Pytanie odnośnie wieku prowadzenia auta C+E

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie odnośnie wieku prowadzenia auta C+E

Postprzez Kielbasa441 » piątek 18 lipca 2008, 23:52

Witam. Posiadam prawo jazdy kat. B,C i robie teraz E mam 20lat skończone i pisze z zapytaniem bo każdy inny instruktor mówi mi co innego a zadaje im to samo pytanie: Od jakiego wieku można prowadzić pojazd powyżej 7,5 tony? Jeden instruktor mi mówił żeby móc jeździć na C trzeba mieć skończone 21 lat a na C+E 24 lata, drugi z tym się nie zgodził i powiedział że od 18 już mogę na C a C+E od 21. Jak to w końcu z tym wiekiem jest???? Prosiłbym o wypowiedz nie tylko jednej osoby. Sorki za bardzo głupie pytanie ale nie wieże że każda osoba poniżej 21lat wie jak z tym wiekiem wogule jest bo każdy instruktor co innego mówi także myślę że mój post rozwieje wątpliwości nie tylko mi samemu.

Dodam że posiadam kurs na przewóz rzeczy, dlaczego nie mając tego wieku nie mogę prowadzić takiego auta?? jakby mnie pracodawca przyjął do pracy jako kierowca tira w tym wieku to po złapaniu mnie przez policje dostanie jakiś papierek do zapłaty za to że przyjął osobę do pracy w nieodpowiednim wieku, a może ja dostane??? Jakie są konsekwencje tego??
Kielbasa441

Postprzez qwer0 » sobota 19 lipca 2008, 08:41

2. Wymagany dla danej kategorii wiek wynosi:
...
3) 18 lat - dla kategorii A, B, B+E, C, C+E, C1 lub C1+E

Z reszta, jak sam napisales... masz ukonczone 20 lat i masz kategorie C, a ktos Ci mowi, ze C mozna od 21??
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez melanomaniak1 » sobota 19 lipca 2008, 10:17

Gdy nie masz skonczonych 21 lat to mozesz tylko jezdzic pojazdami lub zespolem pojazdsow do 7.5 t dmc!! Mimo ze masz kurs na przewoz rzeczy, moze tez psychotesty i orzeczenie lekarskie to i tak nie mozesz jezdzic powyzej 7.5 t dmc.
melanomaniak1

Postprzez Kielbasa441 » sobota 19 lipca 2008, 11:07

qwerO: czytałem już tego posta skąd ten cytat odnosi się ale on dotyczy od jakiego wieku można robić prawo jazdy i tak właśnie jest że na te kategorie od 18 można ale jeździć nimi nie można. I tu tkwi cały problem ze nie wiem czy na samo C+E są ograniczenia wiekowe czy na C i C+E . melanomaniak1: z twojej odpowiedzi wnioskuje że pojazdem do 7,5t mogę jeździć a powyżej już nie. A wiesz może jakie są konsekwencje jazdy pojazdem powyżej tych 7,5? powiedzmy ze w wieku 20 lat mam już wszystkie kategorie prócz D i mam swojego Tira jeździć mi nim nie wolno?
Kielbasa441

Postprzez Kielbasa441 » sobota 19 lipca 2008, 12:05

Znalazłem odpowiedz na swoje pytania. Dla osób których nie znają odpowiedzi na wyżej zadawane pytanie, postanowiłem wyciąć urywek z książki z 2008r "ABC, Kierowcy Zawodowi":

Kierowcą wykonującym przewozy drogowe może być osoba, która:

1) ukończyła 21 lat,(nie dotyczy to kierowcy wykonującego transport drogowy rzeczy pojazdem o dmc mieszczącym się w przedziale 3.5 t do 7,5 tonu).

2) posiada odpowiednie uprawnienia do kierowania pojazdem samochodowym określoną w ustawie z dnia 20 czerwca 1997r.- Prawo
o ruchu drogowym.

3) uzyskała kwalifikację wstępną

4) nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do pracy na stanowisku kierowcy.

5) nie ma przeciwwskazań psychologicznych do pracy na stanowisku
kierowcy.
Kielbasa441

Powrót do Luźna gadka