ICE telefon do bliskiej osoby, może uratowac zycie ....

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez pigula » piątek 23 maja 2008, 15:27

Butt... z tym oświadczeniem, to jest różnie.

Z wiadomych względów, pacjenci trafiają na konkretne oddziały (tj. OIOM, OIT). Tam, przeprowadzane są kwalifikacje do pobrania narządów i rozmowy z rodziną.

Raczej, niczego się nie robi "za plecami" rodziny. Nikt, nie będzie podkładał głowy. I podejrzewam, że nawet jeśli dana osoba miałaby takie oświadczenie (sama mam takowe w portfelu), a rodzina byłaby bardzo przeciwna (nie daliby sobie wytłumaczyć)... lekarze odstąpiliby od pobierania. Nikt, nie chce być ciągany po sądach... :?
Obrazek

czerwona 5-drzwiowa Micra`97 :D
pigula

Postprzez smerfu » piątek 23 maja 2008, 15:39

W Polsce według prawa lekarze nie mają obowiązku pytać o zdanie rodziny, chodź tego nie praktykują.
smerfu

Postprzez ButterflyEffect » piątek 23 maja 2008, 15:53

pigula, rozumiem.
Ale to w sumie bez sensu jest, skoro ja świadomie podpisuję takie oświadczenie, to życzę sobie, żeby moje narządy wykorzystano, moja rodzina nie musi się z tym zgadzać..
No ale rozumiem potem konsekwencje sądowe itd..
Sama też mam takie oświadczenie w portfelu to pytam :]
Moja mama na szczęście została uświadomiona o mojej decyzji i mam nadzieję, że w razie czego (oczywiście mam nadzieję, że tego w razie czego nie będzie) nie będzie się sprzeciwiać.
Z tym, że słyszałam również opinie ludzi pt.: "nie podpiszę oświadczenia woli, bo jak będę miał wypadek i będę w ciężkim stanie, to mnie nie będą już ratować, bo będą chcieli wykorzystać moje narządy...."
ButterflyEffect

Postprzez scorpio44 » piątek 23 maja 2008, 16:11

Ja to już sam nie wiem, jak jest z tymi oświadczeniami, bo ja zawsze słyszałem w drugą stronę - że jeżeli ktoś nie zastrzegł sobie, że się nie zgadza, to znaczy automatycznie, że się zgadza.
scorpio44

Postprzez ButterflyEffect » piątek 23 maja 2008, 17:01

jeżeli ktoś nie zastrzegł sobie, że się nie zgadza, to znaczy automatycznie, że się zgadza.
Hmm.. a jak to jest możliwe? ;)
Tzn. o co dokładnie chodzi, bo jakoś nie mogę zrozumieć?
ButterflyEffect

Postprzez smerfu » piątek 23 maja 2008, 17:12

Kod: Zaznacz cały
Aktem prawnym regulującym pobieranie i przeszczepianie komórek, tkanek i narządów jest ustawa z 26 października 1995 r. o pobieraniu i przeszczepianiu komórek, tkanek i narządów (Dz. U. Nr 138, poz.682 z późn. zm. tj. z 1997 r. Dz.U. Nr 88, poz.554 - art.5 §2 pkt 46 i Dz. U.Nr 104, poz. 661 - art. 9).

Zgodnie z ustawą komórki, tkanki i narządy mogą być pobierane ze zwłok ludzkich w celu przeszczepienia, jeżeli osoba zmarła nie wyraziła za życia sprzeciwu. Sprzeciw może być wyrażony w formie:.
* wpisu w centralnym rejestrze zgłoszonych sprzeciwów,
* oświadczenia pisemnego zaopatrzonego we własnoręczny podpis,
* oświadczenia ustnego złożonego w obecności co najmniej dwóch świadków w chwili przyjęcia do szpitala lub w czasie pobytu w szpitalu.
smerfu

Postprzez ButterflyEffect » piątek 23 maja 2008, 17:39

O rany, przepraszam,źle przeczytałam :P
Uciekło mi jedno 'nie'
Bo ja przeczytałam, że: 'jeżeli ktoś sobie zastrzegł, że się nie zgadza, to automatycznie się zgadza'.
No i nie mogłam zrozumieć jak to możliwe, że jak ktoś sobie zastrzegł, że nie chce, to mu pobiorą.
Ok, już wszystko jasne :]
ButterflyEffect

Postprzez scorpio44 » piątek 23 maja 2008, 18:27

Czyli biorąc pod uwagę to, co przywołał Smerfu, i co zostało powiedziane wcześniej - oświadczenia, że delikwent się zgadza, ma się po to, żeby nie trzeba było szukać, czy przypadkiem nie zastrzegł, że się nie zgadza? :D Czy ja dobrze zadążam? :)
scorpio44

Postprzez pigula » piątek 23 maja 2008, 18:28

Pytać rodziny, wg. prawa nie mają obowiązku... ale, to jest Polska właśnie... Po różnych "akcjach" ze służbą zdrowia w roli głównej i TVP czy tygodnikami... nikt, nie chciałby się znaleźć w "Uwadze", "Faktach" itd. Z "bijącym po oczach" tytułem: Ukradli nam kawałek syna!!! :wink:

Scorpio44, mniej więcej o to chodzi. Jeśli masz oświadczenie, znaczy że się zgadzasz. Nie trzeba szukać...

Dmucha się na zimne... :lol:
Obrazek

czerwona 5-drzwiowa Micra`97 :D
pigula

Postprzez MaturruS » środa 04 czerwca 2008, 18:34

www.allegro.pl/show_item.php?item=376068945
A MOŻE WARTO ZAINWESTOWAĆ W COŚ TAKIEGO ?:>
POZDRAWIAM
PS. Nie to nie jest moja aukcja :P
Kategoria B [Passed]
Kategoria C+E [Dreaming]
MaturruS

Postprzez kwito » środa 04 czerwca 2008, 22:36

no ale nasza forumowa przedstawicielka medyczna stwierdziła że patrzy tylko na podstęplowane przez odpowiedni organ dokumenty
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez ButterflyEffect » środa 04 czerwca 2008, 22:43

no właśnie, coś takiego jest praktycznie nieważne. Nigdy nie wiadomo, czy ktoś nie kupił sobie złej naklejki, albo nie nakleił złej etc. etc.
ButterflyEffect

Postprzez kwito » środa 04 czerwca 2008, 22:51

ja chyba też w kwestii czyjegoś życia lub zdrowia nie ryzykowałbym ufania jakiejś tam naklejeczce, z tego co się orientuję to transfuzja złej grupy krwi to kaplica...
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez Driver'ka » środa 04 czerwca 2008, 22:55

Ale z drugiej strony po co ktoś miałby kupować złą naklejkę i wprowadzać specjalnie w błąd? :roll:
Ja sobie jakiś czas temu specjalnie zbadałam grupę krwi bo nie byłam do końca pewna jaką mam. Jednak się potwierdziło, że mam taką, jaką miałam wpisaną w książeczkę po urodzeniu, bo wcale ta wpisana w książeczkę nie musi się zgadzać z rzeczywistą. Tak mi kiedyś lekarz tłumaczył.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez ButterflyEffect » środa 04 czerwca 2008, 23:05

Ale z drugiej strony po co ktoś miałby kupować złą naklejkę i wprowadzać specjalnie w błąd? :roll:
Są różne sytuacje: przyślą Ci złą naklejkę z allegro, nie popatrzysz, przykleisz..
Albo np. nie masz wpisanej grupy krwi w książeczce zdrowia, mama Ci powiedziała, że masz taką: kupujesz naklejkę, naklejasz i..
Grupa krwi w książeczce nie jest Twoją grupą krwi, kupujesz naklejkę, naklejasz i..

Wiesz jak jest: wszystko się może zdarzyć, dlatego ja tam jestem za taką karteczką, ale oficjalną i podstemplowaną.
ButterflyEffect

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka