droga jedno kierunkowa i wyjezdzanie z niej tylem (pod prad)
nie znalazlem przepisu ktory by to jednoznacznie zabranial
wczesniej sadzilem ze jest to jednoznacznie okreslone....
czy ktos z was ma konkretniejsza wiedze w tym temacie ?...
przez Barabasz » środa 09 lipca 2008, 21:37
przez SXE » środa 09 lipca 2008, 23:55
Reedsik napisał(a):Masz prawo wycofać się z jednokierunkowej ulicy.
przez tristan » czwartek 10 lipca 2008, 09:41
SXE napisał(a):Ale przepisu jednoznacznego brak.
3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:
a) sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia,
SXE napisał(a):Bagatela egzaminator również na drodze jednokierunkowej wręcz karze cofać np podczas parkowania równoległego.
przez cman » czwartek 10 lipca 2008, 10:58
tristan napisał(a):a wjeżdżanie tyłem na skrzyżowanie jest zagrożeniem, a na pewno utrudnieniem.
przez tristan » czwartek 10 lipca 2008, 18:19
cman napisał(a):Wyjeżdżanie tyłem na skrzyżowanie może być zagrożeniem i może być utrudnieniem.
przez Reedsik » czwartek 10 lipca 2008, 20:43
Jak tylko w Jastrzębiu skorzystasz zpodczas zawracania z drogi jednokierunkowej to przesiadasz się natychmiast.
Nie raz to widziałem.
przez cman » czwartek 10 lipca 2008, 21:20
tristan napisał(a):Nie może, a jest. MOŻE spowodować negatywne skutki, ale utrudnieniem i zagrożeniem jest. Na tym polega ZAGROŻENIE, że MOŻE spowodować....
PRD napisał(a):3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:
a) sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia,
przez SXE » czwartek 10 lipca 2008, 22:05
przez lalamido » czwartek 10 lipca 2008, 22:15
przez SXE » czwartek 10 lipca 2008, 23:24
lalamido napisał(a):ale was nauczyli na tym kursie dla instruktorów :D
na jednokierunkowej można cofać, ale nie można wyjechać cofając ani wjechać "od tyłu" cofając.
koniec dyskusji na ten temat
przez scorpio44 » piątek 11 lipca 2008, 01:11
przez tristan » piątek 11 lipca 2008, 11:10
cman napisał(a):tristan napisał(a):Nie może, a jest. MOŻE spowodować negatywne skutki, ale utrudnieniem i zagrożeniem jest. Na tym polega ZAGROŻENIE, że MOŻE spowodować....PRD napisał(a):3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:
W przeciwieństwie do Ciebie, ustawodawca przewidział możliwość, że manewr może nie spowodować zagrożenia ruchu lub jego utrudnienia.
przez ivytomek » piątek 11 lipca 2008, 14:48
tristan napisał(a): A w tym wypadku może spowodować. Sprawdzasz więc czy spowoduje i nie potrafisz tego rozstrzygnąć, więc rezygnujesz z manewru. Bo nie można powiedzieć ,,tak, sprawdziłem, nie spowoduje''.
przez tristan » piątek 11 lipca 2008, 20:30