Pierwszeństwo przejazdu - niejasność w testach.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo przejazdu - niejasność w testach.

Postprzez jamnik » niedziela 03 lutego 2008, 17:23

Co jakiś czas rozwiazuje sobie testy dla treningu ;) Chodzi mi o dział Pierwszeństwo przejazdu. Wczesniej sie nad tym tak nie zastanawialem, bo jak mialem jakis blad to uznawalem "widocznie czegos nie wiedzialem".

Chodzi mi o taką sytuację:

Obrazek

Na lewym obrazku czerwony samochód (1) ma pierwszeństwo przed zielonym (3). Wg odpowiedzi przejadą w kolejności 2-1-3.

Na obrazku prawym jest identyczna sytuacja, tyle ze w miejscu "lewej" jedynki jest autobus. Wg odpowiedzi przejedzie on jako ostatni.

Dla lepszego zrozumienia oznaczylem zielonym kolorem pozycje pojazdow odnoszac je do obrazka lewego. Tzn autobus stoi w miejscu 1, czerwone autko w miejscu 2, a niebieskie tam gdzie 3 na lewym obrazku.

Dlaczego tak jest? W sytuacji po lewej zielony nie ma nikogo po swojej prawej stronie, ale musi przepuscic mnie bo skreca w lewo, a z przeciwka ma 1.

W sytuacji po prawej stronie tym skrecajacym jest auto niebieskie i ono juz nie musi przepuszczac autobusu jadacego z przeciwka, malo tego, pojedzie jako pierwsze! (bo nie ma nikogo z prawej).

To jak w koncu jest poprawnie? Czyzbym nie dostrzegal jakiejs roznicy miedzy tymi rysunkami (poza tym ze na drugim rysunku jest autobus, ale to nie ma znaczenia chyba?). I jak nalezy w koncu to interpretowac?

Czy jezeli do skrzyzowania dojezdzaja 3 samochody, to piewszy wjedzie ten kto nie ma nikogo z prawej? Czy moze jesli skreca w lewo to dojedzie do srodka, po nim ruszy ten ktorego mial po lewej stronie, nastepnie jadacy z przeciwka a na koncu ten "pierwszy" skrecajacy w lewo??

Moze troche to zakrecilem, ale mam nadzieje ze zrozumiecie i rysunki i opis i pytanie.

Pozdrawiam!

Aha, zielona strzałka z odpowiedzi C prowadzi do poprawnej odpowiedzi w sytuacji nr 2, a wg programu C jest niepoprawne (przy pytaniu 1).
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Postprzez cwaniakzpekaesu » niedziela 03 lutego 2008, 17:28

Kolego, albo rozwiązujesz testy, albo kolejność przejazdu. Razem to niewykonalne. W przypadku testów radzę robić to pierwsze - nie będzie wątpliwości. ..
cwaniakzpekaesu

Postprzez jamnik » niedziela 03 lutego 2008, 17:31

Nie rozumiem? Tzn sugerujesz ze to co jest w testach odbiega od rzeczywistosci na drodze? :) to rozumiem

ale dlaczego są dwa niemal identyczne pytania (kwestia obrocenia rysunku o 90 stopni w prawo, a odpowiedzi są inne.

To mam sie tych pytan nauczyc na pamiec, zeby zdac test ? bez sensu, wolalbym to zrozumiec.
jamnik

Postprzez cwaniakzpekaesu » niedziela 03 lutego 2008, 17:51

Nie ucz się na pamięć... Po prostu rozwiązuj testy... tzn. jeżeli "a" jest prawdą to zaznacz, jeżeli "b" jest prawdą zaznacz, jeżeli "c" nie jest prawdą nie zaznaczaj. Nie rozwiązuje sie testów w ten sposób, że 1 przejeżdża jako pierwszy, 3 jako drugi, a 2 jako trzeci...
P.S. A co odbiegania od realu - to testy akurat w przedmiocie krzyzówek nie odbiegają... tu teoria pokrywa sie z praktyką.
cwaniakzpekaesu

Postprzez jamnik » niedziela 03 lutego 2008, 18:02

To powiedz mi prosze jak należy podejsc do tych dwoch pytan.

Ja robie tak:

1) 3 nie ma nikogo z prawej, wiec jedzie jako pierwszy (do konca), zostaje 1 i 2. 1 ma 2 z prawej wiec go puszcza. Czyli wg mnie kolejnosc to 3,2,1 -> w odpowiedziach pasuje tylko: 1 przejezdza na koncu. Zaznaczam.

Okazuje sie ze 1 ma pierwszenstwo przed pojazdem 3.

2) Ta sama sytuacja. 2 nie ma nikogo z prawej, jedzie jako pierwszy (do konca). zostaje 3 i 1. 3 ma 1 z prawej, wiec przepuszcza go. Czyli wg mnie kolejnosc to: 2,1,3 (przyjmujac oznaczenia z pytania 1: 3,2,1) -> w odpowiedziach pasuje: 1 ustepuje 2, 1 ma pierwszenstwo przed 3. Zaznaczam.

Okazuje sie ze jest dobrze.

To nie chodzi o to, ze ja chce zeby w odpowiedziach bylo do zaznaczenia po kolei jak kto jedzie. Wiem ze mam zaznaczyc prawdziwa odpowiedz (odpowiedzi) a nie ustalać kolejnosc przejazdu.

W skrocie: sytuacje sa takie same.
Dlaczego na rys. 1 zielony samochod ustepuje pierwszenstwa jadacemu z przeciwka, a na rys 2. ten sam samochod jedzie jako pierwszy??
jamnik

Postprzez tom9 » niedziela 03 lutego 2008, 18:12

ale mieszasz :roll:
wczuj sie, ze jestes w pojezdzie 1 i ktos zadaje ci pytanie
Na tym skrzyzowaniu kierujacy....

nigdy nie pomyslalbym ze proste pytania mozna sobie samemu tak skaplikowac.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez jamnik » niedziela 03 lutego 2008, 18:15

a to jest jakas roznica czy siedze w czerwonej osobowce, czy autku niebieskim? Chodzi o sutyacje.

Bo jezeli w pierwszym zaznacze, ze 1 ma pierwszenstwo przed 3, to znaczy ze niebieski pojedzie pierwszy, potem czerwony.

A jezeli w drugim zaznacze BC to nie ma innego wyjscia jak: pierwszy niebieski, potem czerwony, na koncu autobus.

Na prawde nie widzicie roznicy w odpowiedziach, a podobienstw w sytuacjach? Wiem ze nie chodzi o ustalenie dokladnej kolejnosci przejazdu, tylko ze ona wynika z zaznaczonych odpowiedzi.

To moze ktos moglby mi wyjasnic dlaczego w tym pytaniu taka odpowiedz a w tym inna i podeprzec to arumentami/przepisami itp ?
jamnik

Postprzez tom9 » niedziela 03 lutego 2008, 18:26

wszedzie regula prawej dloni. przepisy zbedne.
rysunek 1. od lewej.
pojadz 1 aby pojechac musi przepuscic tylko pojazd 2.
wiec poprawne odpowiedzi to
ma pierwszenstwo przed pojazdem 3

rysunek 2. od prawej.
pojazd 1 aby przejechac musi miec prawa strone wolna.
wiec ustepuje pierwszenstwa pojazdowi 2
wiec jednoczesnie poprawna odpowiedzia jest
ze ma pierwszenstwo przed pojazdem 3

gdybysmy na rysunku 2 pytali o pojazd 3 wtedy odpowiedzi moglaby byc takie, ustepuja pierwszenstwa pojazdowi 1 i ma pierwszenstwo przed pojazdem 2.
ale przypominam pytaja o pojazd 1 nie 3!

tom9

Postprzez Alan » niedziela 03 lutego 2008, 18:26

jamnik napisał(a):a to jest jakas roznica czy siedze w czerwonej osobowce, czy autku niebieskim? Chodzi o sutyacje.

Jak już powiedzieli koledzy wyżej odpowiadaj na konkretne pytanie, które się odwołuję do konkretnego samochodu, nie wczuwaj się w role innych pojazdów. Skup się na pytaniu a nie na kolejności, w której będą jechać poszczególne samochody.
Alan

Postprzez tom9 » niedziela 03 lutego 2008, 18:31

i jeszcze jedna sprawa. teraz mi to do glowy przyszlo.
w tescie pytaja kto ma przed kim pierwszenstwo, a nie w jakiej kolejnosci auta opuszcza skrzyzowanie.

tom9

Postprzez jamnik » niedziela 03 lutego 2008, 18:43

To na takiej zasadzie nalezaloby powiedziec ze:

co ma sie stac, aby pojazd 1 mogl przejechac.

Wynika wiec z tego, ze testy swoja droga a zycie swoja droga

Jezeli (na prawdziwej drodze) bedzie taka sytuacja to (wg toma9)

Rys 1 - regula prawej dloni:

3 nie ma nikogo z prawej, wiec pojedzie, potem 2 nie ma nikogo z prawej wiec pojedzie, na koncu 1 zostaje sam i pojedzie.

A w tescie jest niby "1 ma pierwszenstwo przed 3, bo 3 obowiazuje przepis: "skrecajac w lewo nalezy ustapic pierwszenstwa przejazdu jadacym z przeciwka na wprost/skrecajacym w prawo"

Rys 2 - regula prawej dloni:

2 nie ma nikogo z prawej wiec pojedzie, potem 1 nie ma nikogo z prawej, wiec pojedzie, na koncu 3 zostaje sam i pojedzie.

Z tego wynika ze pytanie w tescie zadane jest "pod" samochod nr 1 i brzmi: co ma sie stac aby 1 mogla przejechac (samochod nr jeden ustepuje pierwszenstwa ...) i : co nie musi sie stac, aby 1 mogla przejechac (samochod 1 ma pierwszenstwo przed...).

Mowicie o tym, aby nie wczuwac sie w kolejnosc przejazdu. Tylko ze z tej kolejnosci wynika kto przed kim ma pierwszenstwo :?

Czyli wg was jezeli dojade do skrzyzowania jako czerwony (sytuacja 1) to kierowca w niebieskim aucie pomysli: zeby ten czerwony mogl pojechac, to ja musze pierwszy, mimo, ze mam zielonego z prawej ???
jamnik

Postprzez scorpio44 » niedziela 03 lutego 2008, 19:46

Jamnik, rozwiązując proste pytania testowe w taki sposób, w jaki to robisz, jedziesz z Warszawy do Krakowa przez Suwałki...
scorpio44

Postprzez jamnik » niedziela 03 lutego 2008, 19:58

Inne dotyczace pierwszenstwa przejazdu rozwiazuje w ten sam sposob i odpowiedzi sie zgadzaja.
jamnik

Postprzez Alan » niedziela 03 lutego 2008, 20:05

Bo pewnie są pytania sformułowane w inny sposób ;) tak jak powiedział scorpio44 utrudniasz sobie życie i nie potrzebnie zaprzątasz głowę zbędnym doszukiwaniem się różnych interpretacji odpowiedzi.
Alan

Postprzez ella » niedziela 03 lutego 2008, 20:06

Z tego wynika ze pytanie w tescie zadane jest "pod" samochod nr 1 i brzmi: co ma sie stac aby 1 mogla przejechac (samochod nr jeden ustepuje pierwszenstwa ...) i : co nie musi sie stac, aby 1 mogla przejechac (samochod 1 ma pierwszenstwo przed...).

przeczytaj dokładnie pytania i nie mąć sobie w głowie. Pytania sa proste
Rysunek1
1. Na tym skrzyzowaniu kierujący pojazdem 1 ma pierwszeństwo przed pojazdem3
PRAWDA
2. Na tym skrzyżowaniu kierujący pojazdem 1 ma pierwszeństwo przed pojazdem 2
FAŁSZ
3. Na ty skrzyzowaniu kierujący pojazdem 1 przejeżdża ostatni
FAŁSZ
ella
Moderator

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze