przez barbra » niedziela 22 lipca 2007, 19:02
przez adobe » niedziela 22 lipca 2007, 19:05
oskszok napisał(a): teraz dostanie zaświadczenie o ukonczeniu części praktycznej i bedzie krócej czekać na egzamin. Roziwązanie jak najbardziej zgodne z prawem.
Jest tylko jedno zaświadczenie o ukończeniu kursu.
przez ella » niedziela 22 lipca 2007, 19:10
przez Hania74 » niedziela 22 lipca 2007, 20:07
przez Hania74 » niedziela 22 lipca 2007, 20:08
przez Vivienne » niedziela 22 lipca 2007, 20:44
przez dylek » niedziela 22 lipca 2007, 21:04
Vivienne napisał(a):Hmm...ja bym tutaj polemizowała... Wydaje mi się, że wydanie zaświadczenia o ukończeniu kursu jeszcze przed jego ukończeniem jest jak najbardziej na korzyśc kursanta...
Plan nauczania
§ 3. 1. Liczbę godzin zajęć teoretycznych i praktycznych dla każdej osoby podlegającej szkoleniu podstawowemu ustala indywidualnie instruktor, przy czym:
1) liczba godzin dla zajęć teoretycznych nie może być mniejsza niż:
a) 30 godzin w zakresie kategorii A, A1, B, B1, T prawa jazdy lub pozwolenia - w tym co najmniej 4 godziny szkolenia teoretycznego i ćwiczeń w zakresie udzielania pierwszej pomocy ofiarom wypadków drogowych,
b) 20 godzin w zakresie kategorii C, C+E, D, D+E, C1, C1+E, D1, D1+E, B+E;
2) liczba godzin dla zajęć praktycznych nie może być mniejsza niż:
a) 15 - przy kategorii B+E,
b) 20 - przy kategorii A, A1, C1, C1+E, D1+E, T,
c) 25 - przy kategorii C+E lub D+E,
d) 30 - przy kategorii B, B1, C, D1 lub pozwoleniu z zastrzeżeniem pkt 4,
e) 60 - przy kategorii D;
przez oskszok » niedziela 22 lipca 2007, 21:06
przez kamiles » niedziela 22 lipca 2007, 21:41
dylek napisał(a):Nikt nie będzie patrzył na zdanie 18-to latki tylko na to co mówi prawo.
(...)
Może jak skończysz kurs i zdasz egzamin to nie będziesz stosować zachowań typu:
- wydaje mi się, że mogę stanąć na zakazie, bo będzie mi wygodniej wyskoczyć po szminkę :D
przez wiesniak » niedziela 22 lipca 2007, 22:04
dylek napisał(a):Zaświadczenie o ukończeniu kursu wydaje się po skończeniu kursu więc schowaj sobie w kieszeń swoje "wydawanie się" - wyjdzie ci to na lepsze ;) Może jak skończysz kurs i zdasz egzamin to nie będziesz stosować zachowań typu:
- wydaje mi się, że mogę stanąć na zakazie, bo będzie mi wygodniej wyskoczyć po szminkę :D
- wydaje mi się, że może zdążę przeskoczyć na żółtym przez skrzyżowanie, bo lepiej będzie dla mnie jak zyskam 2 min itp. itd....
P.S. Mi się wydaje, że najlepiej jakby wszyscy znali prawo i się do niego stosowali - wtedy wszystkim nam by było lepiej :P:P:P
przez dylek » niedziela 22 lipca 2007, 22:10
przez ella » niedziela 22 lipca 2007, 23:44
Hania74 napisał(a):Ojej
ja chyba musze dodac ze mieszkam w Niemczech i tu rowniez robie wlasnie Prawko :D
.
Oskszok napisał(a):sorry zapędziłem się z tymi zaświadczeniami, niedzielne zamotanie a poza tym ostatnio nie mam wogole czasu zajrzec do biura.
z tego co wiem jest projekt ustawy, który pozwoli na wystawianie takich zaświadczeń (myślałem że weszło już to w życie). Było by to z korzyścia dla kursanta oraz dla ośrodków.
przez oskszok » poniedziałek 23 lipca 2007, 12:33
Oczywiście to byłoby bardzo dobre. Przynajmiej kursant zaczynałby jazdy po skończonej teorii i po zaliczonym egzaminie państwowym. A tak to siada do auta nie znając często przepisów.
przez Vivienne » poniedziałek 23 lipca 2007, 16:14
przez scorpio44 » poniedziałek 23 lipca 2007, 19:48
Vivienne napisał(a):hmm i to jest właśnie dyskryminacja ze wzgledu na wiek :wink: Nie mam zamiaru tego komentowac...