wyjazd z parkingu- egzamin

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

wyjazd z parkingu- egzamin

Postprzez majkaa » niedziela 15 lipca 2007, 17:05

Hej, mam głupie pytanie ale słyszałam od 2 instruktorów 2 różne wersje co do wyjeżdżania z parkingu (takiego gdzie NIE ma nakazu wjazdu/wyjazdu w określonym kierunku)
1) wyjeżdża się tak, żeby jechać w tym samym kierunku co przed parkowniem
2) zawsze w prawo

jutro zdaje i głupio by było oblać na czymś takim :?
majkaa

Postprzez tom634 » niedziela 15 lipca 2007, 17:07

Przy wyjeździe z parkingu kierujesz pojazdem włączającym się do ruchu, a więc musisz ustąpić pierwszeństwa innym pojazdom (uwaga na rowery i pieszych) i możesz wyjechać w dowolnym kierunku- prosto, lewo, prawo lub nawet zawrócić o ile przepisy (znaki) nie nakazują inaczej.
BTW, powodzenia! :twisted:
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez majkaa » niedziela 15 lipca 2007, 17:33

no na logikę też mi się tak wydawało, ale wolałam się upewnić, po tym jak usłyszałam od instruktora z którym miałam ostatnią jazdę, że jeżeli nie ma innego polecenia to mam zawsze wyjeżdżać w prawo :? wcześniejszy, z którym jeździłam cały kurs nigdy nic takiego nie mówił...
ps. nie dziękuję, żeby nie zapeszyć :P
majkaa

Postprzez marcij » niedziela 15 lipca 2007, 17:52

Mozna sie zapytac egzaminatora w ktora strone bedziemy dalej jechac, jesli o tym nie powiedzial.
Obrazek
marcij

Postprzez cman » niedziela 15 lipca 2007, 17:58

Jeżeli egzaminator nic nie mówi, to wyjeżdża się w tę stronę, w którą się wjeżdżało.
cman

Postprzez majkaa » poniedziałek 16 lipca 2007, 20:41

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Już wiem, że na pewno wyjeżdża się w tą samą stronę co się wjeżdżało, ale niestety nie miałam okazji tego sprawdzić osobiście. Nerwy mnie zjadły i zgasł mi (2 razy) przy ruszaniu z ręcznego... :cry: No to się najeździłam po mieście.... :roll: Ehh.... a drugi raz za półtora miesiąca dopiero...

PS sorki, że nie pisze w wątku egzamin ale go nie zauważyłam :? jak coś to moderator może przenieść :wink:
majkaa

Powrót do Sytuacje na drodze