tom9 napisał(a):Wrócimy jednak do tematu.
W takim razie rozbij też sobie swój wyliczony zarobek na 3-4 miesiące
ellu, ale dlaczego. Co miesiac przyjmuje 10 osob (czyli co miesiac zostawiaja u mnie 14 000 zł), ale ich jazdy rozbijam na 3-4 miesiace.
Czy ty się z nas nabijasz? Chcesz do wanny dolewać wodę w tempie 10 litrów miesięcznie i wypuszczać z niej wodę w tempie 3 litry miesięcznie i twierdzisz, że wanna ci się nie przeleje?
Tak jak piszesz, to można rozpocząć działalność. Rozpoczynasz, a w ciągu 3-4 miesięcy zatrudniasz kolejnych instruktorów i kolejne samochody, zwiększając w ten sposób rozmiar wanny.
tom9 napisał(a):Nie wiem co Wy z tymi godzinami. Mój szef, zanim się pojawiłem, tłukł sam po 14 godzin dziennie, w sumie robił ok 300 godzin miesięcznie, do tego prowadził biuro, wykłady, księgowość i tak przez 8 lat. Dało się? Dało.
da sie, da.
LEGALNIE nie da. Fizycznie może i da, choć moje zdanie o etyce tego znasz.
Tom9, przy samochodzie weź pod uwagę leasing, unikasz jednorazowego wydatku. Pamiętaj, że wszystko, w tym paliwo wliczasz w koszty i odliczasz VAT, więc przy cenie 2,15 zł, płacisz tak naprawdę 1,43 zł.
No tu bym te obliczenia przeliczył jeszcze raz, bo przy szkoleniach mamy stawkę VAT ZW i tam VAT się odlicza strukturą, więc w tym przypadku całość jako koszt PIT, a nie jako zwrot VAT (jak to jest w przypadku książek, które są nie ZW, a 0% i się wtedy VAT zwraca).
Tak samo ZUS, w rzeczywistości wychodzi ok. 450 zł. No z tym, że oczywiście od tego co zapłacą kursanci również podatek będzie trzeba zapłacić.
Tego momentu nie rozumiem, jak obniżyłeś ZUS o połowę?
tom9 napisał(a):Czyli od kwoty 1400 zł, muszę odjąć -19% i -22% dobrze mówie ?
Nie. Szkolenia są na ZW, więc odejmujesz pi razy drzwi PIT, oczywiście liczony od zysku, a nie przychodu. Za to nie odliczysz sobie VATu przy KUPie, a właśnie będziesz miał KUP brutto. W zasadzie jeśli nie prowadzisz innej działalności, to możesz zostać MSZ podmiotowo ZW, bo ci to będzie jedno, a uprościsz se księgowość.
tom9 napisał(a):powiedzmy, ze obliczenia robimy dla osoby która już posiada instruktora oraz potrafi prowadzic ksiegowosc.
powtarzam, ja tego nie licze dla siebie. po prostu wyliczam czy z tego takie kokosy są.
No więc nie są. Przy jednoosobowej NIE DA SIĘ legalnie (jeżeli do części osób nie przemawia argument etyki i moralności) obskoczyć 10 osób miesięcznie. Więc obliczenia przeprowadzane dla dochodów miesięcznych 14000 są nieosiągalne.