nauka zawracania

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

nauka zawracania

Postprzez ivytomek » środa 01 sierpnia 2007, 09:22

Witam,

Mam pytanie: jak uczycie manewru zawracania w Krakowie, na rondzie Czyżyńskim?
Nie znalazłem, póki co, uniwersalnego sposobu dla kursanta; musi rozpoznawać, z którego kierunku jedzie (np. ocenić, czy jedzie z kierunku z dwoma pasami do lewoskrętu, czy z jednym).
Słyszałem również, że nie jest mile widziana przez egzaminatorów "jazda na pamięć" (w przypadku, kiedy np. każę zająć kursantowi 2gi pas od lewej po lewoskręcie z kierunku Kocmyrzowskie - Dywizjonu).
Proszę o podpowiedź, jak Wy uczycie, ew. oceniacie ten manewr.

pzdr
ivytomek

rondo

Postprzez tkrason » niedziela 26 sierpnia 2007, 13:16

Witam
Nie ma innej metody na tym rondzie jak tylko "pamięciówa". Rondo jest bardzo kiepsko oznakowane a już w szczególności jadąc od strony Kocmyrzowskiego i zawracając.
Tak jak napisałeś kursant musi rozpoznać z której strony jedzie.
Troszke lepsza sytuacja jest jeżeli chodzi o zawracanie od strony al. Pokoju tam się drogowcy już wysilili i namalowali strzałki kierunkowe na środku ronda jak również linię przerywaną.
Swego czasu Dworak opowiadał o tym rondzie co prawada część z tych jego opowieści była bez sensu ale jeżeli chodzi o zawracanie od kocmyrzowskiego stwierdził że najlepiej zająć drugi pas od lewej aby uniknąć potem kłopotów przy opuszczaniu ronda ze skrajnie prawego pasa

Pozdrawiam
tkrason

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów