droga a jezdnia jednokierunkowa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

droga a jezdnia jednokierunkowa

Postprzez zaworek » niedziela 15 lipca 2007, 17:51

Jaka jest różnica między drogą jednokierunkową a jezdnią jednokierunkową? Czy taka sama jak między 'normalną' drogą a jezdnią :?:
zaworek

Postprzez cman » niedziela 15 lipca 2007, 18:02

Droga jednokierunkowa ma zawsze jezdnię jednokierunkową. Natomiast jezdnia jednokierunkowa może być jedną z jezdni drogi dwukierunkowej - przykład: autostrada jest drogą dwujezdniową i każda z jej jezdni jest jednokierunkowa.
Ostatnio zmieniony niedziela 15 lipca 2007, 18:05 przez cman, łącznie zmieniany 1 raz
cman

Postprzez _Sylwan_ » niedziela 15 lipca 2007, 18:03

Droga jednokierunkowa to taka na której pojazdy poruszają się w jednym kierunku . A jezdnia to pas po którym poruszają się pojazdy (pasy ruchu). Może ich być więcej np 2 lub 3. Mówi się wtedy o drodze np 2 jezdniowej. Czyli jezdnia to część drogi (tak na logikę troche :P )
Obrazek
_Sylwan_

Postprzez wiesniak » niedziela 15 lipca 2007, 18:10

Taka sama jak między żaglem a łodzią żaglową :wink: .
wiesniak

Postprzez DEXiu » niedziela 15 lipca 2007, 18:38

_Sylwan_ napisał(a):Droga jednokierunkowa to taka na której pojazdy poruszają się w jednym kierunku . A jezdnia to pas po którym poruszają się pojazdy (pasy ruchu). Może ich być więcej np 2 lub 3. Mówi się wtedy o drodze np 2 jezdniowej. Czyli jezdnia to część drogi (tak na logikę troche :P )

Czego jak czego ale drogi 3-jezdniowej to jeszcze nie widziałem :shock: Byćmoże źle zrozumiałem Twój post, ale w takim razie inni też mogą to źle zrozumieć, więc trzeba uściślić:
Nie należy mylić pojęcia jezdni i pasa ruchu. Jezdnia to część drogi (składająca się z jednego bądx kilku pasów ruchu) - można to sobie obrazować tak, że jezdnia to zazwyczaj to co jest asfaltowe na drodze :wink: , natomiast pas ruchu to część (bądź całość jeśli jezdnia jest jednopasowa) jezdni.
Droga może być jednojezdniowa lub dwujezdniowa (inno-liczbo-jezdniowych się nie spotyka :wink: ). Dwujezdniowe są np. wszystkie autostrady - chodzi o to, że na drodze dwujezdniowej jezdnie oddzielone są od siebie czymś innym niż namalowany pas (zazwyczaj pasem zieleni i/lub barierką). A każda z jezdni składa się z pasów ruchu
Oczywiście pominęliśmy tu takie elementy drogi jak pobocze czy chodnik, ale to akurat nie stanowi tematu wątku.
DEXiu

Postprzez tom634 » niedziela 15 lipca 2007, 18:45

W Holandii widziałem drogę 6-jezdniową, nie ma się co dziwić ;) Jak ktoś mi nie wierzy, to proszę o kontakt na PW, a podeślę mu zrzuta z Google Earth lub zdjęcie zrobione przeze mnie.
EDIT: Już pojawili się pierwsi wątpiący, więc w celu uniknięcia dalszych PW daję linka:
http://img54.imageshack.us/img54/1886/drogakp8.jpg
Z satelitarnego punktu widzenia to wygląda jak kilka dróg, ale to naprawdę są jezdnie dla jednej dużej drogi. Są jezdnie tylko dla autobusów, taksówek, dojazdowe do parkingu długoterminowego, dojazdowe do lotniska, autostrady, zjazdy i wjazdy na nie. Gubiłem się tam :lol:
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez wiesniak » niedziela 15 lipca 2007, 19:47

Autostrada A4 np. między Katowicami a Chorzowem jest 4 jezdniowa - 2 jezdnie samej autostrady i 2 dołączone po bokach dla ruchu lokalnego.
wiesniak

Postprzez _Sylwan_ » niedziela 15 lipca 2007, 20:25

tom634 dzieki za wstawienie sie za mną ;p
DEXiu ładnie i przejrzyście to napisałeś :P ale jak widzisz rozwiali twoje wątpliwości 2 moi następcy :P
Obrazek
_Sylwan_

Powrót do Sytuacje na drodze