiały do teorii z mojego OSK
i jeżeli chodzi o używanie kierunkowskazów na rondzie, to jest tam coś takiego:

OBRAZEK

Jestem w sumie zaskoczony, bo już każdy mówi coś innego :evil: :evil: :shock: :?

Czym jesteś zaskoczony? Cały czas nie rozumiesz, że ronda mogą być przeróżnie zbudowane?

§ 36.
1. Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.

I żadnego innego znaczenia C-12 nie ma. A skrzyżowania (w tym ronda) mogą być różnej budowy.

Ja te swoje "przepisy" z książki zastosujesz tu:

Obrazek
bruno666

Postprzez HakirimJP » piątek 10 października 2008, 20:22

bruno666 napisał(a):
HakirimJP napisał(a):Otóż Panowie i Panie, dziś dostałem materiały do teorii z mojego OSK
i jeżeli chodzi o używanie kierunkowskazów na rondzie, to jest tam coś takiego:

OBRAZEK

Jestem w sumie zaskoczony, bo już każdy mówi coś innego :evil: :evil: :shock: :?

Czym jesteś zaskoczony? Cały czas nie rozumiesz, że ronda mogą być przeróżnie zbudowane?

Rozumiem, sam tak wcześniej pisałem, że je rozróżniam na swój sposób.

bruno666 napisał(a):§ 36.
1. Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.

I żadnego innego znaczenia C-12 nie ma. A skrzyżowania (w tym ronda) mogą być różnej budowy.

Ja te swoje "przepisy" z książki zastosujesz tu:

Obrazek

Tu? Pozwól, że Ci odpowiem, jeżeli dasz mi zdjęcie takiego skrzyżowania. Bo ja z takimi się nie spotkałem, ani nawet niesłyszałem.
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez bruno666 » piątek 10 października 2008, 20:54

Nie wierzysz, że istnieje takie?
Jak będziesz sygnalizował manewry?
bruno666

Postprzez HakirimJP » piątek 10 października 2008, 22:05

No ja niewiem, kto stawia znak c-12 na skrzyżowaniach bez wyspy, albo na takich zwykłych? Ja się z tym niespotkałem, ale chętnie zobaczyłbym taką sytuację (jeśli istnieje). :shock:
HakirimJP

Postprzez bruno666 » piątek 10 października 2008, 22:14

Obrazek
bruno666

Postprzez dariex » piątek 10 października 2008, 22:26

Takich skrzyżowań jest całe mnóstwo.Zwłaszcza w małych miejscowościach,gdzie centralnym punktem jest rynek.

Tutaj pierwszeństwa należy ustąpić wjeżdzającym na skrzyżowanie.
Tutaj układ jezdni i samo to ,że objeżdzając skrzyżowanie,kilkukrotnie zmieniamy tor jazdy,sugerowało by,że należałoby kierunkowskazów używać.,zgodnie ze zmianą kierunku.
dariex

Postprzez HakirimJP » sobota 11 października 2008, 13:10

bruno666 napisał(a):Obrazek

No to teraz wszystko jasne. Wcześniej nie załapałem, gdzie tu może być "wyspa".
Chodzi Ci o sposób sygnalizowania? Użyłbym tu tylko kierunku w prawo przy zjeździe.
HakirimJP

Postprzez bruno666 » sobota 11 października 2008, 18:35

HakirimJP napisał(a):Chodzi Ci o sposób sygnalizowania? Użyłbym tu tylko kierunku w prawo przy zjeździe.

Naprawdę?

Obrazek

HakirimJP napisał(a):Pozwól, że Ci odpowiem, jeżeli dasz mi zdjęcie takiego skrzyżowania.

Obrazek
bruno666

Postprzez HakirimJP » sobota 11 października 2008, 19:06

Już dziś widziałem w filmie takie skrzyżowanie, i Pan Dworak mówił właśnie o takim sposobie sygnalizowania. I ja też o takim myślałem.
HakirimJP

Postprzez bruno666 » sobota 11 października 2008, 19:43

Tzn. że Pan Dworak powiedział w TV, iż w poniższej sytuacji przy zjeździe z ronda należy włączyć prawy kierunkowskaz?

Obrazek

1. Pan Dworak nie jest żadnym autorytetem dla mnie,
2. Telewizja kłamie.
bruno666

Postprzez dylek » sobota 11 października 2008, 21:55

HakirimJP napisał(a):Już dziś widziałem w filmie takie skrzyżowanie, i Pan Dworak mówił właśnie o takim sposobie sygnalizowania. I ja też o takim myślałem.

Też widziałem ten filmik i był tam problematyczny zjazd, który w moich oczach totalnie podważył teorie p. Dworaka, a jego tłumaczenia okazały się niepewne i mętne.... Nie brzmiał jak autorytet... :D

Brak mi talentu rysowniczego i wrzucę bardzo uproszczony schemacik tego o co tam chodziło.... Oczywiście wszystkie wloty ze znakiem C-12 i A-7 (tam chyba bywały i B-20 ale głowy nie dam... )
Obrazek

W kółeczku to o co chodziło.... Jak zasygnalizować wyjazd na wprost, skoro prawy kierunkowskaz sugeruje zjazd w prawo, a dalsza jazda po rondzie powinna (oczywiście wg pana Dworaka, a nie wg mnie ) być bez kierunkowskazu ?? Pan Dworak niestety mi, ale i autorom pytania nie odpowiedział w sposób przekonujący......
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez HakirimJP » niedziela 12 października 2008, 20:16

dylek napisał(a):
HakirimJP napisał(a):Już dziś widziałem w filmie takie skrzyżowanie, i Pan Dworak mówił właśnie o takim sposobie sygnalizowania. I ja też o takim myślałem.

Też widziałem ten filmik i był tam problematyczny zjazd, który w moich oczach totalnie podważył teorie p. Dworaka, a jego tłumaczenia okazały się niepewne i mętne.... Nie brzmiał jak autorytet... :D

Brak mi talentu rysowniczego i wrzucę bardzo uproszczony schemacik tego o co tam chodziło.... Oczywiście wszystkie wloty ze znakiem C-12 i A-7 (tam chyba bywały i B-20 ale głowy nie dam... )
Obrazek

W kółeczku to o co chodziło.... Jak zasygnalizować wyjazd na wprost, skoro prawy kierunkowskaz sugeruje zjazd w prawo, a dalsza jazda po rondzie powinna (oczywiście wg pana Dworaka, a nie wg mnie ) być bez kierunkowskazu ?? Pan Dworak niestety mi, ale i autorom pytania nie odpowiedział w sposób przekonujący......

Tak były też B-20. Jak pamiętam to wszystko było dla mnie jasne z tego co on tam tłumaczył. Mówił tylko o kierunku w prawo i tak jak wg Twojego rysunku, też da się go użyć przy jeździe prosto tylko trochę dalej niż do tego skrętu w prawo, tak mi się wydaje, dla pewności poszukam tego filmiku jeszcze raz go obejrze.

bruno666 napisał(a):Tzn. że Pan Dworak powiedział w TV, iż w poniższej sytuacji przy zjeździe z ronda należy włączyć prawy kierunkowskaz?

Obrazek

1. Pan Dworak nie jest żadnym autorytetem dla mnie,
2. Telewizja kłamie.

Po części się zgadzam trochę z tymi punktami, ale skoro nie tak to co można zrobić w takiej sytuacji? Chyba jadąc prosto niewłączać wogóle kierunków...

EDIT////
Już zobaczyłem ten filmik, i mówi on na nim w takim przypadku, że jadąc tym prawym pasie już nie jesteśmy na rondzie i w tym przypadku jadąc prosto nie włączamy kierunkowskazów a skręcając w prawo włączamy prawy kierunek. No trochę to dziwne, ale już to załapałem, zaś na jeździe po samym rondzie SĄDZI, że nie trzeba używać żadnych kierunków, pomimo, że prosi się tam używać lewego i pewnie ja bym tak zrobił.
Zresztą sami zobaczcie:http://ww6.tvp.pl/View?Cat=6287&id=713624

Pozdrawiam, Hakirim
HakirimJP

Postprzez dylek » niedziela 12 października 2008, 21:08

HakirimJP napisał(a):Już zobaczyłem ten filmik, i mówi on na nim w takim przypadku, że jadąc tym prawym pasie już nie jesteśmy na rondzie i w tym przypadku jadąc prosto nie włączamy kierunkowskazów a skręcając w prawo włączamy prawy kierunek. No trochę to dziwne, ale już to załapałem, zaś na jeździe po samym rondzie SĄDZI, że nie trzeba używać żadnych kierunków, pomimo, że prosi się tam używać lewego i pewnie ja bym tak zrobił.
Zresztą sami zobaczcie:http://ww6.tvp.pl/View?Cat=6287&id=713624

Pozdrawiam, Hakirim

Wytłuściłem sedno tego tłumaczenia..... Wnioskując z dalszej części twojego postu chyba popierasz moje zdanie, że p.Dworak posuwa się do plecenia wierutnych bzdur w imię obrony teorii, że po rondzie to się prosto jeździ.... Niech do przedszkola się uda - pokaże znak C-12 i zapyta jak się jeździ na takim skrzyżowaniu.... Uzyska 100% odpowiedzi, że w kółko w lewo i 0% odpowiedzi, że prosto..... Dzieci nawet potrafią to zrozumieć, ale niektórzy niestety nie....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez HakirimJP » niedziela 12 października 2008, 21:41

No masz rację. Trochę plecie, bo ja przed obejrzeniem materiałów z TVP Kraków "Jedź bezpiecznie" nigdy bym nie powiedział, że po rondzie się jeździ prosto, ale coś mnie podkusiło, że skoro to ekspert, to musi mówić prawdę, co prawda jego sposób interpretowania ronda "rondo traktujmy jako prostą drogę z kolejnymi skrętami w prawo" jest bardzo zrozumiały i może wielu pomóc zrozumieć istotę ronda, ale niestety jeżeli pomyśleć, logicznie to gdzie tu widać jazdę prosto? Właśnie, każdy powie, że jeździmy do okoła.
Ale najgorsze z tego wszystkiego jest to, że w Polsce nie ma jednoznacznego przepisu mówiącego sygnalizowaniu kierunków jazdy na rondzie albo jakichkolwiek interpretacji czy też wskazań co do poruszania. W Niemczech ruch po rondzie jest dokładnie opisany w prawie. A my z niecierpliwieniem możemy tylko czekać na taki artykuł w naszym kodeksie.
HakirimJP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze