przez Gosiek0019 » środa 05 marca 2008, 13:39
Hej!zdalam prawo jazdy dokladnie 3.03.2008 wprawdzie za 2 razem ale za kazdym luk poszeld bez problemu za 1 podejsciem. oczywiscie jezdzilam wyuczona metoda. ale jako, ze to metoda to nie mozna mowic ze jest niezawodna. Np. jesli sie stanie krzywo w kopercie ( tak jak ja zrobilam na egzaminie) to trzeba uwazac co by nie potracic zadnego slupka przy jezdzie tylem.Ale od czego sa lusterka? No wiec tak moja metoda wyprobowana na 2, a w sumie 4 chevroletach, to taka ze jezdzi sie luk tylem bardzo powili na samym sprzegle, gdy tylni slupek oznaczajacy koniec koperty po prawiej stronie (ten slupek jest zawsze w tym samym miejscy na kazdym placu, o ile proporcje koperty sa dobrze zachowane) pojawi sie w przedniej bocznej szybie po prawej stronie po za polowa szyby( bardziej w str lusterka) wtedy wykonujemy 1 obrot w prawo kierownica i tak trzymamy autko az bok auta bedzie rownolegle do prawej lini tej, co wyznacza luk. Co moze nie wyjsc tutaj? jak obracamy glowe do tylu, co by spojrzec w tylnia szybe czesto rece same nam sie przekrecaja w prawo a nie powinny ani drgnac. Gdy prawy bok auta zrowna nam sie z linia odkrecamy w lewo ( jeden obrot) i jedziemy na prostych kolach do koperty. Najlepiej utzymywac odleglosc od prawej lini 30-40 cm. Jesli nam auto ucieka w ktorakolwiek strone mozna delikatnymi ruchami w prawo badz w lewo, oczywiscie korygowac tor jazdy po prostej.Trzeba jednak pamietac ze po kazdym nawet delikatnym skreceniu kierownicy nalezy powrocic do prostych kol!! koniecznie. A co do zatrzymania sie po jezdzie tylem w kopercie, mysle ze najlepiej obserwowac przod auta i boczne slupki. Jesli auto nam sie schowa tylko w kopecie trzeba zdecydowanie depnac na hamulec. Nikim przeciez nie wstrzasnie poza Wami :P egzaminator na luku jest po za samochodem. Rozgadalam sie okropnie ale mam nadzieje ze moje rady komus pomoga. Koncze i zycze powodzania wszystkim, dla ktorym luk jest "sennym koszmarem ;) "
3.12.2007 - piersza jazda w L-ce
25.02.2008 - teoria 0 błędów
25.02.2008 - jazda po mieście nie zdana
03.03.2008 - plac i miasto ok :)
11.03.2008 - odebrane prawko
13.03.2008 - pierwsza jazda bez L na dachu