Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » wtorek 17 grudnia 2024, 09:10

chciałem się coś zapytać mieszkańca Elbląga.

na forum związanym z transportem jest kolega z Elbląga, który ma kłopoty ze słuchem, a chce zrobić prawo jazdy kat. D
nie jest pewny czy lekarz go dopuści i szuka informacji.
parę razy radziliśmy, aby zapytał lekarza, ja dałem mu kontakt do mojego kolegi - lekarza, który ma ośrodek medycyny pracy i specjalizuje się w tej dziedzinie.

on jednak szuka informacji w sieci, których udzielają mu osoby anonimowe nie wiadomo czy mające cokolwiek wspólnego z tą branżą.
brakuje mi jeszcze szukania przez niego porady w znajomego Rumuna.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 20 grudnia 2024, 13:26

Niech idzie do laryngologa. Bardzo możliwe, że ma zapchane uszy. Znajomy był u laryngologa na prostym zabiegu i mówił, że zupełnie inny słuch.
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » piątek 20 grudnia 2024, 13:34

Tak jako ciekawostka... Jestem od kilku tygodni na nowym adresie w Niemczech. Trafiłem do starego zapalonego myśliwego. Cały dom zapełniony jest różnymi rzeczami z motywami myśliwskimi. Nie licząc trofeów myśliwskich, które ciężko zliczyć to jeszcze... Szklanki, kieliszki, talerze, kubki, podkładki pod kubki, obrazy, zdjęcia, kalendarze na ścianach, poszewki na poduszki, itp. itd. z motywami głównie jeleni, dzików, saren.

Jest to dla mnie coś niepojętego jak można tak z jednej strony uwielbiać te zwierzęta a z drugiej strony z satysfakcją je zabijać.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » sobota 21 grudnia 2024, 07:58

Blacksmith napisał(a):...Jest to dla mnie coś niepojętego jak można tak z jednej strony uwielbiać te zwierzęta a z drugiej strony z satysfakcją je zabijać.

to nawet jest logiczne,

popatrz na miłośników motoryzacji, którzy robią wszystko, aby swoje pojazdy skatować, czego nigdy by nie uczynił zwykły użytkownik pojazdu.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » niedziela 05 stycznia 2025, 20:05

tu mamy egzamin na prawo jazdy w Japonii, już widzę, że co poniektórzy mieliby spore trudności:

https://www.facebook.com/watch?v=628524559709292
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » wtorek 07 stycznia 2025, 10:17

coś dla rowerzystów:

właśnie porządkując zdjęcia znalazłem zdjęcie małżeństwa z Francji z dójką dzieci, których spotkaliśmy w Pogorzelicy w czerwcu 2019 roku. byli oni podczas wyprawy rowerowej z Francji, ale zostaliśmy zszokowani gdy okazało się, że jadą do Tajlandii, tymi właśnie rowerami. mieli jechać wybrzeżem Bałtyku do Petersburga, pociągiem do Moskwy, pociągiem do Irkucka i stamtąd już rowerami przez Mongolię i Chiny na południe, na tą wyprawę przeznaczyli rok.
Załączniki
20190604_103831.jpg
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 10 stycznia 2025, 17:51

Cyryl8 napisał(a):coś dla rowerzystów:

Robi wrażenie. Rowery obładowane totalnie, do tego dwójka małych dzieci... i taka podróż. Trochę też ryzykowne.

Ciekawi mnie czy to rowery zwykłe czy elektryczne.
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » piątek 10 stycznia 2025, 18:49

Cyryl8 napisał(a):tu mamy egzamin na prawo jazdy w Japonii, już widzę, że co poniektórzy mieliby spore trudności:

Fajne. Ale oczywiście tak nie wygląda zwykły egzamin na prawo jazdy w Japonii. Zobacz na inne filmiki z egzaminów.

Nie udało mi się znaleźć informacji czego dotyczyła sytuacja z filmiku. Ale myślę, ze to taki "event" dla sprawdzenia przez śmiałków swoich możliwości. Ewentualnie egzamin dla kandydata na egzaminatora. Bądź sprawdzanie systemów wspomagających kierowcę.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 10 stycznia 2025, 19:28

informacja jest w arabskim języku sorani i znaczy:
"Jaki jest obecny stan wiedzy, kiedy przyjeżdżasz do Japonii?"

pod koniec roku miałem sporo warsztatów doskonalenia zawodowego dla instruktorów i szukałem ciekawych filmików w sieci odnośnie nauki jazdy, techniki kierowanie itp.
okazało się że sporo mają ich arabscy instruktorzy jazdy.
Cyryl8

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka