przez ButterflyEffect » niedziela 29 czerwca 2008, 01:36
przez cman » niedziela 29 czerwca 2008, 08:46
ButterflyEffect napisał(a):Jednak nie mogę znaleźć żądnego przepisu, który to reguluje. (może źle szukam?)
przez Rufusz » niedziela 29 czerwca 2008, 09:52
przez dariex » niedziela 29 czerwca 2008, 09:55
przez she » niedziela 29 czerwca 2008, 10:10
przez dariex » niedziela 29 czerwca 2008, 10:20
przez she » niedziela 29 czerwca 2008, 11:17
dariex napisał(a):NIe miałaś problemu puki siedzą grzecznie i nic złego się nie dzieje.
Czy to samo powiesz w sytuacji krytycznej?
Dla mnie przewożenie nie zapiętego psa jest tak samo mądre jak jazda samemu bez zapietych pasów.
Tutaj na forum nawet ktoś wklejał filmik,co by było gdyby pasażer biorący udział w wypadku,zwyczajnie zapiął pasy-poszukaj,możesz się zdziwić.Bezwładne ciało(a takie właśnie jest ciało w sytuacji wypadku-silnego uderzenia)-czy to ludzkie czy zwierzęce,staje się żywym pociskiem wewnątrz samochodu.
Ja podziękuję,wolę zadbać o bezpieczeństwo własne,pasażerów,w tym także psa.
Pasy,szelki dla psa,wydzielony kojec,siatka,to nie jest szczyt fanaberii.
To zadbanie o bezpieczeństwo jazdy.Po prostu.
przez dariex » niedziela 29 czerwca 2008, 11:40
przez ButterflyEffect » niedziela 29 czerwca 2008, 17:09
nie spotkałem na razie psa, który by spokojnie siedział, przypięty pasam
Wyobraźcie sobie ostre hamowanie i nieprzypięty pasami pies o masie ok.40-50kg? Zgroza.
Zakłada się psu szelki,do tego dołączona jest jakby szeroka jak parciany pas smycz(na tyle długa aby pies swobodnie mógł się przekręcić z boku na bok ale na tyle krótka aby całość miała sens),którą wpina się w zapięcie do standardowych pasów bezpieczeństwa.
Już widzę jak wsadzam swojego psa w takie szelki
adwa zawsze siedzą z tyłu a jednego trzymam zawsze na kolanach, zdarza sie, też że drugi idzie do mnie na kolana i wtedy mam dw
gdy są same z tyłu albo przypięte wtedy stwarzają właśnie zagrożenie, bo nie dość tego, ze robią sobie krzywdę wyrywając sie to jeszcze dekoncentrują kierowcę
przez kamiles » niedziela 29 czerwca 2008, 17:37
ButterflyEffect napisał(a):Pies pasami przypięty być musi, bo jest za to mandat, to wiem, bo nawet znajoma dostała kiedyś.
ButterflyEffect napisał(a):adwa zawsze siedzą z tyłu a jednego trzymam zawsze na kolanach, zdarza sie, też że drugi idzie do mnie na kolana i wtedy mam dw
Nie chciałabym Cię spotkać na drodze :|
przez dariex » niedziela 29 czerwca 2008, 18:08
przez kamiles » niedziela 29 czerwca 2008, 18:31
dariex napisał(a):Czy naprawdę uważasz Kamiles,ze nie ma nic złego w tym ,ze przewozi się psa na kolanach ,nawet jesli na siedzeniu pasażera?
dariex napisał(a):Więc z jednej strony uważasz,ze przewożenie psa powinno się odbywac tak aby nie zagrażało niczyjemu bezpieczenstwu,z drugiej strony jednak uważasz,ze przewożenie psa/psów na kolanach jest w porządku,bo na siedzeniu pasażera.
dariex napisał(a):Czy jesteś w stanie w 100% zapewnić,ze nic złego by się nie stało w sytuacji kiedy:
a) doszłoby do kolizji,wypadku
b)pies wystraszyłby się czegokolwiek np.klaksonu tira
przez ButterflyEffect » niedziela 29 czerwca 2008, 18:53
Z tego co wiem, to na takiej, że pies nie może stwarzać zagrożenia w czasie jazdy. A niezapięty pies to zagrożenie (może się wpakować kierowcy na kolana, biegać po samochodzie, ograniczać widoczność,etc. etc. )Na jakiej podstawie ten mandat?
Ja to:Dlaczego? She powiedziała, że trzyma je na kolanach na siedzeniu pasażera.
odebrałam jako jej wypowiedź z pktu widzenia kierowcy, bo o takim rozmawiamy.jednego trzymam zawsze na kolanach, zdarza sie, też że drugi idzie do mnie na kolana i wtedy mam dwa
przez kamiles » niedziela 29 czerwca 2008, 19:00
ButterflyEffect napisał(a):Ja to:odebrałam jako jej wypowiedź z pktu widzenia kierowcy, bo o takim rozmawiamy.jednego trzymam zawsze na kolanach, zdarza sie, też że drugi idzie do mnie na kolana i wtedy mam dwa
przez dariex » niedziela 29 czerwca 2008, 19:04
Kamiles napisał(a):P.S.Butterflyeffect napisał(a):Cytat:
dwa zawsze siedzą z tyłu a jednego trzymam zawsze na kolanach, zdarza sie, też że drugi idzie do mnie na kolana i wtedy mam dw
a
Nie chciałabym Cię spotkać na drodze Neutral
Dlaczego? She powiedziała, że trzyma je na kolanach na siedzeniu pasażera.