Witam. Posiadam prawo jazdy kat. B,C i robie teraz E mam 20lat skończone i pisze z zapytaniem bo każdy inny instruktor mówi mi co innego a zadaje im to samo pytanie: Od jakiego wieku można prowadzić pojazd powyżej 7,5 tony? Jeden instruktor mi mówił żeby móc jeździć na C trzeba mieć skończone 21 lat a na C+E 24 lata, drugi z tym się nie zgodził i powiedział że od 18 już mogę na C a C+E od 21. Jak to w końcu z tym wiekiem jest???? Prosiłbym o wypowiedz nie tylko jednej osoby. Sorki za bardzo głupie pytanie ale nie wieże że każda osoba poniżej 21lat wie jak z tym wiekiem wogule jest bo każdy instruktor co innego mówi także myślę że mój post rozwieje wątpliwości nie tylko mi samemu.
Dodam że posiadam kurs na przewóz rzeczy, dlaczego nie mając tego wieku nie mogę prowadzić takiego auta?? jakby mnie pracodawca przyjął do pracy jako kierowca tira w tym wieku to po złapaniu mnie przez policje dostanie jakiś papierek do zapłaty za to że przyjął osobę do pracy w nieodpowiednim wieku, a może ja dostane??? Jakie są konsekwencje tego??