Co po A1?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Co po A1?

Postprzez Jony89 » sobota 07 lipca 2007, 21:22

Posiadam prawo jazdy kat A1 che zapisać sie na kurs na prawo jazdy A ale nie wiem ile mam wykupić godzin jazd? Co z teorią? I jak wygląda egzamin?Zdaje tylko jady? :?:
Żuru
Jony89

Postprzez cman » sobota 07 lipca 2007, 21:52

Teorii nie będziesz już miał na kursie, ani na egzaminie. Będziesz tylko musiał wyjeździć 10 godzin i zdać egzamin praktyczny.
cman

Postprzez deke » niedziela 15 lipca 2007, 00:55

Witam serdecznie,
mam problem podobny: mam kat A1 i B chciałbym zrobić A ale nie wiem czy będzie mnie stać w tym roku i czy obowiązki służbowe mi na to pozwolą chciałbym się zapytać:
- na jakiej podstawie udzielono poprzedniej odpowiedzi (interesują mnie przepisy..bo chyba mam troszkę stary kodeks)
- jak to się ma do planów zmian w egzaminie i wymaganiach na przyszły rok? czy jest gdzieś sprecyzowane? czy coś się zmieni?
bo jeżeli za rok będzie trudniej ... no cóż będę walczył z przełożonymi

Kat A1 mam od 4 lat B od 2 - jazda bezwypadkowa/bez punktów

Pozdrawiam
deke

Postprzez ella » niedziela 15 lipca 2007, 01:06

na jakiej podstawie udzielono poprzedniej odpowiedzi (interesują mnie przepisy..bo chyba mam troszkę stary kodeks)

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 27 października 2005 r.
w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów2)

§ 3. 1. Liczbę godzin zajęć teoretycznych i praktycznych dla każdej osoby podlegającej szkoleniu podstawowemu ustala indywidualnie instruktor, przy czym:
1) liczba godzin dla zajęć teoretycznych nie może być mniejsza niż:
a) 30 godzin w zakresie kategorii A, A1, B, B1, T prawa jazdy lub pozwolenia - w tym co najmniej 4 godziny szkolenia teoretycznego i ćwiczeń w zakresie udzielania pierwszej pomocy ofiarom wypadków drogowych,
b) 20 godzin w zakresie kategorii C, C+E, D, D+E, C1, C1+E, D1, D1+E, B+E;
2) liczba godzin dla zajęć praktycznych nie może być mniejsza niż:
a) 15 - przy kategorii B+E,
b) 20 - przy kategorii A, A1, C1, C1+E, D1+E, T,
c) 25 - przy kategorii C+E lub D+E,
d) 30 - przy kategorii B, B1, C, D1 lub pozwoleniu z zastrzeżeniem pkt 4,
e) 60 - przy kategorii D;
3) wymogi, o których mowa w pkt 1, nie dotyczą osób ubiegających się o prawo jazdy kategorii A, B, C lub D, jeżeli posiadają prawo jazdy odpowiednio kategorii A1, B1, C1 lub D1 albo zaświadczenie o uzyskaniu pozytywnego wyniku egzaminu państwowego w zakresie prawa jazdy odpowiednio kategorii A1, B1, C1 lub D1.
4) dla szkolenia w zakresie kategorii C prawa jazdy prowadzonego przez jednostki wojskowe dla żołnierzy służby zasadniczej liczba godzin zajęć praktycznych wynosi 20 godzin.
2. W przypadku gdy osoba rozpoczyna szkolenie:
1) jednocześnie w zakresie więcej niż jednej kategorii prawa jazdy, to:
a) określona w ust. 1 pkt 1 lit. a liczba godzin zajęć teoretycznych ulega zmniejszeniu o 10 dla każdej określonej w tym punkcie kategorii,
b) określona w ust. 1 pkt 1 lit. b liczba godzin zajęć teoretycznych ulega zmniejszeniu o 5 dla każdej określonej w tym punkcie kategorii;
2) w zakresie kategorii C, C1, D lub D1 prawa jazdy, to określona w ust. 1 pkt 2 liczba godzin zajęć praktycznych ulega:
a) zmniejszeniu o 10 - przy kategorii C1 lub C, jeżeli posiada odpowiednio prawo jazdy kategorii D1 lub D,
b) zmniejszeniu o 20 - przy kategorii D, jeżeli posiada prawo jazdy odpowiednio kategorii C1 lub C;
3) w zakresie kategorii A lub B prawa jazdy, to określona w ust. 1 pkt 2 liczba godzin zajęć praktycznych ulega zmniejszeniu o 10, jeżeli osoba posiada prawo jazdy odpowiednio kategorii A1 lub B1.

- jak to się ma do planów zmian w egzaminie i wymaganiach na przyszły rok? czy jest gdzieś sprecyzowane? czy coś się zmieni?

Tylko tyle
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8215
ella
Moderator

Postprzez deke » niedziela 15 lipca 2007, 11:41

A w stosunku do zdania "teorii nie będziesz miał na egzaminie [..] i zdać tylko egzamin praktyczny"
deke

Postprzez cman » niedziela 15 lipca 2007, 14:08

To samo rozporządzenie:

Rozporządzenie napisał(a):§ 25. 1. Osoba ubiegająca się o prawo jazdy lub pozwolenie przystępuje do egzaminu teoretycznego i egzaminu praktycznego, z zastrzeżeniem ust. 2, pod warunkiem spełnienia wymogów, o których mowa w art. 90 ust. 1 pkt 1-3 i 5 oraz ust. 2-5 ustawy.
2. Egzamin państwowy obejmujący wyłącznie egzamin praktyczny przeprowadza się dla osoby ubiegającej się o uprawnienie do kierowania pojazdem w zakresie prawa jazdy kategorii:
1) B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E;
2) A, B, C lub D, jeżeli posiada odpowiednio prawo jazdy kategorii A1, B1, C1 lub D1;
3) B jeżeli posiada wydane prawo jazdy kategorii B z ograniczeniem do prowadzenia pojazdów wyłącznie z automatyczną skrzynią biegów.
cman

Powrót do Luźna gadka