Jazda po pijanemu

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jazda po pijanemu

Postprzez czokers » niedziela 28 października 2007, 09:45

Witam!
Znajomego zatrzymała drogówka, niestety mial 0,3 promila, sąd odebrał prawo jazdy kat. B na 8 misięcy. Problem w tym, że znajmoy posiada jeszcze prawko na pozostałe kategorie (A, C+E, D i T), moglibyście mi powiedzie czy w tej sytuacji znajomy moze prowadzić samochody do 3,5t (kat. B), czy tylko samochody powyżej 3,5t (C+E) lub autobusy (D)?. Swoją drogą to dość śmieszne, że zabierają prawko na B a ludzi autobusami można przwozic:/
czokers

Postprzez dylek » niedziela 28 października 2007, 10:34

Znaczy, że jak ?? Znajomy na każdą kategorię ma oddzielny plastik??
A mi się wydawało, że zabierane jest prawo jazdy jako takie, a orzekany zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych, a nie konkretnej kategorii......
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez czokers » niedziela 28 października 2007, 10:52

To fakt zabrali całe prawko (plastik) ale tylko do czasu decyzji sądu, następnie sąd orzekł, że zabiera prawko tylko na kat. B, prawko jest do odebrania już w Wydziale Komunikacji, na Prawie Jazdy bedzie odpowiendia odnotacja, dotycząca odebrania prawa jazdy kat. B
czokers

Postprzez ella » niedziela 28 października 2007, 12:45

moglibyście mi powiedzie czy w tej sytuacji znajomy moze prowadzić samochody do 3,5t (kat. B), czy tylko samochody powyżej 3,5t (C+E) lub autobusy (D)?.
na Prawie Jazdy bedzie odpowiendia odnotacja, dotycząca odebrania prawa jazdy kat. B

Chyba sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.
I niech się cieszy, że nie zabrali mu wszystkich kategorii.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » niedziela 28 października 2007, 13:34

Jeżeli faktycznie coś takiego jest możliwe (że za alkohol zabiorą prawko B, a będzie mógł dalej przewozić ludzi autobusem), to ręce opadają, w jakim kraju my żyjemy...........
scorpio44

Postprzez czokers » niedziela 28 października 2007, 13:42

nie jestem za jazdą po pijanemu i zresztą sam nigdy nie wsiadłem za kółko po pijaku, ale zauważyłem, że niektórzy nie odrózniają jazdy po pijanymu, ktore jest wykroczeniem (0,2-0,5 promila), a przestepstwem (powyżej 0,5 promila). Znajomy prawo jazdy ma od 30 lat, pracuję jako zawodowy kierowca, w ciągu tych lat nie miał ani jednego wypadku, stłcuczki ani nawet mandatu, więc stwierdzenie "niech sie cieszy, że nie zabrali mu całego prawka nie jest na miejscu". A po pijaku też nie jechał specjalnie tylko jego żona miała dzień wcześniej imieniny, więc miał cięzką noc a złapapli go rano. Więc zanim ocenice to spytajcie jak się sprawa przedstawiała.
czokers

Postprzez cwaniakzpekaesu » niedziela 28 października 2007, 13:47

Jeżeli faktycznie coś takiego jest możliwe (że za alkohol zabiorą prawko B, a będzie mógł dalej przewozić ludzi autobusem), to ręce opadają, w jakim kraju my żyjemy...........

Jak nie jak tak:

kodeks karny:

Art. 42. § 1. Sąd może orzec zakaz prowadzenia pojazdów określonego rodzaju w razie skazania osoby uczestniczącej w ruchu za przestępstwo przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji, w szczególności jeżeli z okoliczności popełnionego przestępstwa wynika, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę zagraża bezpieczeństwu w komunikacji.

§ 2. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych albo pojazdów mechanicznych określonego rodzaju, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa wymienionego w § 1 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia określonego w art. 173, 174 lub 177.

§ 3. Sąd może orzec zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na zawsze, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa określonego w art. 173 lub 174, którego następstwem jest śmierć innej osoby lub ciężki uszczerbek na jej zdrowiu, albo w czasie popełnienia przestępstwa określonego w art. 177 § 2 lub w art. 355 § 2 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia.

§ 4. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na zawsze w razie ponownego skazania osoby prowadzącej pojazd mechaniczny w warunkach określonych w § 3.

Niemniej z tego co mi wiadomo :D minister Ziobro walczył z tym dość intensywnie... i obiektywnie oceniając jego działania na tym polu trzeba przyznać, że skutecznie :D

zauważyłem, że niektórzy nie odrózniają jazdy po pijanymu, ktore jest wykroczeniem (0,2-0,5 promila), a przestepstwem (powyżej 0,5 promila)

Wierz mi, że ja zauważyłem :D :D :D; i powiem tyle: i tak źle i tak niedobrze.

A tak przy okazji: zwróćcie proszę uwagę na dyspozycję cyt. wyżej art. 42 par. 4 - piękny ten nasz kodeks karny - nie ma zmiłuj się, dożywotni zakaz jest obligatoryjny.
Ostatnio zmieniony niedziela 28 października 2007, 13:55 przez cwaniakzpekaesu, łącznie zmieniany 1 raz
cwaniakzpekaesu

Postprzez czokers » niedziela 28 października 2007, 13:54

'cwaniakzpekaesu' thx, sąd widząc okoliczności łagodzące, w tym przypadku ww. przeze mnie staż jazdy za kólkiem i "bezmandatową" i "bezwypadkową" jazdę, mógł zabrać tylko jedną kategorię;)
czokers

Postprzez cwaniakzpekaesu » niedziela 28 października 2007, 13:59

Czokers, niezbadane są wyroki... sądu :D Niemniej masz rację, były podstawy do zastosowania względniejszej dla oskarżonego normy prawnej.
cwaniakzpekaesu

Postprzez tom634 » niedziela 28 października 2007, 14:13

Innym powodem mogło być też to, że sąd zostawił kategorie (np. C+E) w celu umożliwienia podejmowania pracy zarobkowej.
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Powrót do Luźna gadka