Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez assik » poniedziałek 13 sierpnia 2007, 19:33
przez wiesniak » poniedziałek 13 sierpnia 2007, 19:36
przez assik » poniedziałek 13 sierpnia 2007, 19:52
wiesniak napisał(a):Musisz się zatrzymać przed sygnalizatorem i potem ewentualnie przy linii, żeby przepuścić samochody z drogi poprzecznej. Tyle teorii.
przez karolina1 » poniedziałek 13 sierpnia 2007, 20:01
assik napisał(a):Na 100%? Nawet jak nikogo nie ma na przejsciu to i tak musze sie zatrzymac przed przejsciem na linii ,tak?
przez wiesniak » poniedziałek 13 sierpnia 2007, 20:05
przez assik » poniedziałek 13 sierpnia 2007, 20:19
karolina1 napisał(a):assik napisał(a):Na 100%? Nawet jak nikogo nie ma na przejsciu to i tak musze sie zatrzymac przed przejsciem na linii ,tak?
ZA przejściem na linii.
wiesniak napisał(a):Zatrzymujesz się ZAWSZE przed sygnalizatorem
przez DEXiu » poniedziałek 13 sierpnia 2007, 20:26
Czy którykolwiek fragment powyższego przepisu (zwłaszcza jego wytłuszczonej części, a przede wszystkim podkreślenia) wymaga dodatkowego wyjaśnienia? :)Rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych napisał(a):§ 96. 3. Skręcenie lub zawracanie o którym mowa w ust. 1 i 2, jest dozwolone pod warunkiem, że kierujący zatrzyma się przed sygnalizatorem i nie spowoduje utrudnienia ruchu innym jego uczestnikom.
przez assik » poniedziałek 13 sierpnia 2007, 20:30
DEXiu napisał(a):Jak zawsze w takich sytuacjach zobaczmy co nam na ten temat mówiCzy którykolwiek fragment powyższego przepisu (zwłaszcza jego wytłuszczonej części, a przede wszystkim podkreślenia) wymaga dodatkowego wyjaśnienia? :)Rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych napisał(a):§ 96. 3. Skręcenie lub zawracanie o którym mowa w ust. 1 i 2, jest dozwolone pod warunkiem, że kierujący zatrzyma się przed sygnalizatorem i nie spowoduje utrudnienia ruchu innym jego uczestnikom.
przez DEXiu » poniedziałek 13 sierpnia 2007, 20:38
assik napisał(a):Sygnalizator z warunkową strzałką jest przed przejsciem,no nie?(ten wlasnie sygnalizator mam na myśli) Ja pytam,wiec czy mam sie zatrzymywac przed przejsciem ,czy za przejsciem :) Wiem ,ze teraz moge sobie latwo na to pytanie odpowiedziec,ale nie wiem czy dobrze mysle ,bo przeciez jest jeszcze drugi sygnalizator ,ktory wisi nad jezdnia i jest za przejsciem.
przez assik » poniedziałek 13 sierpnia 2007, 20:41
przez _Sylwan_ » poniedziałek 13 sierpnia 2007, 20:52
Dzieki.Napatrzylam sie na kierowcow ,ktorzy wcale nie zatrzymuja sie przed sygnalizatorem.
przez wiesniak » poniedziałek 13 sierpnia 2007, 20:54
przez tom634 » poniedziałek 13 sierpnia 2007, 21:00
_Sylwan_ napisał(a):Jak będziesz już miał prawko też tak będziesz jeździł
przez assik » poniedziałek 13 sierpnia 2007, 21:01
_Sylwan_ napisał(a):Dzieki.Napatrzylam sie na kierowcow ,ktorzy wcale nie zatrzymuja sie przed sygnalizatorem.
Jak będziesz już miał prawko też tak będziesz jeździł, ale narazie jak na kursie a tymbardziej na egzaminie koniecznie się zatrzymaj przed sygnalizatorem ze strzałką :) to by było chyba tyle na ten temat
wiesniak napisał(a):
A po drugie to można logicznie pomyśleć, i zastanowić się dlaczego przy warunkowym skręcie w ogóle się trzeba gdzieś zatrzymywać.
Więc po kolei:
- pali się zielona strzałka więc mamy czerwone,
- jak mamy czerwone to piesi mają zielone,
- jak piesi mają zielone to przechodzą przez przejście i mają nad nami pierwszeństwo, więc musimy uważać, co by ich nie przejechać,
Teraz zagadka: w celu nieprzejechania pieszego zatrzymujemy się przed czy za przejściem :wink: ?
przez _Sylwan_ » poniedziałek 13 sierpnia 2007, 21:18
Jestem frajerem?