Droga z pierwszenstwem - osiedlowa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Droga z pierwszenstwem - osiedlowa

Postprzez Robert_ » sobota 08 grudnia 2007, 16:25

Witam!

Mam prosbe o rozwiazanie tego skrzyzowania

Obrazek

Jak przebiega droga z pierwszenstwem. jasne jest dla mnie, ze pojazd B pojedzie ostatni jako, ze ma ustap. co z pozostalymi pojazdami ? przy zalozeniu, ze:
- kazdy jedzie prosto
- A w lewo a D prosto
- i co z pojazdem C gdy A prosto a D w prawo

Moze to glupie pytanie, ale jakos zawsze mam watpliwosci na tym skrzyzowaniu :)

I jeszcze jedno pytanie. jesli jade w lewo majac STOP a pojazd znajdujacy sie naprzeciw mnie na skrzyzowaniu jedzie na wprost ale ma ustąp pierwszenstwa to? Dobrze mysle, ze jade pierwszy?

Edit: Juz poprawiłem
Ostatnio zmieniony sobota 08 grudnia 2007, 19:17 przez Robert_, łącznie zmieniany 2 razy
Robert_

Postprzez DEXiu » niedziela 09 grudnia 2007, 00:21

Co do sytuacji na rysunku to trochę mało tych znaków :roll: Ciężko coś jednoznacznie powiedzieć.
A w kwestii tego:
Robert_ napisał(a):I jeszcze jedno pytanie. jesli jade w lewo majac STOP a pojazd znajdujacy sie naprzeciw mnie na skrzyzowaniu jedzie na wprost ale ma ustąp pierwszenstwa to? Dobrze mysle, ze jade pierwszy?

to chyba pierwszy raz spotykam się z takim myśleniem :) Z reguły przyszli kierowcy sądzą odwrotnie - że stop jest "silniejszy" od ustąp. Ale obie teorie są BŁĘDNE. Znak "stop" i "ustąp pierwszeństwa" różnią się (oprócz wyglądu :wink: ) jedynie tym, że "stop" zobowiązuje do zatrzymania się, a "ustąp" - nie. Ale w kwestii pierwszeństwa są "równoważne". Jeśli pojazd X skręca w lewo, a jadący z naprzeciwka pojazd Y jedzie prosto, to niezależnie jaki znak ("stop" lub "ustąp") widzi każdy z nich, to Y ma pierwszeństwo przed X. Często się jednak zdarza, że gdy Y ma "stop", to X "korzysta z okazji" i przejeżdża, ale to jest NIEDOPUSZCZALNE!
DEXiu

Postprzez Black_Mamba » niedziela 09 grudnia 2007, 01:27

Robert_ dla mnie ta krzyżówka jest raczej prosta. No chyba,że mylnie. Tak na chłopski rozum,to jeżeli pojazd B jedzie drogą podporządkowaną,to pojazd A również na owej się musi znajdować. No chyba,że błędnie odczytałam Twoje intencje,a główna w rzeczywistości biegnie innym torem,niż myślę ;)

Co do Twoich pytań:
- jeżeli każdy pojazd jedzie prosto,to najpierw jadą ci,co znajdują się na głównej (C,D),następnie ci z podporządkowanej (A,B). Aha i weź pod uwagę,że pojazd C nie może wjechać na zwężony odcinek drogi mając znak B-31,jeżeli zmusiłoby to kierujących znajdujących się na tym odcinku lub zbliżających się do niego z przeciwnej strony do zatrzymania się lub zmiany toru jazdy. Natomiast pojazd A,mając na swojej drodze znak D-5,przejeżdża przed kierującym zbliżającym się z kierunku przeciwnego,czyli pojazdem B.
- jeżeli pojazd A skręca w lewo,a D jedzie prosto,to według tego,co napisałam wyżej,pojazd D ma pierwszeństwo,więc jedzie przed pojazdem A.
- "i co z pojazdem C gdy A prosto a D w prawo" - domyślałam się,że owe skrzyżowanie jest dość małe,ale właściwie go nie znając,nie potrafię trafnie określić jak kierowcy powinni zachować sie w owej sytuacji. Jednakże sądzę,że gdy pojazd A ma zamiar jechać prosto,to musi poczekać,bo jest na podporządkowanej,a pojazd C znajdując się już na zwężonym odcinku drogi,chcąc jechać prosto przez skrzyżowanie,będzie musiał ustawić się na nim tak,by pojazd D mógł wyjechać ze zwężonego odcinka drogi. No i teraz co z pojazdami A i D? Powiedziałabym,że A prosto,by następnie pojazd D mógł wjechać na zwężony odcinek drogi.

Ja bynajmniej tak widzę to skrzyżowanie,w razie wszelakich niejasności czy niezgodności proszę śmiało komentować. Alfą i omegą nie jestem :)

Scorpio44,z kierunkami wszystko było w porządku,ale z oznakowaniem pojazdów już nie. Poprawiłam ;)
Ostatnio zmieniony niedziela 09 grudnia 2007, 22:51 przez Black_Mamba, łącznie zmieniany 2 razy
people usually comin` to knock you on your ass... aren`t they?
Black_Mamba

Postprzez scorpio44 » niedziela 09 grudnia 2007, 02:35

DEXiu napisał(a):Często się jednak zdarza, że gdy Y ma "stop", to X "korzysta z okazji" i przejeżdża, ale to jest NIEDOPUSZCZALNE!

A dlaczego niby? Ważne tylko, żeby kierujący X swoim zachowaniem nie wymusił hamowania na Y (w razie gdyby Y miał zamiar zignorować "stop"). Natomiast jeżeli Y się zatrzymuje, to X może sobie w tym czasie śmiało, w zgodzie z prawem przejechać. Oczywiście w razie kolizji zawsze winny będzie X.

Co do tematu głównego - coś czuję, że może tu chodzić o taką sytuację, że B ma ustąp, a z pozostałych 3 stron (czyli również A) nie ma żadnych znaków. Spotkałem się z czymś takim dobrych kilka razy, zresztą właśnie na drogach osiedlowych. Jeżeli jest tak jak mówię, to odpowiedź jest prosta - błędne oznakowanie. I trudno o inną.

PS: Black_Mamba, chyba trochę zagmatwałeś, bo szczerze mówiąc, w kilku miejscach Twojego wywodu bardzo się pogubiłem i nie zrozumiałem...
scorpio44

Postprzez Robert_ » niedziela 09 grudnia 2007, 12:53

Oznakowanie jest dokładnie takie jak na rysunku. Znak ustap jest tylko z jednej strony. Dwa pozostale znaki dotycza zwezonego odcinka drogi.

Jezeli jest to bledne oznakowanie, to bede jezdzil tak jak do tej pory - jade ostatni (bo nawet Ci co maja ustap ("B") skrecajac w prawo uwazaja, ze maja pierwszenstwo przed pojazdem "A" skrecajacym w lewo. ) ;-)

Dzieki za wyjasnienie sytuacji (STOP - USTAP)
Robert_

Postprzez Black_Mamba » niedziela 09 grudnia 2007, 13:10

Scorpio44,a czego dokładnie nie rozumiesz? :P

Wybacz,ale pisząc posta byłam w stanie uniesienia... :roll:
Początkowo gdy przyjrzałam się tej sytuacji wszystko wydawało mi się proste,ale im dłużej na nie patrzyłam,tym coraz głębiej utwierdzałam się w tym,że jednak nie jest... możliwe że stąd ta pewna zawiłość :)
people usually comin` to knock you on your ass... aren`t they?
Black_Mamba

Postprzez scorpio44 » niedziela 09 grudnia 2007, 13:55

Black_Mamba, prześledź swojego posta i sprawdź, czy nie ma tam przypadkiem paru błędów typu "prawo" zamiast "lewo" i niewłaściwa literka samochodu.
scorpio44

Postprzez AgaG » niedziela 09 grudnia 2007, 16:26

Dla mnie to skrzyżowanie jest błędnie oznaczone bo znak B-31 i D-5 nie mogą występować razem bo się wykluczają.
AgaG

Postprzez Robert_ » niedziela 09 grudnia 2007, 18:20

B31 i D5 są ok.

"B-31 Pierwszeństwo dla nadjeżdżających z przeciwka

Znak ten zabrania kierującym wjazdu lub wejścia na zwężony odcinek jezdni, jeżeli zmusiłoby to kierujących znajdujących się na tym odcinku lub zbliżających się do niego z przeciwnej strony do zatrzymania się.
Znak występuje zawsze w połączeniu ze znakiem D-5(pierwszeństwo na zwężonym odcinku jezdni) umieszczonym na przeciwnym krańcu zwężonego odcinka drogi i wskazującym na uprawnienie do korzystania z pierwszeństwa przejazdu.[...]"
Robert_

Powrót do Sytuacje na drodze