Czy mogła powórzyć? Zabawa na placu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Poti » poniedziałek 08 października 2007, 21:54

ella napisał(a):
Stąd moje pytanie czy wyjechanie za linie również obliguje egzaminatora do pozwolenia powtórki manewru?

Wyjechanie za linie skutkuje przerwaniem egzaminu i nie ma powtórki manewru.

Dziękuje za odpowiedz o którą mi chodziło :)
Myślę że zagadka rozwiązana :)
Poti

Postprzez SzymcioPL » wtorek 09 października 2007, 22:53

kolega ma racje u mnie na egzaminie byla taka sama sytuacja,dziewczyna przedemną nie miala pacholkow na lini posrodku koperty i siedząc w aucie mowi do egzaminatora czy moglby podstawic pacholek...odp.cyt."jedz juz pani a nie wydziwiaj"dziewczyna nic nie odp wysiadla z auta i sama go sobie ustawila,,,egzaminator nic sie nie odezwal....bo niby co by mogł jej zarzucic??? :?
SzymcioPL

Postprzez Mycha » piątek 12 października 2007, 22:35

tom634 napisał(a):A od czegoś przecież koleżanka miała przednie słupki? Dobrze, że egzaminator nie "przepuścił" dalej Twojej koleżanki.

Ciekawe jak patrząc przez tylną szybę miała widzieć przednie pachołki?? A z tego co wiem, to jak już wyjdziemy z łuku, to po prostej obowiązkowo trzeba patrzeć przez tylną szybą, bo uwalą...
Mycha

Postprzez tom634 » sobota 13 października 2007, 09:25

Mycha, źle wiesz. Jak nie było tylnego słupka, to osoba egzaminowana mogła tuż przed końcem hamowania spojrzeć do przodu i zobaczyć w jakiej odległości jest od przedniego słupka. To jest łatwe przecież :roll:
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez Mycha » sobota 13 października 2007, 15:51

Byłoby cudownie gdybyś miał rację i to zawsze :) Ja w ogóle wolę patrzeć w lusterka i przednią szybę :) nawet w kontekście zatrzymania się przy jeździe do tyłu. Mała jestem ok. 154cm. I moja widoczność przez tylną szybę jest dużo gorsza niż innych ludzi, wyższych. Dużo więcej widzę nawet w lusterku wstecznym. Dla mnie mordęgą jest, że każą patrzeć przez tą tylną szybę. Zmieniłam nawet WORD, gdyż w starym w ogóle nie pozwalali z lusterek korzystać, a ja bez nich z łuku nie wyjdę. Mimo to uczulają mnie, że przy jeździe do tyłu należy już patrzeć tylko przez tylną szybę z ogromnym naciskiem na tylko. Dla mnie to paranoja, jak dla wielu, z tego co czytam, bo co, jak nie będę miała tylnej szyby w aucie? Czy nie lepiej nauczyć się robić to na lusterka? No, ale z egzaminatorami się nie dyskutuje. Trzeba się dostosować a później już można robić jak się chce :) Podobał mi się gryps jaki powstał niedawno z jednym z instruktorem, z którym jeździłam podczas, gdy inni kierowcy notorycznie łamali przepisy: oni już mają prawo jazdy :) I to jest to czego jadący eLką nagminnie doświadczają, że przepisy sobie, a większość kierowców, poza tymi w eLce - sobie.
Mycha

Postprzez cman » sobota 13 października 2007, 17:09

Mycha napisał(a):Dla mnie to paranoja, jak dla wielu, z tego co czytam, bo co, jak nie będę miała tylnej szyby w aucie?

To ja mam taką propozycję, popatrzcie teraz na swój parking (jeżeli mieszkacie w blokowisku) i policzcie samochody łącznie i samochody bez tylnej szyby. Ja popatrzyłem na swój, jest 10 samochodów i 10 ma tylną szybę. Popatrzyłem też na sąsiedni parking, jest 14 samochodów i 14 ma tylną szybę. A jak u Was?
cman

Postprzez chupacabra » sobota 13 października 2007, 18:10

U mnie 23 samochody osobowe i 23 maja tylnią szybe. Stoi jedna ciężarówka, która nie ma.
chupacabra

Postprzez assik » sobota 13 października 2007, 18:20

U mnie też O DZIWO wszystkie mają tylne szyby !
26.06.07 -rozpoczęcie kursu
31.07.07-pierwsze 2h jazd :D :lol:
21.08.07 -pierwsza kolizja za kierownica :shock: "puk" w mój zderzaczek...
27.08.07-egz. wewn.
8.10.07 -egz. panstw. teoria+praktyka - "WYNIK POZYTYWNY" :D :D :D
assik

Postprzez scorpio44 » niedziela 14 października 2007, 12:43

Nie można zaprzeczyć, że istnieją samochody (dostawcze itd.), które albo nie mają tylnej szyby, albo nie ma możliwości przez nią obserwować z miejsca kierowcy i trzeba cofać na lusterka (i nieraz zapewniać sobie pomoc innej osoby). Ale jeżeli jedziemy samochodem, gdzie mamy taką możliwość (no zresztą jest ich przecież nieporównywalnie więcej), to na miły Bóg, dlaczego z tego nie korzystać?! W lusterkach wszystkiego się nie zobaczy. Opowiadałem już kiedyś, jak cofał mój znajomy (wieloletni, doświadczony i naprawdę dobry kierowca): lewe, prawe, lewe, prawe, lewe, prawe... i centralnie środkiem w drzewo.
scorpio44

Postprzez tom634 » wtorek 16 października 2007, 08:24

Da się wykonać jazdę pasem ruchu do przodu i do tyłu bez pachołków:
http://pl.youtube.com/watch?v=hk-MtLuQSOw
Weteran dróg
tom634

Postprzez tom9 » wtorek 16 października 2007, 13:23

tom634 napisał(a):Da się wykonać jazdę pasem ruchu do przodu i do tyłu bez pachołków:
http://pl.youtube.com/watch?v=hk-MtLuQSOw

a kto powiedział ze nie ?
o ile mnie pamiec nie myli to przy 16 godzinie tez dwa razy jechalem bez slupkow, dwa razy bezblednie
dodam ze bylo to kolo 21 szej i dosc ciemno bylo 8)
instruktor wtedy powiedział "ja nie wiem po co ty do mnie przyszedles na kurs" :wink:
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez tom634 » wtorek 16 października 2007, 13:55

No widzisz, a koleżanka Potiego powiedziała, że nie da się ;)
Weteran dróg
tom634

Postprzez Mycha » czwartek 18 października 2007, 14:16

Ale mając kategorię B mozna jeździć dostawczymi, które szyby nie mają. Wytłumaczcie mi jednak jedną rzecz: jaka różnica jest w patrzeniu przez tylna szybe, a w lusterko wsteczne. Bo ja np. w lusterku wstecznym widzę więcej. Mam propozycję dla tych, którzy sa takimi zwolennikami tylnej szyby. Zniżcie głowę nawet i kilka cm i spróbujcie wówczas przez nią patrzeć. Ciekawe czy jak będziecie widzieli tylko czubki drzew czy takie super idealne będzie wam się wydawało jeżdżenie z wykorzystaniem tylnej szyby. Jazda pt. opiera sie ręką na siedzeniu pasażera, patrzę przez tylną szybę i jadę - nie do zrealizowania przy moich gabarytach... Dobra, nie marudzę, za tydzień egzamin i mam dzisiaj doła totalnego, jesli chodzi o jazdy. Musze zrobić sobie szybką autohipnozę, bo jesli nie poprawię kondycji psychicznej, to nici z tych wszystkich jazd, bo zaczyna mi zamiast lepiej to coraz gorzej iść. Stres coraz bardziej się wkrada. Tak to jest wrócić po 5 latach do robienia prawka, z jakimiś tam urazami egzaminacyjnymi :/
Pozdrawiam i nie bądźcie dla mnie zbyt surowi :)
Mycha

Postprzez tom9 » czwartek 18 października 2007, 19:22

znam wiele ludzi ktorzy maja podbny wzrost do twojego i z cofaniem oraz patrzeniem przez tylnia szybke nie maja problemu!
chyba marudzisz :roll:
napewno masz gorzej niz wyzsza osoba, ale bez przesady.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Mycha » piątek 19 października 2007, 07:31

Jadę, bo muszę :) żeby się nikt nie doczepił. Przez tą nieszczęsną szybę zrobiłam sobie 5-letnią przerwę w zdawaniu na prawo jazdy. W WORDzie, w którym zdawałam można było TYLKO jej używać na łuku do tyłu. Dlatego jestem na jej punkcie tak przeczulona :) - wybacz.
Może ma Twoja kolżanka jakieś patenty jak się ustawić, żeby widoczność była jak najlepsza? Ja na razie usiuję wychylać się jak najbardziej w stronę krzesła pasażera, zeby jednak ten słupek miec na środku szyby, gdy cofam.
A może jednak kwestia poeksperymentowania z krzesłem? Troszkę podnieść, ale nie na tyle, zeby sprzęgło się źle cisnęło? Podpytaj koleżanki jak ona robi :)
Jeszcze potestuję to dzisiaj :)
Pozdrawiam.
Mycha

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy