Jest tu na tyle ciekawie i gorąco, że warto by jeszcze doprecyzować niektóre konkluzje :P:P:P
Szczegółowe warunki techniczne dla znaków i sygnałów drogowych napisał(a):2.2.8 Ustąp pierwszeństwa
(...)
Znak A-7 należy umieszczać możliwie blisko skrzyżowania i nie dalej niż:
- 50m - na drogach o dopuszczalnej prędkości powyżej 60 km/h
- 25m - na pozostałych drogach.
Na drogach o dopuszczalnej prędkości powyżej 60 km/h znak A-7 należy poprzedzić w odległości od 150 do 300 m znakiem A-7 z tabliczką T-1.
I teraz moje pytanie :
Czy "możliwie blisko skrzyżowania" i "w odległości 150 do 300 m" to to samo co "w obrębie skrzyżowania ??? :D:D:D
Jak idę na meczyk to ma dla mnie znaczenie czy jestem możliwie blisko stadionu, czy też w jego obrębie :P:P:P
Napisano również:
Szczegółowe warunki techniczne dla znaków i sygnałów drogowych napisał(a):2.2.8
Znak A-7 "ustąp pierwszeństwa" umieszcza się na drodze podporządkowanej przed skrzyżowaniem z drogą z pierwszeństwem
Ustawowo miejscem ustawiania znaku A-7 jest więc nie "w obrębie skrzyżowania" , a "możliwie blisko" czyli na drodze przed skrzyżowaniem i nawet odległości w metrach są podane ile przed tym skrzyżowaniem należy go umieścić...
Dlaczego tak sądzę? A dlatego:
Szczegółowe warunki techniczne dla znaków i sygnałów drogowych napisał(a):2.1.2
W odległości mniejszej od 50 metrów można umieszczać znak ostrzegawczy tylko wyjątkowo
Dopuszczono ustawienie A-7 w obrębie skrzyżowania, ale z zastrzeżeniem, że wtedy dotyczy on najbliższej jezdni, a nie całego skrzyżowania. Nie jestem w stanie pojąć jak można interpretować to inaczej....[/quote]