Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez franciszek » sobota 31 maja 2008, 19:15
przez abarth » sobota 31 maja 2008, 19:20
przez And1@ » sobota 31 maja 2008, 22:24
franciszek napisał(a):Czesc.
Droga dwukierunkowa, po kazdej stronie dwa pasy ale nie oddzielone linią. Przede mna jedzie/stoi samochod. Czy gdy chce go wyprzedzic/ominac (nie najezdzajac przy tym na linie 'podwojna ciągła') musze wlaczyc lewy kierunkowskaz?
Wyczytalem ze kierunkowskaz daje sie przyz zmianie kierunku jazdy oraz przy zmianie pasow. A jezeli te pasy nie sa wyznaczone?
i Ty tą zmianę zrobiłeś mimo że pasy nie były wyznaczone .Wyczytalem ze kierunkowskaz daje sie przyz zmianie kierunku jazdy
przez franciszek » niedziela 01 czerwca 2008, 10:11
przez BMW_driver89 » niedziela 01 czerwca 2008, 10:15
przez kamiles » niedziela 01 czerwca 2008, 11:36
And1@ napisał(a):To jest to samo jak w obrębie swojego pasa. Nie zmieniasz go, ale zmieniasz kierunek jazdy - więc kierunkowskaz
przez And1@ » niedziela 01 czerwca 2008, 15:36
kamiles napisał(a):And1@ napisał(a):To jest to samo jak w obrębie swojego pasa. Nie zmieniasz go, ale zmieniasz kierunek jazdy - więc kierunkowskaz
chwileczkę - Twoja wypowiedź sugeruje, że jeśli jedziesz wyznaczonym pasem, blisko prawej krawędzi i przesuniesz się bliżej środka lub lewej krawędzi (bez zamiaru zmiany tego pasa), to włączasz kierunkowskaz :shock: mam nadzieję, że nie taki miał być przekaz tego, co napisałeś :roll: ale wolę się upewnić (to forum czytają przede wszystkim ludzie, którzy uczą się jeździć, więc nie sugerujmy im bzdur)
przez And1@ » niedziela 01 czerwca 2008, 15:41
franciszek napisał(a):Dzieki za odpowiedzi, mam jeszcze dwa pytania:
2. Odnosnie jeszcze sytuacji na drodze dwukierunkowej o dwoch niewyznaczonych pasach (tak jak w moim pierwszym poscie): zalozmy ze jade maksymalnie prawą strona takiej jezdni tak jak nakazuja przepisy, chce skrecic w lewo na skrzyzowaniu wiec wlaczam lewy kierunkowskaz i zjezdzam do osi jezdni. Ale zalozmy ze bedac juz przy osi jezdni rozmyslilem sie, nie chce skrecic i chce powrocic na prawa strone jezdni. Wtedy tez wlaczam prawoklik? Bo wiecie, czasem ta jezdnia jest dla dwoch samochodow, czasem wyglada ze dla poltora i ciezko ocenic jak tu sie zachowac.
Bo np. jeden bedzie zjezdzal z prawej strony do osi jezdni na odcinku 10 metrow i wtedy wyraznie zmieni kierunek jazdy, ale ktos inny moze taki manewr robic na odcniku np. 100 metrow i wtedy bardzo plynnie zjedzie do osi.
przez Damian_1821 » niedziela 01 czerwca 2008, 15:41
przez scorpio44 » niedziela 01 czerwca 2008, 18:29
And1@ napisał(a):Dla mnie zjechanie z prawej strony pasa do lewej jest zmianą kierunku jazdy :idea:
przez ButterflyEffect » niedziela 01 czerwca 2008, 19:18
przez cman » niedziela 01 czerwca 2008, 19:27
ButterflyEffect napisał(a):Ale w przypadku, kiedy nie ma wyznaczonych pasów ruchu, ale ruch dwukierunkowy, a po mojej prawej stoją samochody, (żeby ich nie zahaczyć muszę zjechać praktycznie do lewego krawężnika) to mam włączać, czy nie?
przez ButterflyEffect » niedziela 01 czerwca 2008, 19:30
przez ButterflyEffect » niedziela 01 czerwca 2008, 20:16