jednokierunkowa, wyjazd tylem....

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

jednokierunkowa, wyjazd tylem....

Postprzez Barabasz » środa 09 lipca 2008, 21:37

droga jedno kierunkowa i wyjezdzanie z niej tylem (pod prad)
nie znalazlem przepisu ktory by to jednoznacznie zabranial
wczesniej sadzilem ze jest to jednoznacznie okreslone....

czy ktos z was ma konkretniejsza wiedze w tym temacie ?...
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Postprzez Reedsik » środa 09 lipca 2008, 21:51

Masz prawo wycofać się z jednokierunkowej ulicy.
Reedsik

Postprzez SXE » środa 09 lipca 2008, 23:55

Reedsik napisał(a):Masz prawo wycofać się z jednokierunkowej ulicy.

Jak tylko w Jastrzębiu skorzystasz zpodczas zawracania z drogi jednokierunkowej to przesiadasz się natychmiast.
Nie raz to widziałem.
Ale przepisu jednoznacznego brak.
Bagatela egzaminator również na drodze jednokierunkowej wręcz karze cofać np podczas parkowania równoległego.
SXE

Postprzez tristan » czwartek 10 lipca 2008, 09:41

SXE napisał(a):Ale przepisu jednoznacznego brak.

No a jednak jest:

3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:
a) sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia,

a wjeżdżanie tyłem na skrzyżowanie jest zagrożeniem, a na pewno utrudnieniem.

SXE napisał(a):Bagatela egzaminator również na drodze jednokierunkowej wręcz karze cofać np podczas parkowania równoległego.

Ale w jaki sposób karze? Są przewidziane jakieś inne kary niż niezdany egzamin? Wg mnie dziwny ten egzaminator, bo jak chcesz parkować bez cofania? Dziwi mnie też karanie, które MSZ nie występuje w procedurze egzaminu.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez cman » czwartek 10 lipca 2008, 10:58

tristan napisał(a):a wjeżdżanie tyłem na skrzyżowanie jest zagrożeniem, a na pewno utrudnieniem.

Wyjeżdżanie tyłem na skrzyżowanie może być zagrożeniem i może być utrudnieniem.
cman

Postprzez tristan » czwartek 10 lipca 2008, 18:19

cman napisał(a):Wyjeżdżanie tyłem na skrzyżowanie może być zagrożeniem i może być utrudnieniem.

Nie może, a jest. MOŻE spowodować negatywne skutki, ale utrudnieniem i zagrożeniem jest. Na tym polega ZAGROŻENIE, że MOŻE spowodować....
tristan

Postprzez Reedsik » czwartek 10 lipca 2008, 20:43

Kod: Zaznacz cały
Jak tylko w Jastrzębiu skorzystasz zpodczas zawracania z drogi jednokierunkowej to przesiadasz się natychmiast.
Nie raz to widziałem.

Zawracanie a cofanie, to dwie różne sprawy. Cofać możesz zachowując przy tym szczególną ostroznośc, jak napisała Tristan. Ale w momencie jak zawrócisz na jednokierunkowej to przecież jedziesz pod prąd.
Reedsik

Postprzez cman » czwartek 10 lipca 2008, 21:20

tristan napisał(a):Nie może, a jest. MOŻE spowodować negatywne skutki, ale utrudnieniem i zagrożeniem jest. Na tym polega ZAGROŻENIE, że MOŻE spowodować....

PRD napisał(a):3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:
a) sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia,

W przeciwieństwie do Ciebie, ustawodawca przewidział możliwość, że manewr może nie spowodować zagrożenia ruchu lub jego utrudnienia.
cman

Postprzez SXE » czwartek 10 lipca 2008, 22:05

Może trochę niejasno się wyraziłem z tym zawracaniem .
Chodzi o wykorzystanie skrzyżowania do zawracania . Tzn wjadę 3 m w drogę jednokierunkową , po czym cofam , aby zawrócić.
W innej sytuacji egzaminator narzuca cofanie na jednokierunkowej w celu zaparkowania równolegle i w tym wypadku nie widzi nic złego w cofaniu na takiej drodze .
W obu przypadkach opisanych przeze mnie dochodzi do cofania na drodze jednokierunkowej . Czyli manewr w obu przypadkach ten sam (cofanie) ocena na arkuszu zupełnie różna
SXE

Postprzez lalamido » czwartek 10 lipca 2008, 22:15

ale was nauczyli na tym kursie dla instruktorów :D

na jednokierunkowej można cofać, ale nie można wyjechać cofając ani wjechać "od tyłu" cofając.

koniec dyskusji na ten temat
lalamido

Postprzez SXE » czwartek 10 lipca 2008, 23:24

lalamido napisał(a):ale was nauczyli na tym kursie dla instruktorów :D

na jednokierunkowej można cofać, ale nie można wyjechać cofając ani wjechać "od tyłu" cofając.

koniec dyskusji na ten temat

FAjnie wydedukowałeś i nawet bym się zgodził , ale...
Podaj podstawę prawną zamiast wypisywać swoje widzimisie.
Od razu mogę cię odciążyć nie ma jasno określonych przepisów co do cofania na drogach jednokierunkowych, a skoro twoje twierdzenie jest takie sluszne , to jak wyjechać z takiej drogi ????
http://m.onet.pl/_m/977303d4b2a89f2cf50 ... 2,14,1.jpg
SXE

Postprzez scorpio44 » piątek 11 lipca 2008, 01:11

scorpio44

Postprzez tristan » piątek 11 lipca 2008, 11:10

cman napisał(a):
tristan napisał(a):Nie może, a jest. MOŻE spowodować negatywne skutki, ale utrudnieniem i zagrożeniem jest. Na tym polega ZAGROŻENIE, że MOŻE spowodować....

PRD napisał(a):3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:

W przeciwieństwie do Ciebie, ustawodawca przewidział możliwość, że manewr może nie spowodować zagrożenia ruchu lub jego utrudnienia.

No właśnie. A w tym wypadku może spowodować. Sprawdzasz więc czy spowoduje i nie potrafisz tego rozstrzygnąć, więc rezygnujesz z manewru. Bo nie można powiedzieć ,,tak, sprawdziłem, nie spowoduje''.
tristan

Postprzez ivytomek » piątek 11 lipca 2008, 14:48

tristan napisał(a): A w tym wypadku może spowodować. Sprawdzasz więc czy spowoduje i nie potrafisz tego rozstrzygnąć, więc rezygnujesz z manewru. Bo nie można powiedzieć ,,tak, sprawdziłem, nie spowoduje''.

Z tego, co nam tu piszesz, wynika, że absolutnie nigdy nie ma możilwości cofania na drodze 1-kierunkowej, bo przecież "nie można powiedzieć tak, sprawdziłem, nie spowoduje". A to niby dlaczego?? Czasem można, czasem nie można, i to do kierującego należy ocena sytuacji. Inaczej ustawodawca w ogóle nie dopuszczałby takiej możliwości.
ivytomek

Postprzez tristan » piątek 11 lipca 2008, 20:30

Ale nie mówimy o cofaniu na jednokierunkowej, a o wjeżdżaniu tyłem na skrzyżowanie. Dla mnie to bardzo niebezpieczny manewr.

Samo cofanie jest manewrem nienaturalnym, którego powinno się unikać i wykonywać tylko w razie niemożności jazdy przodem. Więc sama myśl o tym, że ktoś wcofuje się w skrzyżowanie jest straszna.
tristan

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów