Zagraniczne prawo jazdy!!!

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Zagraniczne prawo jazdy!!!

Postprzez MarlenaB » sobota 21 lipca 2007, 23:15

Witam serdecznie!
Mam następujące zapytanie: czy jeśli wyjadę na Ukrainę i tam zrobię prawo jazdy to czy jak przyjadę do Polski będę mogła je wymienić na polskie prawo jazdy? Gdzie mogę znaleźć jakieś uregulowania prawne. Jakie są zasady jeżeli chodzi o zagraniczne prawo jazdy.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Marlena
MarlenaB

Postprzez ella » sobota 21 lipca 2007, 23:39

Gdzie mogę znaleźć jakieś uregulowania prawne

znajdź najpierw uregulowania prawne na jakich zasadach na Ukrainie obcokrajowiec może zrobić prawko. Bo tak na przykłd u nas jak obcokrajowiec chce zrobić prawo jazdy to musi spełnić jeden z warunków, czyli przebywać przez 185 dni w każdym roku kalendarzowym ze względu na swoje więzi osobiste lub zawodowe albo przedstawić zaświadczenie, że studiuje od co najmniej sześciu miesięcy.

Co do wymiany prawka z Ukrainy to nie zdaje się już żadnych egzaminów bo Ukraina wchodzi w skład państw Konwencji o Ruchu Drogowym.
Trzeba mieć do wymiany tłumaczenie na język polski sporządzone lub poświadczone przez tłumacza przysięgłego lub właściwego konsula Rzeczypospolitej Polskiej.

Więc sprawdź jak jest z tym (legalnym) kursem i (legalnym) zdobyciem prawka na Ukrainie. Jeżeli bez problemu to i u nas nie będzie problemu.
ella
Moderator

Powrót do Luźna gadka