Przepuszczanie pieszych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez adobe » niedziela 22 lipca 2007, 13:54

scorpio44 napisał(a):Podczas skręcania w drogę poprzeczną masz bezwzględny obowiązek przepuścić pieszych
adobe

Postprzez ella » niedziela 22 lipca 2007, 13:56

W tym nadmiarze offtopów Cachorro zaraz nie zauważy, że już dawno udzieliłem odpowiedzi.

No i własnie tak się stało :D
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » niedziela 22 lipca 2007, 14:02

ella napisał(a):
W tym nadmiarze offtopów Cachorro zaraz nie zauważy, że już dawno udzieliłem odpowiedzi.

No i własnie tak się stało :D

Tak. :D Tyle że moja odpowiedź była trochę niepełna, bo przyjąłem, że nie ma tam przejść dla pieszych.

Więc teraz łopatologicznie: niebieski przepuszcza ZAWSZE, a zielony na takich samych zasadach, jak przy każdym przejściu dla pieszych. ;)
scorpio44

Postprzez Cachorro » niedziela 22 lipca 2007, 14:13

czyli zrozumiałam tak:)
niebieski przepusci ludzika czerwonego i czarnego, zielony czerwonego i czarnego przepuszczać nie musi, ale musi niebieskiego i fioletowego.
pierwszenstwoludzie.bmp
Cachorro

Postprzez Vivienne » niedziela 22 lipca 2007, 14:44

Cachorro napisał(a):ok, a mam ich tez przepuscić jak grzecznie stoją na chodniku? :lol:

Jak grzecznie stoja to chyba nie? Jak ich noga znajdzie sie na jezdni chyba dopiero..wtedy mamy obowiązek przepuszcza pieszych..? Czy nie tak?
Pierwsze koty za ploty:P
Vivienne

Postprzez DEXiu » niedziela 22 lipca 2007, 14:53

Cachorro ==> Nie do końca. Dopóki ludzik stoi na chodniku to ani zielony , ani niebieski (odnoszę się tutaj do poprzedniego obrazka) nie muszą go przepuszczać (niemniej jednak dla bezpieczeństwa powinni) - i nie ma tu znaczenia po której stronie żółty stoi. Niestety jest to problem na egzaminie, bo jak ci taki chłopek-roztropek wejdzie z lewej (z prawej zazwyczaj tak nie robią) na lewy pas "z myślą że Ty przejedziesz a on akurat dojdzie do Twojego pasa" to niestety jest po zawodach :wink:
DEXiu

Postprzez scorpio44 » niedziela 22 lipca 2007, 15:04

DEXiu napisał(a):jak ci taki chłopek-roztropek wejdzie z lewej (z prawej zazwyczaj tak nie robią) na lewy pas "z myślą że Ty przejedziesz a on akurat dojdzie do Twojego pasa" to niestety jest po zawodach :wink:

Cholera... Mam nadzieję, że nigdy w ten sposób nie "pomogłem" nikomu oblać egzamin! :D Bo często tak przechodzę. Ale z drugiej strony sprawa jest mimo wszystko dyskusyjna, a to w związku z tym, że trudno mówić w takiej sytuacji o nieustąpieniu pierwszeństwa pieszemu (skoro idzie cały czas swoim rytem i nikt mu tego nie utrudnił). Tyle że w wypadku pieszych do tego nieustąpienia podchodzi się trochę rygorystyczniej, niż w wypadku samochodów (w sumie i słusznie).
scorpio44

Postprzez adobe » niedziela 22 lipca 2007, 15:17

Dla bezpieczeństwa lepiej zawsze zatrzymać się gdy wjeżdżamy w drogę poprzeczną, bo ludzie idąc/stojąc patrzą się w prawo lewo, PRAWIE NIGDY do tyłu i gdy z prawej/lewej nic nie jedzie mimo iż wcześniej stali, nagle ruszają bo są święcie przekonani że droga wolna, a ktoś jadąc samochodem i skręcając w drogę poprzeczną widzi co prawda, że człowiek stoi ale nie ma pewności czy czy ta osoba popatrzyła się do tyłu i nie wejdzie na przejście, bo z prawej/lewej nic nie jedzie.

Moim zdaniem w tym przypadku powinno się ZAWSZE przepuszczać pieszych, dla bezpieczeństwa chociażby.
adobe

Postprzez scorpio44 » niedziela 22 lipca 2007, 17:02

Właśnie z powodów podanych przez Adobe jest ten bezwzględny obowiązek przepuszczania pieszych przy skręcaniu w drogę poprzeczną. ;)
scorpio44

Postprzez barbra » niedziela 22 lipca 2007, 17:51

Osobiście widziałam jazdę egzaminacyjną ,kiedy to "roztargniony"pieszy,położył się na masce samochodu,bo już "nie wyrobił",a osobie egzaminowanej pozostało tylko złapać się za głowę i tym samym zakończyć niestety egzamin...Naprawdę nie warto prześcigać się z pieszymi na pasach(bo to jak z oceną odległości-na pierwszeństwie) przez egzaminatorów surowo jest oceniane,a potem w życiu - krok do tragedii.....Pieszy na przejściu (bez sygnalizacji świetlnej) ma zawsze pierwszeństwo.
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez Vivienne » niedziela 22 lipca 2007, 20:32

Tylko, że za nadmierna kulturę, zatrzymywanie sie przed przejściem dla pieszych mimo, że piesi stoją i czekają, aż przejedziemy też można oblac podobno?
Pierwsze koty za ploty:P
Vivienne

Postprzez adobe » niedziela 22 lipca 2007, 21:14

A ja chyba właśnie m.in. w dużej mierze dzięki tej kulturze zdałam:)
adobe

Postprzez tom634 » niedziela 22 lipca 2007, 21:18

Nadmierna kultura jest niebezpieczna w normalnym jeżdżeniu- kierujący pojazdem za nami może się zniecierpliwić i wyprzedzić nas, z opłakanymi skutkami dla pieszego.
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez adobe » niedziela 22 lipca 2007, 21:25

A kto się nie niecierpliwi i nie wyprzedza Lek :?:
To takie pytanie retoryczne.
Na egzaminie jeździ sie zupełnie inaczej niż potem już tak normalnie.

Ale jeżeli jadąc na egzaminie widzi się że pieszy jest w ruchu i zbliża się do przejście to lepiej jednak zahamować, bo a nóż nam wtargnie, a jak egzaminator w takim wypadku zahamuje przed nami to już po ptakach:P

Albo jak się widzi, że czeka już chyba jakiś czas to też lepiej stanąć, bo może akurat mu się właśnie stanie znudziło.

W ogóle to jeszcze jeden fakt, ludzie jak widzą Lki stojąc na przejściu nagle dostają jakiś myśli samobójczych i pchają się centralnie pod koła, i na egzaminie lepiej wziąć to pod uwagę, gdyż bądź co bądź jednak dużo osób oblewa na pieszych.
adobe

Postprzez jjaacc » niedziela 22 lipca 2007, 23:19

Jeszcze tak dla ścisłości dodam:

„2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.”
Czyli temu pieszemu który przechodzi przez jezdnię, a nie temu który do niej dochodzi. Przepis ten często jest nadużywany przez egzaminatorów, w sposób krzywdzący zdających. Inaczej mówiąc pieszy nabywa pierwszeństwa gdy wejdzie na jezdnie, jednocześnie nic nie zwalnia go od wchodzenia bezpośrednio pod nadjeżdżający pojazd.
jjaacc

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze