:shock:
jak to nic nie wynika...
ale ok... odpowiem sam...
1. rodzaje ubezpieczenia AC/OC NW ... cos jeszcze ? ktore kiedy potrzebne, czym sie roznia ?
kiedy ktore potrzebne, czym sie roznia idzie wywnioskowac z tego co napisalem.
cos jeszcze ? nie to wszystko.
Dla auta powyzej 10 lat nie kupisz AC. Przynajmniej dlugi czas tak bylo moze cos sie zmienilo. Chyba ze staniesz sie wlascicielem tego auta gdy ma 9 lat, wtedy mozesz smialo kupowac AC nawet gdy bedzie mialo 12 lat. Gdy sprzedaz auto szwagrowi (przyklad) gdy bedzie mialo 13 lat on juz na niego nie kupi AC.
2. Walne w kogos - moja wina - trace znizki ?, z ktorego uzezpieczenia ? zawsze ? czy jesli ja niezglosze tez ?
jak wlaniesz z wlasnej winy to tak tracisz znizki. Z wszystkich jakie masz wykupione. Tak zawsze tracisz znizki.
Jesli ty nie zglosisz zrobi to poszkodowany. Gdyz spisuje numer twojej polisy.
3. walne w kogos - spiszemy oswiadczenie ze walnolem ... i co potem, no bo ktos to naprawia z mojego ubezpieczenia ?(jakiego?)
Ty wlanoles komus, spisaliscie umowe, koszt jego naprawy pokrywa sie z Twojego OC (szlo to wywnioskowac z tego co wkleilem z google) Twoj samochod jest naprawiany z AC, jesli nie masz tego ubezpieczenia swoje szkody musisz pokryc sam.
4. Analogiczna sytuacja jak 3. tylko ze ktos we mnie ... jaki plan dzialanai ?
spisujecie oswiadczenie (wypadlo mi te fachowe slowo bo to nazywa sie jakos inaczej) on potwierdza ze jest winny zainstnialej sytuacji. Auto jest naprawianego z jego OC. On traci znizki, Ty swoje wszystkie zachowujesz.
To chyba na tyle.
Pozdrawiam