Pytanie o prawo

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie o prawo

Postprzez Corsini » czwartek 17 stycznia 2008, 14:49

Pytanie z egzaminu:

Kod: Zaznacz cały
Badanie w celu ustalenia zawartości w organizmie alkoholu może być przeprowadzone:
A - przy użyciu urządzeń elektronicznych dokonujących pomiaru stężenia alkoholu w wydychanym powietrzu,
B - poprzez badanie krwi lub moczu,
C - również w razie braku zgody kierującego, o czym powienien być uprzedzony.

No i odpowiedzi to: ABC czyli wszystkie.
I o ile z A i B się zgadzam to z C całkowicie nie. Jeżeli kierujący odmówi dmuchania to nie sposób go zmusić (przynajmniej nie w granicach dozwolonych przez prawo) i takiego delikwenta sie wysyła do szpitala na pobranie krwi. Tyle że pobranie krwi to zabieg w którym zostają przerwane powłoki ciała, a konkretnie skóra pacjenta. I na taki zabieg musi być zgoda prawna, chyba że jest wykonywany w sytuacji bezpośredniego zagrożenia życia pacjenta. Pobranie krwi w celu sprawdzenia zawartości alkoholu nie jest zabiegiem ratującym życie. Jeśli delikwent jest na tyle przytomny że odmówi, to ani lekarz, ani policjant nie mają prawa go zmusić. Jest to bezprawne ubezwłasnowolnienie. Jedynie sąd na podstawie opinii niezależnych biegłych lekarzy ma prawo ubezwłasnowolnić człowieka.

Co wy na to?
Corsini

Postprzez Reedsik » czwartek 17 stycznia 2008, 16:49

Policja ma prawo żądać od Ciebie badania w celu pomiaru stężenia alkoholu we krwi, jeśli zachodzi podejrzenie, ze kierowca znajduje się w stanie nietrzeźwości lub po spożyciu alkoholu. I musisz się poddać takiemu badaniu.
Art.129 pkt 2.3 prawo o ruchu drogowym :D
Ostatnio zmieniony czwartek 17 stycznia 2008, 18:25 przez Reedsik, łącznie zmieniany 2 razy
Reedsik

Postprzez Corsini » czwartek 17 stycznia 2008, 17:16

par. 11 Karty praw pacjenta
http://www.spzozlukow.4bip.pl/index.php?idg=4&id=41&x=9

i o pobieraniu krwi:
http://www.prawnik.net.pl/prawnik/tamara1.htm
Szczególnie na samym dole.

Jednak dla mnie sytuacja jest jasna. Musi być zgoda samego pacjenta, lub prawomocny wyrok sądu, lub też w przypadku sprawcy wypadku prokuratorski zarzut za który grozi odpowiedzialność karna i przymuszenie przez sąd do pobrania krwi. W innym wypadku nie, to nie. Nie ma obowiązku dobrowolnie dostarczać dowodów swojej winy. Sąd a w szczególnym przypadku prokurator. Innej możliwości według mnie nie ma. No i powołuje sie na ustawę zasadniczą. Prawo o ruchu drogowym nie może być sprzeczne z konstytucją.

Konkretnie to chodzi mi o jedno. Nie zagłębiając się w sądy czy już te szczególne przypadki z prokuratorem. Czy policjant ma prawo zawieźć kogoś do szpitala i powiedzieć lekarzowi aby ten pobrał mu krew, a tym bardziej czy lekarz ma prawo pobrać tą krew w przypadku braku zgody pacjenta. Lekarza bardziej od prawa ruchu drogowego interesuje karta praw pacjenta. A obu powinna obligować konstytucja.
Corsini

Postprzez Ad_aM » czwartek 17 stycznia 2008, 19:20

Karta praw pacjenta to tylko wypis z rożnych ustaw. Sama w sobie jest niczym z tego co zauważyłem. Kodeks drogowy jest natomiast ustawą - która obowiązuje. I powiedz mi co ma do tego konstytucja?? Czy jest tam coś o pobieraniu krwi? Idąc twoim tokiem rozumowania, należałoby skazanych pytać o zgodę na ich osadzenie ;) Gdyby ustawa była niezgodna z konstytucją już dawno zostałaby za taka uznana

Corsini nie filozofuj na temat prawa bo Ci nie wychodzi:)
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez Corsini » czwartek 17 stycznia 2008, 20:03

Wypis z różnych ustaw - czyli można znaleźć odpowiednie ustawy źródłowe które są równorzędne z tą o ruchu drogowym ;)

Konstytucja - ustawa zasadnicza. Nie może być samowoli ustawowej sprzecznej z konstytucją. Jest tam o nietykalności osobistej. Jest tam o trójpodziale władzy. Jest o zadaniach i uprawnieniach władzy sądowniczej która ma prawo w uzasadnionych przypadkach przewidzianych przez ustawy ograniczyć lub pozbawić wolności (czyli ten twój przykład z więzieniem). Ma tak samo prawo ograniczyć lub pozbawić nietykalności osobistej i decydować w tym względzie za obywatela. Jednak podkreślam - władza sądownicza, a nie policjant.

Już sie w tą władze nie wdajmy. Ja tylko chce wiedzieć dlaczego policjant może ograniczyć obywatelskie prawa konstytucyjne, jeżeli ta konstytucja nie daje mu do tego uprawnień, a co więcej jasno wskazuje kto i w jakim trybie ma prawo do tego typu ograniczeń. W/g mnie ustawa o ruchu drogowym wskazuje inne organy i inny tryb tych ograniczeń czyli w tym zakresie jest równoległa do konstytucji co jest absurdem.

EDIT: Dobra. Pójde z tym na jakieś forum prawnicze :P Tak apropo tego typu problemy wynikają z tego że Konstytucja RP jest jedną z najobszerniejszych na świecie (w Europie większą ma chyba tylko Albania). I to właśnie ta szczegółowość i wymienianie kto i w jakim trybie prowadzi do tego typu niejasności. Zamiast napisać że "przez organy i w trybie określonych przez ustawe"
Tak mnie ruszyło bo sobie rozwiązywałem testy i byłem pewny odpowiedzi, a sie zaskoczyłem.
Corsini

Postprzez AgaG » czwartek 17 stycznia 2008, 20:41

Ja się może nie znam na tych wszystkich przepisach i kodeksach ale tak czy siak jazda pod wpływem alkoholu też jest przestępstwem i wg mnie Policja ma prawo bez zgody takiego delikwenta zbadać zawartośc alkoholu we krwi bo stanowi zagrożenie dla siebie i przedewszystkim innych uczestników drogi.
AgaG

Postprzez Reedsik » czwartek 17 stycznia 2008, 20:55

Policja ma nie tylko prawo, ale takze obowiązek interweniować jeśli ma przypuszczenia, ze ktoś jest pod wpływem.
Reedsik

Postprzez Corsini » czwartek 17 stycznia 2008, 22:02

E to, to oczywiście. Zatrzymać, i teraz mamy sądy całodobowe niby, a taki sąd za wnioskiem prokuratora może zlecić badanie krwi.
A i AgaG - policja oczywiście że ma prawo zabrać delikwenta itp, ale policjant nie ma prawomocnej mocy decyzyjnej. Chociażby mandat - wydaje opinie z którą sprawca sie zgadza, albo nie (i w tym przypadku sprawa trafia do sądu). Więc tak samo z pobraniem krwi - nie ma zgody sprawcy to do sądu.
Corsini

Postprzez marc » piątek 18 stycznia 2008, 03:04

Troche sie zastanowilem nad kwestia dopuszczalnosci pobierania krwi i popatrzylem w przepisy. art. 126 pr. o ruchu drogowym brzmi:
Art. 126. 1. Badanie w celu ustalenia zawartości w organizmie alkoholu przeprowadza się przy użyciu urządzeń elektronicznych dokonujących pomiaru stężenia alkoholu w wydychanym powietrzu.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się, jeżeli stan osoby podlegającej badaniu uniemożliwia jego przeprowadzenie urządzeniem elektronicznym. W takim przypadku ustalenie zawartości w organizmie alkoholu następuje na podstawie badania krwi lub moczu.
3. Badanie w celu ustalenia zawartości w organizmie alkoholu może być przeprowadzone również w razie braku zgody kierującego, o czym należy go uprzedzić.
4. Warunki oraz sposób przeprowadzania badań, o których mowa w ust. 1 i 2, określają odrębne przepisy.

Z tego co wiem z brzmienia tego art. rozumie sie to, ze badanie krwi powinno byc dopuszczalne tylko gdy jest ten stan czlowieka ktory uniemozliwia sprawdzenie alkomatem. A stan uniemozliwia to nie oznacza, ze sie dana osoba na badanie nie zgadza. Chodzi tu o kwestie, ze jest ktos np. nieprzytomny. Literalnie patrzac na ten przepis wydaje sie, ze jest to jedyna sytuacja w ktorej takie badanie jest dopuszczone. Pkt 3 tego art moze byc problematyczny jak go probowac odczytywac oddzielnie, nie mniej jednak dotyczy on sytuacji przewidzianych w pkt 1-2 , a wiec nadal pobranie krwi jest legalne gdy mamy ten stan osoby, ktory uniemozliwia uzycie alkomatu. Nie mozna stosowac tzw. wykladni rozszerzajacej.
Przepisy do ktorych odsyla pkt 4 zawieraly mozliwosc dokonania badan krwi bez zgody osoby co do ktorej takie badanie mialo by przeprowadzone. W sumie moze nadal zawieraja - nie pamietam czy zostaly one uchylone przez Trybunal Konstytucyjny, czy tez sady odmawialy jego zastosowania - bylo to rozporzadzenie, ktore przekroczylo delegacje ustawowa (mialo regulowac "Warunki i sposob wykonywania badania", a nie regulowac obowiazek poddawania sie badaniom) , wiec bylo sprzeczne to z Konstytucja i ustawa.
Sprawa na tym sie jednak nie konczy. Przeprowadzenie tego badania jest mozliwe, w oparciu o inne przepisy, a dokladnie - Kodeksu Postepowania Karnego:

Art. 308. § 1. W granicach koniecznych dla zabezpieczenia śladów i dowodów przestępstwa przed ich utratą, zniekształceniem lub zniszczeniem, prokurator albo Policja może w każdej sprawie, w wypadkach niecierpiących zwłoki, jeszcze przed wydaniem postanowienia o wszczęciu śledztwa lub dochodzenia, przeprowadzić w niezbędnym zakresie czynności procesowe, a zwłaszcza dokonać oględzin, w razie potrzeby z udziałem biegłego, przeszukania lub czynności wymienionych w art. 74 § 2 pkt 1 w stosunku do osoby podejrzanej, a także przedsięwziąć wobec niej inne niezbędne czynności, nie wyłączając pobrania krwi, włosów i wydzielin organizmu. Po dokonaniu tych czynności, w sprawach, w których prowadzenie śledztwa przez prokuratora jest obowiązkowe, prowadzący postępowanie przekazuje sprawę niezwłocznie prokuratorowi.
Warto tez spojrzec na art. 74 § 3 kpk, ktory tez mowi, ze podejrzany moze byc poddany takim badaniom.
Nie mniej jednak nadal jest problamatyczny obowiazek lekarza aby ten wbrew woli osoby badanej mial takie badanie przeprowadzic (niezgode z etyka).
marc

Postprzez marc » piątek 18 stycznia 2008, 03:12

Corsini napisał(a):i o pobieraniu krwi:
http://www.prawnik.net.pl/prawnik/tamara1.htm
Szczególnie na samym dole.

dodam tylko, ze ten artykul dotyczy nie do konca aktualnego stanu prawnego (jest z roku 2002). Po tym czasie nastapily nowelizacje Kodeksu Postepowania Karnego, ktore przyniosly zmiany m.in. dotyczace pobierania krwi
marc

Postprzez Ad_aM » piątek 18 stycznia 2008, 14:52

Wiadomo, że sąd potem uprawomocnia decyzje policji, ale ma ona do tego wcześniejsze zezwolenie nijako inblanco. Tak jak przeszukanie mieszkania bez nakazu, czy właśnie to pobranie krwi
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Powrót do Luźna gadka