Tramwaje - podsumowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Tramwaje - podsumowanie

Postprzez laki » czwartek 28 września 2006, 11:07

Witam, chciałbym jeszcze raz poruszyć temat dotyczący pierwszeństwa tramwajów. Wiem, że było to już na forum wiele razy, ale można by to podsumować, bo ja nadal mam kilka pytań, nie wszystko jest dla mnie jasne. Ok., więc pisze czego się dowiedziałem, jeśli jest coś źle to proszę, abyście mnie poprawili.

Tramwaj na drodze równorzędnej: W tej sytuacji tramwaj zawsze i przed wszystkimi ma pierwszeństwo.

Tramwaj na drodze ze znakami: Tramwaj musi stosować się do znaków, tzn. jeżeli my jesteśmy na pierwszeństwie, a tramwaj na podporządkowanej, to my jedziemy, a tramwaj czeka. UWAGA: Jeżeli my i tramwaj jesteśmy na pierwszeństwie i nawet jeśli my jedziemy prosto, a tramwaj skręca w lewo, to my ustępujemy pierwszeństwa tramwajowi. Tak, więc na drodze z pierwszeństwem tramwaj jedzie przed wszystkimi i podobnie na podporządkowanej: tramwaj puszcza pojazdy z drogi z pierwszeństwem i przejeżdża przed wszystkimi z drogi podporządkowanej.

Tramwaj na drodze z sygnalizacją świetlną: Tramwaj stosuje się do sygnalizacji, tzn. jeżeli ma zielone to jedzie, jeżeli czerwone to stoi, ale UWAGA: w takim wypadku, nawet jeśli mamy zielone światło, tramwaj ustępuje nam pierwszeństwa tylko wtedy, gdy my jedziemy prosto. Jeżeli skręcamy gdziekolwiek mając zielone światło, musimy ustąpić pierwszeństwa tramwajowi.

Ktoś w pewnym wątku podał przykład następującej sytuacji: Skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną, zielone światło. My skręcamy w prawo, a tramwaj z przeciwka skręca w lewo (czyli w tą samą stronę co my). Kto ma pierwszeństwo ? Padła odpowiedź, że tramwaj, ponieważ na skrzyżowaniach z sygnalizacją świetlną tramwaj mając zielone światło ustępuje pierwszeństwa tylko pojazdom jadącym na wprost. Czyli jeżeli my jechalibyśmy na wprost, tramwaj musiałby nas przepuścić, ale skręcając w prawo, to my puszczamy tramwaj.

Rondo tylko ze znakiem C-12 (rondo): Tramwaj zawsze ma pierwszeństwo, obojętnie czy dopiero zamierza wjechać na rondo czy już na nim jest.

Rondo ze znakiem C-12 i A-7 (rondo i ustąp pierwszeństwa): Tramwaj ustępuje pierwszeństwa tym, którzy już są na rondzie, ale gdy już na nie wjedzie to ma bezwzględne pierwszeństwo przed wszystkimi.

Rondo ze znakiem C-12 i sygnalizacją świetlną (rondo i sygnalizacja): Tramwaj czeka na zielone światło i gdy się ono zapali ma pierwszeństwo wszędzie i przed wszystkimi.

Tak, jak napisałem powyżej nie mam 100% pewności, że powyższe wskazówki są prawidłowe, dlatego proszę, abyście to zweryfikowali. Ja prawo jazdy mam od roku, ale mieszkam w małym mieście i z tramwajami nigdy nie miałem doczynienia, choć chciałbym się dokładnie dowiedzieć jak to jest w takich sytuacjach i dobrze poznać przepisy (niestety na kursie ten temat nie został dokładnie wyjaśniony). Jeżeli ktoś będzie miał jakieś ciekawe materiały (opisy, zdjęcia, animacje) dotyczące tego tematu to proszę o dodawanie do tego tematu.

Mam nadzieję, że komuś to się przyda, pozdrawiam.
laki

Postprzez laki » czwartek 05 października 2006, 11:27

Witam,

Mam kolejne pytania dotyczące tramwajów – poznałem trochę teorię, ale gorzej z praktyką…Moje pytania mogą wydać się Wam śmieszne, ale ja nie jestem pewien (nie mam praktycznie doczynienia z tramwajami na drodze) i wole poradzić się specjalistów :)

Otóż jest droga z pierwszeństwem, o jednym pasie ruchu w każdą stronę. Blisko osi jezdni występują na każdym pasie tory tramwajowe, ale każdy pas jest szeroki, tzn. mogą na nim jechać obok siebie tramwaj i samochody (tak jak na rysunku lewą stroną pasa jedzie niebieski tramwaj i samochód, a prawą inne, szare pojazdy).

I teraz mam kilka pytań (kompletne podstawy):

Czy samochody mogą jeździć po torach tramwajowych, czy jeżeli ktoś jedzie po torach (samochód), a za nim porusza się tramwaj, to czy tramwaj musi jechać za samochodem, czy samochód musi zjechać z torów ?

Interesuje mnie także lewoskręt w takiej sytuacji – czy mogę wjechać na tory tramwajowe i na nich się zatrzymać w celu przepuszczenia pojazdów z przeciwka czy nie mogę wjechać na tory ? A może muszę wykonać lewoskręt z prawego pasa ( stamtąd gdzie jeżdżą szare pojazdy, wtedy przepuszczam tramwaj na swoim pasie i pojazdy z przeciwnego kierunku?).

OBRAZEK
http://img182.imageshack.us/img182/4024/tramwajce2.jpg

Proszę o wyjaśnienie mi tych i innych podstawowych zagadnień, z góry dziękuję i pozdrawiam.
laki

Postprzez Tomek_ » czwartek 05 października 2006, 11:55

Przepis mowi tak:

(Art. 16. PoRD)
6. Kierujący pojazdem znajdującym się na części jezdni, po której jeżdżą pojazdy szynowe, jest obowiązany ustąpić miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi szynowemu.

W celu skretu w lewo w takiej sytuacji jesli nie ma na torach tramwaju wjezdzasz na nie i z nich skrecasz, natomiast jesli w poblizu jest tramwaj musisz go przpuscic (jak i pojazdy z naprzeciwka).
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez laki » czwartek 05 października 2006, 12:07

Ok, dzieki za odpowiedz.

Mam jeszcze jedno pytanie: Zalozmy, wiec ze skrecam w lewo i wiechalem na tory tramwajowe na swoim pasie, bo z tylu nie jechal zaden tramwaj. Stoje i przepuszczam pojazdy z przeciwka i nagle za mna, na torach, na ktorych stoje pojawia sie tramwaj - co wtedy ? Moge stac czy musze cofnac ? Nie moge kontynuowac jazdy bo z przeciwka jada samochody.
laki

Postprzez Tomek_ » czwartek 05 października 2006, 12:22

Jezeli masz mozliwosc i widzisz w lusterku, ze zbliza sie tramwaj to ustepujesz mu miejsca. Jezeli pas obok jest zablokowany przez inne pojazdy to nie masz innego wyjscia i czekasz, az pojazdy a naprzeciwka przejada. lepiej chyba zmusisc tramwaj do czekania niz wymuszac pierwszenstwo nad jadacymi z przeciwnej strony.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Tabasco » czwartek 26 lipca 2007, 16:18

Witam a propo tramwajów.
Który z przepisów pozwala zajeżdżać drogę pojazdom jadącym drogą z pierwszeństwem przejazdu. Dotyczy informacji o drodze ze znakami.
I czy dotyczy to także tramwaju skręsającego w prawo z drogi głównej w podpożadkowaną.
Prosił bym podać numer art.
Pozdrawiam
Tabasco
Tabasco

Postprzez booc » czwartek 26 lipca 2007, 17:05

Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem. Pierwszeństwo tramwaju na skrzyżowaniu (bez świateł) określa ten przepis:

Art. 25.

1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża.

Powiedzmy, że jedziesz drogą główną czyli masz znak D-1 i ktoś z naprzeciwka skręca w lewo. Kto ma pierwszeństwo? Ty, zgodnie z ust. 1.

Powiedzmy teraz, że tym kimś jest tramwaj. Kto ma pierwszeństwo? Tramwaj, zgodnie z ust. 2, który jest wyjątkiem od ust. 1.
booc

Postprzez tom634 » czwartek 26 lipca 2007, 17:09

Pojazdy szynowe nie muszą ustępować pierwszeństwa pojazdom silnikowym jadącym prosto na skrzyżowaniach bez sygnalizacji świetlnej, nawet jeżeli pojazd szynowy skręca w drogę podporządkowaną.
Artykuł 25, ustęp 2.

EDIT- trochę się spóżniłem, ale mi się wydaje, że Tabasco jechał w tą samą stronę co pojazd szynowy, chciał jechać prosto, ale pojazd szynowy skręcał w prawo i zajechał mu drogę. No, ale tak to jest, jak się nie zna przepisów...
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez Tabasco » czwartek 26 lipca 2007, 17:26

Art 25 mówi o skrzyżowaniu równożędnym jak się to ma do drogi o ruchu kierowanym znakami drogowymi.
Czy trawmaj możę jeźdźić po drodze i nie zwracać uwagi na inne pojazdy uczestniczące w ruchu drogowym.
Tabasco

Postprzez adobe » czwartek 26 lipca 2007, 17:43

Jeżeli ty i tramwaj jesteście na drodze głównej a ty jedziesz prosto, a tramwaj skręca w prawo i przecina ci wtedy drogę, to względem siebie jesteście na drodze równorzędnej, więc niejako art. 25 dotyczy także i takiej sytuacji, jeżeli o takową ci chodziło.
adobe

Postprzez booc » czwartek 26 lipca 2007, 17:44

Nieprawda, art. 25 dotyczy każdego skrzyżowania (i nawet nie tylko skrzyżowań - przeczytaj ust. 3)

Podałem Ci przykład - jak skręcasz w lewo na drodze głównej to ustępujesz pojazdom z przeciwka. Właśnie to wynika z artykułu 25. Albo na skrzyżowaniu z pierwszeństwem łamanym - gdy znaki nie rozstrzygają obowiązuje zasada prawej ręki.

Jeżeli znaki nie określają pierwszeństwa to stosujesz się do zasad.

PS. jeżeli chcesz przećwiczyć zasady pierwszeństwa, zajrzyj do testów na prawo jazdy kat. B (są dostępne w Internecie) - jest tam sporo pytań co do tramwajów.
booc

Postprzez Tabasco » czwartek 26 lipca 2007, 17:48

dzięki za info.

Więc w praktyce tramwaj robi co chce na drodze.
Tabasco

Postprzez adobe » czwartek 26 lipca 2007, 17:50

Tabasco napisał(a):Więc w praktyce tramwaj robi co chce na drodze.

Nie, tramwaj stosuje się do zasad.
adobe

Postprzez Tabasco » czwartek 26 lipca 2007, 17:52

Dzięki za wyczerpujące informacje
pozdrawiam wszystkich
Tabasco

Postprzez tom634 » czwartek 26 lipca 2007, 17:53

Na przykład musi zastosować się do znaków i sygnałów AT-(1-5), BT-(1-5), ST.. . To oczywiście przykłady.
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze