Kupno samochodu

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez booze » sobota 19 stycznia 2008, 09:46

mi glownie chodzi o to czy bede mogl nim jezdzic czy nie bez mojego imienia w dowodzie rej. Ale to dziwne, bo samochod ojca ma w dowodzie tylko jego dane, ale po jakims czasie dopisal mnie poprostu do polisy, jako uzykownika (nawet nie pytali kim jestem, jedynie wiek) i moge nim jezdzic z tego co mowili (i z reszta jezdzilem)
???

aha i jest jeszcze kwestia taka, ze bedac w dwojke w dowodzie, moj ojciec straci czesc znizek na ta polise, kosztem tego ze mi sie przed te pare lat beda (przy bezszkodowej jezdzie) nabijac procenty. To tez mi srednio odpowiada, bo ojciec ma 60% znizki, a ja mam iles tam % zwyzki za wiek...
booze

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 21 stycznia 2008, 00:32

booze napisał(a):mi glownie chodzi o to czy bede mogl nim jezdzic czy nie bez mojego imienia w dowodzie rej.

A jak pożyczasz samochód od znajomego, to są Twoje dane w jego dowodzie? :D
scorpio44

Postprzez RaideR » poniedziałek 21 stycznia 2008, 01:01

booze napisał(a):ale po jakims czasie dopisal mnie poprostu do polisy, jako uzykownika (nawet nie pytali kim jestem, jedynie wiek) i moge nim jezdzic z tego co mowili (i z reszta jezdzilem)

Bo było pytanie czy samochód użytkuje osoba poniżej X lat (gdzie X to zazwyczaj 23-25 - zależnie od ubezpieczalni) i jeśli tak to jest to zaznaczane i naturalnie pobierana opłata bo bez tego nie ma zabawy. Samochód bez tego aneksu ma OC i możesz nim jeździć, ale gdy przyjdzie wypadek z tobą za kierownicą to ubezpieczalnia po prostu nie wypłaci odszkodowania - taki trik żeby wyrwać jeszcze po pare złociszy od każdego i do tego może uda się niektórym nie wypłacić pieniążków za wypadek ;)
RaideR

Postprzez marcij » poniedziałek 21 stycznia 2008, 02:04

No bez przesady z tym niewyplaceniem. Nie maja prawa niewyplacac , jak auto ma normalna polise. Nigdzie nie jest napisane , ze ubezpieczajacy bierze odpowiedzialnosc , za szkody wykonane przez osobe ponizej 25 roku zycia , chociazby dlatego , ze nie pozwala na to nasze prawo.
Obrazek
marcij

Postprzez booze » poniedziałek 21 stycznia 2008, 09:14

czyli podsumowujac, NIE musze byc w dowodzie rej., ale MUSZE byc w aneksie OC jako uzytkownik (tak naprawde to raczej tylko ja bede nim jezdzil), zeby w razie wypadku (odpukac) wyplacili mi siano z polisy? I przy ew. kontroli policyjnej tez wszystko bedzie zgodnie z prawem?
booze

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka