szybkie pytanko o dwa obrazki - można?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

szybkie pytanko o dwa obrazki - można?

Postprzez vitoss » poniedziałek 14 sierpnia 2006, 17:26

1. Czy w takiej sytuacji można zawracać?
http://img62.imageshack.us/img62/6651/b ... 22uud8.gif

2. Tutaj też można zawrócić? Dwa pasy o przeciwnych kierunkach. Nie ma żadnych skrzyżowań, po prostu prosta trasa.
http://img122.imageshack.us/img122/7148 ... 2u2wn5.gif
vitoss

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 14 sierpnia 2006, 17:31

Znikąd nie wynika zakaz zawracania w żadnej z tych dwóch sytuacji, a więc jeżeli nie stworzysz zagrożenia ani nie utrudnisz nikomu ruchu, to możesz ;)
scorpio44

Postprzez ella » wtorek 15 sierpnia 2006, 01:09

Pierwszy rysunek jest to typowa przełączka służąca do zawracania.
ella
Moderator

Postprzez boneso » poniedziałek 09 lipca 2007, 19:43

wg mnie nie wolno tu zawracac wkoncu jest ten zakaz wjazdu hmm ciekawa sytuacja prosze o wypowiedzenie sie kogos jeszcze
boneso

Postprzez kamiles » poniedziałek 09 lipca 2007, 19:54

boneso napisał(a):wg mnie nie wolno tu zawracac wkoncu jest ten zakaz wjazdu

zastanów się, kogo dotyczy ten zakaz
kamiles

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 09 lipca 2007, 19:57

Nie jest to żadna "ciekawa" sytuacja, tylko (jak już napisała Ella) typowa przełączka służąca do zawracania. A zakaz wjazdu (trzeba się tego domyślić) stoi po lewej stronie każdej wysepki (czyli prawej strony jezdni, którą dotyczy) i zakazuje jazdy pod prąd. ;) :D

Poza tym masz w FAQ ładne podsumowanie zasad zawracania (z którego jednoznacznie wyczytasz, gdzie nie wolno zawracać).

PS: To jest wątek sprzed roku, w którym nie ma nic do dodania. ;) W regulaminie forum znajdziesz informację z tym związaną.
scorpio44

Postprzez fibi » poniedziałek 09 lipca 2007, 19:59

boneso napisał(a):wg mnie nie wolno tu zawracac wkoncu jest ten zakaz wjazdu hmm ciekawa sytuacja prosze o wypowiedzenie sie kogos jeszcze

Jechać Ci nie wolno jesli chciałbyś pojechać prosto (zakaz wjazdu oznacza dla Ciebie tyle, że jadąc prosto = jechałbyś pod prąd), zawracając nie jedziesz pod prąd ani nie wjeżdzsz na jezdnię ZA znak zakazu, jedziesz tak jak wszyscy, zgodnie z ich kierunkiem jazdy, więc możesz jak najbardziej zawrócić.
"...z wiarą w następny zakręt drogi,
co znów okaże się nie ten...
w tajne przymierze z panem Bogiem,
naszego trudu ... jakiś sens..."
fibi

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 09 lipca 2007, 20:01

Fibi, chciałeś chyba dodać, że jadąc prosto lewą stroną? :D Czyżbyś też nie rozumiał sytuacji?
scorpio44

Postprzez spokogosc » poniedziałek 09 lipca 2007, 20:02

Sytuacja 1 :

boneso napisał(a):wg mnie nie wolno tu zawracac wkoncu jest ten zakaz wjazdu hmm ciekawa sytuacja prosze o wypowiedzenie sie kogos jeszcze

Zakaz wjazdu jest ustawiony po to żeby odwalić czasem czegoś takiego że włączy taki inteligent lewy kierunek zjedzie tam i będzie jechał dalej prosto.

Zawracanie jest jak najbardziej dozwolone , przecież po to jest zrobiona ta przerwa :) .

Sytuacja 2 :

Tutaj się waham ale wydaję mi się że zawracanie też jest dozwolone bo nie jest ograniczone znakiem ani ciągłą linią .

EDIT :

Przeglądałem jeszcze forum i natknąłem się na coś takiego myślę że to się przyda :) .http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6784
Oj Oj
spokogosc

Postprzez fibi » wtorek 10 lipca 2007, 17:06

scorpio44 napisał(a):Fibi, chciałeś chyba dodać, że jadąc prosto lewą stroną? :D Czyżbyś też nie rozumiał sytuacji?

Nie no - ja zrozumiałam sytuację i nawet się zdziwiłam, że można nie zrouzmieć :D Tylko ze zrozumiałym wytlumaczeniem o co mi chodzi już były problemy :mrgreen:
fibi

Postprzez scorpio44 » wtorek 10 lipca 2007, 19:24

fibi napisał(a):Tylko ze zrozumiałym wytlumaczeniem o co mi chodzi już były problemy :mrgreen:

Aha. :D W takim razie rozumiem, że z tą jazdą prosto chodziło Ci o zjechanie na lewą stronę i jazdę prosto tamtędy, czyli pod prąd (czyli tam, gdzie stoi ten zakaz wjazdu).
scorpio44

Postprzez fibi » wtorek 10 lipca 2007, 19:32

scorpio44 napisał(a):
fibi napisał(a):Tylko ze zrozumiałym wytlumaczeniem o co mi chodzi już były problemy :mrgreen:

Aha. :D W takim razie rozumiem, że z tą jazdą prosto chodziło Ci o zjechanie na lewą stronę i jazdę prosto tamtędy, czyli pod prąd (czyli tam, gdzie stoi ten zakaz wjazdu).

Ufff dokładnie tak :lol: Poza tym ktoś pytał o zakaz wjazdu, a chyba tylko zjeżdzając na lewą jezdnie i jadąc prosto pod prąd można obejrzeć znak zakazu wjazdu i za niego jakoby wjechać, przy zawracaniu co najwyżej możemy ten znak minąć bokiem (podczas zawracania), ale za niego nie wjeżdzamy, ani go nie mijamy - czyli nas nie interesuje :) Kurcze na prawdę tak zawile mówię :wink:
fibi

Postprzez Bartex » niedziela 05 sierpnia 2007, 17:45

Tak sama sytuacja jest w Radomiu tylko tam jest jeszcze linia ciagla od strony umieszczenia znaku i nie mozna zawracac
Bartex

Postprzez rocko19 » poniedziałek 17 września 2007, 19:38

co wy za bzdury opowidacie?? oczywiscie ze nie mozesz zawrócic skoro jest tam znak zakaz wjazdu chcący zawrócic wjedziesz pod prąd ....
rocko19

Postprzez kamiles » poniedziałek 17 września 2007, 20:02

przeczytaj najpierw wszystkie posty, jak nie rozumiesz przeczytaj, co oznacza i kogo dotyczy znak zakaz wjazdu i gdzie się go ustawia, a potem głoś takie teksty
rocko19 napisał(a):wjedziesz pod prąd ....

:shock: a to dobre - to sytuacja z polskich dróg, jakbyś nie zauważył :lol2:
kamiles

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze