przez loser » środa 10 października 2007, 16:12
przez assik » środa 10 października 2007, 16:22
przez kamiles » środa 10 października 2007, 17:43
assik napisał(a):(...)a jak nie to podpisuje sie papierek,ze wyraza sie zgode na dluzszy termin-niestety u mnie nic takiego nie mialo miejsca.
przez assik » środa 10 października 2007, 18:41
kamiles napisał(a):assik napisał(a):(...)a jak nie to podpisuje sie papierek,ze wyraza sie zgode na dluzszy termin-niestety u mnie nic takiego nie mialo miejsca.
A co by to zmieniło? Gdyby podali Ci do podpisania taki papierek, to byś go podpisała, bo jak nie, to zaproponowali by Ci, żebyś sobie poszukała innego ośrodka, bo oni nie mogą Ci zapewnić egzaminu w przepisowym terminie. I tyle.
przez ella » środa 10 października 2007, 18:55
Choć na egzamin praktyczny na prawo jazdy w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego w Poznaniu można się zapisać już na przyszły tydzień, kursanci często nie korzystają z tej możliwości. Powód: choć złożyli dokument o ukończeniu kursu, wcale go nie ukończyli.
Do niedawna na pierwszy wolny termin egzaminu praktycznego na kategorię B trzeba było czekać nawet dwa i pół miesiąca. Tymczasem zgodnie z rozporządzeniem ministra infrastruktury na egzamin powinno się czekać nie dłużej niż 30 dni. By dotrzymywanie terminu było możliwe, WORD wydzierżawił trzy dodatkowe fiaty punto i samochód ciężarowy oraz zatrudnił czterech nowych egzaminatorów. Wydłużono także godziny pracy - egzaminy rozpoczynają się już o godz. 6 rano i trwają do 20, także w soboty. Po tych zmianach egzaminatorzy są w stanie przeegzaminować w ciągu tygodnia o 240 osób więcej niż wcześniej. - Planujemy zwiększyć grupy osób egzaminowanych z 20 do 25 osób, wtedy w tygodniu będziemy mogli przeegzaminować jeszcze o sto osób więcej - mówi dyrektor poznańskiego WORD Mariusz Prasek.
Wielu kursantów nie korzysta z tego, że na egzamin nie trzeba już czekać miesiącami. Powód? Choć formalnie ukończyli już kurs i złożyli dokument zaświadczający o tym fakcie, tak naprawdę przed nimi jeszcze kilka lekcji. - Bardzo się zdziwiłam, gdy pani w okienku zaproponowała mi egzamin na 10 października. Zdecydowałam się na listopad, bo nie ukończyłam kursu. Przede mną jeszcze dziesięć godzin jazdy - mówi Natalia*, która we wtorek zapisywała się na egzamin praktyczny na kategorię B. - Zaświadczenie o ukończeniu kursu dostałam wcześniej, bo wiem, że do tej pory czekało się prawie trzy miesiące na egzamin. Chciałam się wcześniej zapisać, a później rozłożyć jazdy w taki sposób, by skończyć jazdy tuż przed samym egzaminem - dodaje. Jak twierdzi dyrektor Prasek, takich osób jest więcej.
- Sygnałów, by coś takiego działo się w Poznaniu, nie dostaliśmy, ale takie sytuacje powinny być zgłaszane prokuraturze - mówi Bartosz Pelczarski, kierownik oddziału organizacji Wydziału Komunikacji Urzędu Miasta, który sprawuję nadzór nad szkołami jazdy. Zdaniem Zbigniewa Ogińskiego, prezesa Wielkopolskiego Stowarzyszenia Ośrodków Szkolenia Kierowców i Instruktorów, na wypisywanie zaświadczeń przed ukończeniem kursu decydują się najczęściej małe ośrodki, zazwyczaj jedno-, dwuosobowe. - Większe ośrodki nie chcą ryzykować, bo za wydanie przedwczesnego zaświadczenia grożą wysokie kary. Osoba wystawiająca taki dokument może stracić uprawnienia, a ośrodek może zostać zamknięty - tłumaczy.
* imię zmienione
przez tom9 » środa 10 października 2007, 19:44
to potem taki kursant moze miec osrodek w nosie i juz sie nie pojawic ,i nic mu nie zrobia
przez loser » czwartek 11 października 2007, 13:02
ella napisał(a):
Choć na egzamin praktyczny na prawo jazdy w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego w Poznaniu można się zapisać już na przyszły tydzień,(...)
Tymczasem zgodnie z rozporządzeniem ministra infrastruktury na egzamin powinno się czekać nie dłużej niż 30 dni. By dotrzymywanie terminu było możliwe, WORD wydzierżawił trzy dodatkowe fiaty punto i samochód ciężarowy oraz zatrudnił czterech nowych egzaminatorów. Wydłużono także godziny pracy - egzaminy rozpoczynają się już o godz. 6 rano i trwają do 20, także w soboty. Po tych zmianach egzaminatorzy są w stanie przeegzaminować w ciągu tygodnia o 240 osób więcej niż wcześniej. - Planujemy zwiększyć grupy osób egzaminowanych z 20 do 25 osób, wtedy w tygodniu będziemy mogli przeegzaminować jeszcze o sto osób więcej - mówi dyrektor poznańskiego WORD Mariusz Prasek.
www.gazata.pl
przez Black_Flower » czwartek 11 października 2007, 14:03
KUBA_1 napisał(a):
Ciekawe podejście do klieta, nie uważacie? :shock:
przez KUBA_1 » niedziela 14 października 2007, 08:27
przez assik » niedziela 14 października 2007, 12:05
KUBA_1 napisał(a):Życzę powodzenia podczas kontroli. potem jest płacz i lament.
przez mazak » niedziela 14 października 2007, 23:14
A tak z ciekawosci: kto komu udowodni ,ze zaswiadczenie zostalo wydane wczesniej skoro w papierach wszystko poprawnie napisane przepisowo?
przez ella » poniedziałek 15 października 2007, 19:43
mazak napisał(a):(...) kursant zostawia sobie jazdy, przychodzi po resztę a tu nie ma dla niego dogodnego terminu jazd, wkurza się i nadaje na ośrodek nauki jazdy. Wystarczy, że napisze w WORDzie pisemne oświadczenie, że nie wyjeździł wszystkich jazd - pełna kontrola i klapa.
przez mazak » poniedziałek 15 października 2007, 21:30
przez Mycha » wtorek 23 października 2007, 13:05
przez cman » wtorek 23 października 2007, 13:19
Mycha napisał(a):Najpierw niech zaczną karać WORDy za ustalanie terminów dłuższych niż 30 dni, a dopiero później wezmą się za OSK.