róznica

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

róznica

Postprzez ruda85 » niedziela 15 lipca 2007, 14:43

Witam,
Ostatnio spotkałam sie z pytaniem: "Czym różni się samochód egzaminacyjny od samochodu do nauki jazdy". Z tego co wiem to pojazdy egzaminacyjne posiadają klimatyzację jednak to nie to. Nie chodziło również o oznaczenie auta.Chodzi tu o pewną różnice pod maską auta. Nie mam pojęcia o jaką. Co o tym sądzicie? Z góry dziękuje za odpowiedź.
ruda85

Postprzez tom634 » niedziela 15 lipca 2007, 14:58

Pojazdy egzaminacyjne mają w bagażniku miejsce na dysk twardy, gdzie są zapisywane nagrania z egzaminów. Pod maską nie ma różnic.
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez endriu19 » niedziela 15 lipca 2007, 16:03

tak, kolega ma pewnie rację i jeszcze różnią się tym że nie mają kapsli na kołach i są koloru czerwonego
endriu19

Postprzez dylek » niedziela 15 lipca 2007, 17:33

Twardy dysk został wymieniony.... Ja dodałbym od siebie kamery, monitor do podglądu zapisu, mikrofon, napisy po bokach i z tyłu (szkoły muszą mieć podany adres, nazwę itp, a WORD nic nie musi mieć prócz L na dachu), a z takich bardziej przyziemnych różnic to z reguły egzaminacyjne jeżdżą na benzynce, a szkoleniowe na gazie :)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez marcij » niedziela 15 lipca 2007, 17:50

roznica jednak jest. Pojazdy do nauki jazdy zgodnie z ustawa musza byc wyposazone w pedal sprzegla i hamulca dla instruktora (chociaz wiem ze z tym roznie bywa), natomiast pojazdy egzaminacyjne tylko w pedal hamulca. Jest to chyba jedyna roznica ustawowa , co do klimatyzacji , wygladu czy silnika jest to juz indywidualna kwestia WORD'u .
Obrazek
marcij

Postprzez cman » niedziela 15 lipca 2007, 18:08

Rozporządzenie napisał(a):§ 43. 1. Pojazd silnikowy przeznaczony do nauki jazdy i egzaminowania, z zastrzeżeniem ust. 2, powinien być wyposażony w:
(...)
3) dodatkowy pedał hamulca roboczego, który umożliwia przejęcie sterowania układem hamulcowym;
cman

Postprzez ella » niedziela 15 lipca 2007, 19:03

Z tego co wiem to pojazdy egzaminacyjne posiadają klimatyzację

Pojazdy nauki jazdy też ją posiadają (co prawda nie wszystkie)

A kto zadał Tobie takie pytanie? Instruktor, egzaminator?

Może mają ukrytą kamerę pod maską :D
A tak na poważnie. IMHO pod maską są takie same jak to jest taki sam model.
ella
Moderator

Postprzez kamiles » niedziela 15 lipca 2007, 20:33

ilu ludzi, tyle mitów :wink:
mit klimatyzacji został juz obalony :wink:
endriu19 napisał(a):są koloru czerwonego

tak, tak... na egzaminie w Słupsku można pojeździć jedynie czarnymi grande punto, które są - jak mówi kolega endriu19 :wink: - koloru czerwonego :lol:
dylek napisał(a):z takich bardziej przyziemnych różnic to z reguły egzaminacyjne jeżdżą na benzynce, a szkoleniowe na gazie

hmm... znowu Słupsk nie podpada pod regułę :wink: - autka egzaminacyjne są na gaz, a eLki szkoleniowe - w zależności od szkoły - na gaz, benzynę lub ON (sama na kursie przetestowałam wszystkie rodzaje paliwa :lol: )
marcij napisał(a):Pojazdy do nauki jazdy zgodnie z ustawa musza byc wyposazone w pedal sprzegla i hamulca

zgodnie z ustawą wystarczy hamulec, choć większość ma też sprzęgło
kamiles

Postprzez marcij » niedziela 15 lipca 2007, 22:53

Kurde , przypomnialem sobie ze ju kiedys o tym rozmawialismy. Ja powtarzalem slowa mojego instruktora , wiec pewnie przepisy sie zmienily , bo wspomial wtedy tez o poloneza "lux" ktore mialy wszystkie try pedaly dla instruktora. Przepraszam za wprowadzenie w blad w takim razie.
Obrazek
marcij

Postprzez WojtekB » niedziela 15 lipca 2007, 22:55

w samochodzie egzaminacyjnym jest większy stres ;)
WojtekB

Postprzez DEXiu » niedziela 15 lipca 2007, 23:44

[joke mode on]WojtekB ==> Ale gdzie ten stres jest? :shock: W bagażniku, w kabinie, pod maską? (a jak pod maską to gdzie dokładnie? :D ) Pytam bo egzamin mi się zbliża i nie wiem czy na tym nie polegnę :lol: [joke mode off]

I tym akcentem proponuję zakończyć offtop i przejść do tematu :) A odpowiadając na pytanie w temacie (choć nadal z lekkim przymrużeniem oka :wink: ) to jest jedna prawda egzaminacyjna: jak jest się zestresowanym to pod maską samochodu egzaminacyjnego te wszystkie wlewy i zbiorniczki jakimś cudem nigdy nie są tam gdzie były na kursie :P
DEXiu

Postprzez spokogosc » poniedziałek 16 lipca 2007, 06:51

Wszystkie wlewy są w tym samym miejscu tylko często gęsto osoba zdająca zapomina (ze stresu) od czego dany wlew jest :P .
Oj Oj
spokogosc

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 16 lipca 2007, 09:22

Spokogosc, a nie wydaje Ci się, że DEXiu'owi o to chodziło? :P Nie ma, jak w taki sposób spalić komuś dowcip. :D
scorpio44

Postprzez spokogosc » poniedziałek 16 lipca 2007, 09:34

scorpio44 napisał(a):Spokogosc, a nie wydaje Ci się, że DEXiu'owi o to chodziło? :P Nie ma, jak w taki sposób spalić komuś dowcip. :D

Specjalnie to zrobiłem :P bo jeszcze ktoś by mu uwierzył :) .
Oj Oj
spokogosc

Postprzez ruda85 » poniedziałek 16 lipca 2007, 19:00

Dziękuje za wszystkie wyczerpujące odpowiedzi(i te poważne i te mniej :wink: ) Szczerze mówiąc to z takim pytaniem spotkałam sie pierwszy raz a zadał mi je instruktor u którego miałam egzamin wewnętrzny praktyczny. Wg niego takie pytanie pojawia się na egzaminie państwowym. Nie udzieliłam satysfakcjonującej odpowiedzi i dostałam zadanie domowe, dowiedzieć sie o co kaman.Tak czy siak najważniejsze jest żeby pokazać że jest się dobrym kandydatem na kierowce a nie rozwiązywać zagadki typu znajdź różnice;) Pozdrawiam.
ruda85

Następna strona

Powrót do Luźna gadka