Chodzi mi o taką sytuację:

Na lewym obrazku czerwony samochód (1) ma pierwszeństwo przed zielonym (3). Wg odpowiedzi przejadą w kolejności 2-1-3.
Na obrazku prawym jest identyczna sytuacja, tyle ze w miejscu "lewej" jedynki jest autobus. Wg odpowiedzi przejedzie on jako ostatni.
Dla lepszego zrozumienia oznaczylem zielonym kolorem pozycje pojazdow odnoszac je do obrazka lewego. Tzn autobus stoi w miejscu 1, czerwone autko w miejscu 2, a niebieskie tam gdzie 3 na lewym obrazku.
Dlaczego tak jest? W sytuacji po lewej zielony nie ma nikogo po swojej prawej stronie, ale musi przepuscic mnie bo skreca w lewo, a z przeciwka ma 1.
W sytuacji po prawej stronie tym skrecajacym jest auto niebieskie i ono juz nie musi przepuszczac autobusu jadacego z przeciwka, malo tego, pojedzie jako pierwsze! (bo nie ma nikogo z prawej).
To jak w koncu jest poprawnie? Czyzbym nie dostrzegal jakiejs roznicy miedzy tymi rysunkami (poza tym ze na drugim rysunku jest autobus, ale to nie ma znaczenia chyba?). I jak nalezy w koncu to interpretowac?
Czy jezeli do skrzyzowania dojezdzaja 3 samochody, to piewszy wjedzie ten kto nie ma nikogo z prawej? Czy moze jesli skreca w lewo to dojedzie do srodka, po nim ruszy ten ktorego mial po lewej stronie, nastepnie jadacy z przeciwka a na koncu ten "pierwszy" skrecajacy w lewo??
Moze troche to zakrecilem, ale mam nadzieje ze zrozumiecie i rysunki i opis i pytanie.
Pozdrawiam!
Aha, zielona strzałka z odpowiedzi C prowadzi do poprawnej odpowiedzi w sytuacji nr 2, a wg programu C jest niepoprawne (przy pytaniu 1).