Znaki poziome

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez dylek » wtorek 07 sierpnia 2007, 13:29

Jedna i druga oznacza, że z pasa będziemy skręcać w lewo (lub zawracać jeśli to możliwe). Kąt strzałki to podpowiedź ze strony drogowców jak mniej więcej ostry będzie ten skręt w lewo ;) Innego uzasadnienia nie znajduję ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez rath » wtorek 07 sierpnia 2007, 14:19

Odpowiada to kątowi, pod którym odchodzi droga, którą wskazuje kierunek (strzałki) znaku P8b
rath

Postprzez ajs536 » wtorek 07 sierpnia 2007, 14:35

Nie chcę nic nikomu mylić ale moim zdaniem prostokątnej strzałce odpowiada znak nakaz jazdy w lewo (nie można zawracać), dodatkowo w tym przypadku ułatwia sygnalizacja świetlna - nakaz jazdy w lewo. Natomiast strzałka "nieprostokątna" informuje, że można jechać zarówno w lewo jak i zawrócić.

Może niech wypowie się jakiś instruktor albo egzaminator. :)
ajs536

Postprzez DEXiu » wtorek 07 sierpnia 2007, 17:44

ajs536 napisał(a):Nie chcę nic nikomu mylić ale moim zdaniem prostokątnej strzałce odpowiada znak nakaz jazdy w lewo (nie można zawracać), dodatkowo w tym przypadku ułatwia sygnalizacja świetlna - nakaz jazdy w lewo. Natomiast strzałka "nieprostokątna" informuje, że można jechać zarówno w lewo jak i zawrócić.

Może niech wypowie się jakiś instruktor albo egzaminator. :)

Instruktorem ani egzaminatorem nie jestem ale niestety się z tym nie zgodzę. Dobrze że zaznaczyłeś, że nie chcesz nikogo zmylić, ale niestety tak właśnie zrobiłeś.
DEXiu

Postprzez Cachorro » wtorek 07 sierpnia 2007, 18:23

Nie chcę nic nikomu mylić ale moim zdaniem prostokątnej strzałce odpowiada znak nakaz jazdy w lewo (nie można zawracać), dodatkowo w tym przypadku ułatwia sygnalizacja świetlna - nakaz jazdy w lewo. Natomiast strzałka "nieprostokątna" informuje, że można jechać zarówno w lewo jak i zawrócić.

Może niech wypowie się jakiś instruktor albo egzaminator.

tez myśle ze to nie tak..
www.pajacyk.pl KLIKNIJ !

18.08.2007 godz. 7.00
egzamin teoria + praktyka
WORD Dąbrowa Górnicza
Zdane za 1 razem !! :)
Cachorro

Postprzez wiesniak » wtorek 07 sierpnia 2007, 22:43

Ja bym się też skłaniał do opcji z kątem dochodzącej drogi, gdyby nie to, że wydaje mi się, że wklejone przez Cachorro zdjęcia to... jedno zdjęcie, tylko w różnym powiększeniu :D. Więc wychodzi na to, że pierwsza strzałka pod kątem ok. 120 stopni jest taką strzałką wstępną, mówiącą, że zbliżamy się dopiero do skrętu w lewo, a dalsze już są normalne.
wiesniak

Postprzez ajs536 » środa 08 sierpnia 2007, 08:24

:(
Czytałam rozporządzenie i niestety nie ma w nim znaku strzałki prostokątnej, ale nie ma również strzałki w lewo na sygnalizatorze. :(

Obrazek

Dla mnie jest to powtórzenie nakazu.
Ostatnio zmieniony środa 08 sierpnia 2007, 08:44 przez ajs536, łącznie zmieniany 1 raz
ajs536

Postprzez cman » środa 08 sierpnia 2007, 08:34

No to jeden instruktor się już wypowiedział.
Nie ma czegoś takiego jak strzałki na jedni, które nakazują skręt. Nakaz skrętu może wynikać tylko z pionowego znaku nakazu lub pośrednio z sygnalizatora kierunkowego.
A gdzie w Krakowie są te strzałki, że można tylko skręcać?

EDIT: Widzę, że powyższy post został nieco zmodyfikowany...
cman

Postprzez ajs536 » środa 08 sierpnia 2007, 08:47

Mówiłam o sytuacji pokazanej na zdjęciu. Tak naprawdę w rozporządzeniu nie ma wogóle takich strzałek prostokątnych, ale nie ma też samych strzałek w lewo. Zycie co innego rozporządzenie co innego i bądź tu człowieku mądry.... Ech.... :)
ajs536

Postprzez cman » środa 08 sierpnia 2007, 08:52

W rozporządzeniu o znakach i sygnałach drogowych jest pokazany tylko przykładowy sygnalizator, wszystkie odmiany można zobaczyć w rozporządzeniu w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych.
cman

Postprzez ajs536 » środa 08 sierpnia 2007, 08:53

cman napisał(a):A gdzie w Krakowie są te strzałki, że można tylko skręcać?

cman - odbiorę prawko pojeżdżę z aparatem, zrobię zdjęcia i specjalnie dla ciebie wkleję. Sam jesteś z Krakowa to powinieneś znać ulice. Ja tu mieszkam niezbyt długo (i to nawet nie w samym Krakowie) i nie znam wszystkich ulic. Nawet trasy egzaminacyjnej nie umiem powtórzyć. :)
ajs536

Postprzez ajs536 » środa 08 sierpnia 2007, 08:54

cman napisał(a):W rozporządzeniu o znakach i sygnałach drogowych jest pokazany tylko przykładowy sygnalizator, wszystkie odmiany można zobaczyć w rozporządzeniu w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych.

Prawo Strona główna Sejmu

Trwa wyszukiwanie

Proszę czekać na wyświetlenie wyników zapytania

Warunki określone w zapytaniu

Status aktu prawnego: wszystkie
Tytuł: rozporządzeniu AND w AND sprawie AND szczegółowych AND warunków AND technicznych AND dla AND znaków AND i AND sygnałów AND drogowych

Nie znaleziono odpowiadających dokumentów
ajs536

Postprzez cman » środa 08 sierpnia 2007, 08:55

No właśnie, rzecz w tym, że Kraków znam, a takich strzałek sobie nie przypominam :wink:.

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/2181.htm
cman

Postprzez ella » środa 08 sierpnia 2007, 09:16

że wydaje mi się, że wklejone przez Cachorro zdjęcia to... jedno zdjęcie, tylko w różnym powiększeniu

dokładnie jest to to samo skrzyzowanie a skrzałki są nie twórczością drogowców tylko twórczością grafika komputerowego. Na pierwszym rysunku na środkowym pasie są strzałki w lewo a na prawym rysunku strzałki na wprost. Jest to namalowane dla potrzeb pytań testowych. Pewnie w rzeczywistości tam te strzałki mogą wyglądać jeszcze inaczej.
IMHO tyle z mojej strony na ten temat :D
ella
Moderator

Postprzez tom9 » środa 08 sierpnia 2007, 10:21

ella napisał(a):dokładnie jest to to samo skrzyzowanie a skrzałki są nie twórczością drogowców tylko twórczością grafika komputerowego. Na pierwszym rysunku na środkowym pasie są strzałki w lewo a na prawym rysunku strzałki na wprost. Jest to namalowane dla potrzeb pytań testowych. Pewnie w rzeczywistości tam te strzałki mogą wyglądać jeszcze inaczej.

czytam temat, troche sie w nim pogubilem ale zaryzykuje i sie wypowiem...
Dwie strzałki.... oby dwie sa inne, i nie jest to zadna twórczosc grafika bo na drodze mozna spotkac strzalke o 90* i o 120*
Sam sie zastanawialem dlaczego raz jest taka raz taka, i nie doszedlem do zadnych spostrzezen.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze