Łuk na prawo jazdy c+e

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Łuk na prawo jazdy c+e

Postprzez wanioo » wtorek 07 października 2008, 17:10

Chciałbym się dowiedzieć czy macie jakieś sprawdzone sposoby jak dobrze opanować łuk dla kategorii c+e?? Jakieś drobne porady. Z góry dzięki i sorki jak gdzieś już to jest opisane bo nie mogłem znaleść
wanioo

Postprzez cman » wtorek 07 października 2008, 18:02

Zauważyłem, że na początku sporo pomaga stosunkowo szybka jazda. Wtedy po prostu na bieżąco widać co się dzieje z przyczepą, nie traci się "orientacji w terenie".
A co do samego toru jazdy, to najwygodniej było mi robić tak: wjeżdżając przodem ustawiam się w miarę pośrodku, z lekkim odchyleniem w prawo, zaczynam cofać z subtelnym złamaniem przyczepy w prawo, tak żeby tylko się złamała i prostuję koła, następnie czekam aż się ustawi pod optymalnym kątem do "gonienia" jej, no i wtedy kręcę tak, żeby utrzymać ten kąt, no i do tego lekkie korekty kierownicą, a potem prostowanie na wyczucie i ewentualne dołamywanie (jeżeli prostowanie było za wcześnie) albo przełamywanie (jeżeli prostowanie było za późno) - chociaż w tym drugim przypadku to najprościej jest podjechać do przodu.
Więcej nie pomogę, bo sam więcej nie wiem na ten temat.
cman

Postprzez ana88 » wtorek 07 października 2008, 20:07

sam najlepiej musisz wyczuć samochód trzeba trochę pojeździć, proponuję ćwiczyć na łuku o trochę mniejszych wymiarach bo na egzaminie idzie potem gładko i sprawnie i wydaje się jakby łuk był dużo większy, jak zaczynasz cofać to nie kręć mocno tylko po trochu jakby co to kontrujesz. raczej trzymaj się prawej strony. łuk da się przejechać na egzaminie przejechałam bez korekty
ana88

Postprzez Neurot » środa 08 października 2008, 08:55

Pamiętaj też, że masz prawo do korekty toru jazdy (aby tylko nie wyjechać poza linie). Jeżeli przy łamaniu zestawu widzisz, że tył ucieka gdzieś na bok, nie kombinuj. Zatrzymaj się, podciągnij do przodu i zacznij cofać ponownie na bqardziej wyprostowanym zestawie (o wiele łatwiej)
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Powrót do Egzamin na prawo jazdy