Polskie zatrzymane czy wyrabiać ukraińskie ?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Polskie zatrzymane czy wyrabiać ukraińskie ?

Postprzez borowik » sobota 14 czerwca 2008, 15:20

Witam.
Może ktoś zna taki przypadek , albo wie coś na ten temat.
Mam wyrok z artykułu 178a & 1 k.k. i zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych art.42 & 2 k.k na okres 3 lat za jazdę po spożyciu . Zakaz ten mam do maja 2010 r. Jestem kierowcą zawodowym a prawo jazdy zatrzymano mi za jazdę na rowerze
1.)Czy mogę wyrobić prawo na Ukrainie , Litwie lub Mołdawii. Oczywiście zdaję sobie sprawę , że nie mógłbym prowadzić pojazdów na terenie Polski.
2.) Czy mógłbym wymienić teraz to ukraińskie prawko na polskie czy musiałbym czekać , aż minie termin zakazu prowadzenia pojazdów tj. maj 2010 r. I czy wogóle mógłbym wymienić bez zdawania egzaminu sprawdzającego.
4.)Co byłoby dalej z moim polskim prawem jazdy po upłynięciu terminu zakazu prowadzenia pojazdów gdybym miał już inne (zagraniczne).
Są to moje hipotetyczne rozważania , ale czy takie rozwiązanie nie naruszałoby polskich przepisów. Jeżeli nie kolidowałoby to z naszym prawem , to myślę , że może warto byłoby się nad tym zastanowić.
Pozdrawiam i dziękuję
borowik

Postprzez qwer0 » sobota 14 czerwca 2008, 16:31

Oczywiście zdaję sobie sprawę , że nie mógłbym prowadzić pojazdów na terenie Polski.

a to niby czemu nie? Na ukrainskim mozna u nas smigac.
Sam problem z wyrobieniem takowego.
Oni sprawdzaja, czy nie masz wlasnie czegos takiego jak zakaz prowadzenie itd.
Chyba ze na szybko na Ukrainie, ale nie wiem jak do tego by podszedl policjant u nas, gdyby Cie zatrzymali
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez ella » sobota 14 czerwca 2008, 17:31

na okres 3 lat za jazdę po spożyciu . (...) zatrzymano mi za jazdę na rowerze

Musiałeś mieć dużo tych promili :shock: albo.....
Czy mógłbym wymienić teraz to ukraińskie prawko na polskie czy musiałbym czekać , aż minie termin zakazu prowadzenia pojazdów tj. maj 2010 r. I czy wogóle mógłbym wymienić bez zdawania egzaminu sprawdzającego.

w ogóle nigdy nie mógłbyś go wymienić. Nie można mieć dwóch praw jazdy.
Co byłoby dalej z moim polskim prawem jazdy po upłynięciu terminu zakazu prowadzenia pojazdów gdybym miał już inne (zagraniczne).

miałbyś trochę kłopotów.
ella
Moderator

Powrót do Luźna gadka