Czy mam szanse zdać za pierwszym razem?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Czy mam szanse zdać za pierwszym razem?

Postprzez guinea2 » czwartek 07 czerwca 2007, 19:39

Witam.

W chwili obecnej nie mam w ogóle stycznosci z samochodami. Moja pierwsza próba gdy wsiadam z lewej strony samochodu za kierownica miałaby być dopiero na kursie. Czy mam szanse nauczyc się wszystkiego tylko na kursie i zdać za pierwszym razem? Niektórzy trenują po polnych drogach przed kursem kupe czasu... Czy w ogóle kursant bedzie miał cierpliwość wytłumaczenia mi techniki jazdy itp?
guinea2

Postprzez Qnia » czwartek 07 czerwca 2007, 19:44

Kursantką/Kursantem to jesteś Ty bo uczęszczasz na kurs, obowiązkiem instruktora jest nauczyć Ciebie od podstaw obchodzenia się z samochodem. Jeśli będziesz miała/miał predyspozycje do jazdy może uda Ci się zdać za pierwszym razem. Wszystko zależy od Ciebie.
Zdane 04.04.2007
Odebrane 16.04.2007

Samochód kupiony 18.04.2007

UWAGA!!! KOBIETA ZA KIEROWNICĄ :P
Qnia

Postprzez Sober » czwartek 07 czerwca 2007, 20:10

Każdy ma szanse teoretycznie, statystycznie 30% z nas :D

Jeśli będzie dobry instruktor to nauczy cię tych niezbędnych podstaw i jeśli tylko twoje nerwy Ci na to pozwolą i nie dasz się wpuścić w maliny przez egzaminatora to zdasz.

Ale... nie nauczysz się wszystkiego i nie zostaniesz od razu dobrym kierowcą. Bo tego będziesz się już uczyć przez parę lat sama i w swoim samochodzie.

A tak poza tym, to z kursantem do auta nie wsiadaj! Wsiądź lepiej z instruktorem :lol:

Pzdr.
Sober

Postprzez maciass » czwartek 07 czerwca 2007, 20:15

ja jestem zywym dowodem ze mozna zdac za 1 razem nie mając wczesniej zadnej stycznosci z samochodem :P nie nastawiaj sie przypadkiem tak ze jak wczesniej nie jezdziles/jezdzilas to nie masz szans bo to za przeproszeniem g.. prawda ;)
prawo jazdy kat. B od grudnia 2006 ;)
maciass

Postprzez tom634 » czwartek 07 czerwca 2007, 20:46

No. Te jazdy 'na polu' w porównaniu z jazdami z instruktorem to tak naprawdę nic nie znaczą.
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez fibi » czwartek 07 czerwca 2007, 21:02

Każdy ma szansę, a ja jestem kolejnym przykładem, że jest to możlwe :lol:
Też nie miałam styczności przed kursem z autem (nawet mnie to za specjalnie nie interesowało) i dodam, że predyspozycji też raczej żadnych nie posiadam (mój pierwszy instruktor nazwałby to nawet bardziej dosadnie :] ), dużo zależy od Ciebie i Twojego podejścia - czy jeżeli po kursie stwierdzisz, że potrzebujesz dodatkowych jazd to je wykupisz czy będziesz próbować iść na egzamin z myślą "nie jestem zbyt przygotowana ale może się fuksnie" - raczej nie fuksnie :D .
Dużo zależy od Twoich chęci i podejścia do kursu i nauki. Równie dużo zależy od instruktora - czy jest dobry w swym zawodzie i czy mu się chce jeszce go wykonywać dobrze czy idzie na łatwiznę.
No a na samym egzaminie potrzeba jeszcze trochę szczęścia i przychylność egzaminatora też się przyda.
Może statystycznie wygląda to mało prawdopodobnie, ale jest możliwe.

A prawdziwej jazdy nauczysz sie już po kursie i po egzaminie w swoim własnym autku (tudzież autku rodziców).

Powodzenia i odwagi :D [/url]
fibi

Postprzez Black Lady » piątek 08 czerwca 2007, 13:51

Również dołączam swój głos w tym temacie: nie miałam zielonego pojęcia o jeżdżeniu, a zdałam za pierwszym razem. Oprócz obowiązkowych 30 h wzięłam 10 dodatkowych i udało się!
Warunek: DOBRY INSTRUKTOR który chce nauczyć jeżdzić!!!
Prawko mam od niecałych 2 miesięcy i już radzę sobie całkiem dobrze i w mieście i w trasie (jak na początkującą oczywiście :D )
Obrazek
Black Lady

Postprzez Matylda » niedziela 10 czerwca 2007, 12:59

Oczywiście że TAK!
Jestem tego dowodem :) Na kurs poszłam zielona jak sałata i zdałam egzamin za 1 razem. Ważne, zeby znaleść dobrą auto-szkołę, a w razie jakichś braków dokupić dodatkowe jazdy.
Powodzenia :)
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał !
Rozpoczęcie kursu: 22.08.2005
Egzamin 1 podejście: 23.11.2005 zaliczony pozytywnie
Prawo jazdy odebrane: 05.12.2005
Matylda

Postprzez niggas » niedziela 10 czerwca 2007, 19:23

Mam podobne obawy co guinea2. Już się boję na myśl pierwszego zasiąścia za kółkiem auta, choć ten "pierwszy raz" już był - u wujka na polnej drodze :P Ale zupełnie inaczej jest gdy obok siedzi wujek, a nie instruktor... Mam nadzieję, że jakoś pójdzie.
Świeżo upieczony kierowca.
8.06.2007 - 1 wykład
5.07.2007 - 1 jazda
24.09.2007 - zdany egzamin wew.(1)
26.10.2007 - pierwszy egzamin, teoria (0)+ praktyka - ZDANY :)
(2007-10-31) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
niggas

Postprzez gabi_86 » poniedziałek 11 czerwca 2007, 19:51

Dolaczam sie do moich poprzednikow. Mozna zdac za 1. razem nawet jak wczesniej nie siedzialo sie za kolkiem. Mi wystarczyly 32 godziny
gabi_86

Postprzez gmx » środa 27 czerwca 2007, 18:45

Ja również uważm, że można zdać przy pierwszym podejściu, nie mając wcześniej żadnego kontaktu z autem. Przed egzaminem wyjeżdzilam 30 godz. kursowych + 14 dodatkowych i dziś cala w skowronkach po pierwszym podejściu opuścilam WORD w Warszawie na Bemowie.
:lol:
23 maja = teoria+
27 czerwca = praktyka+
12 lipca = plasticzek w portfelu...
gmx

Postprzez reniek19 » niedziela 01 lipca 2007, 00:01

byłem w podobnej sytuacji
przed zapisem na prawko nie jechałem autem wogole nigdy
dzien po zapisaniu sie na prawko kupilem sobie malucha za 50zł od kolegi
tylko skrzynie biegów musiałem naprawic ale dał mi inną wiec wsadziłem z bratem 2 skrzynie na szybko i jezdze nim do dzis po placu za blokiem :lol: teraz planuje sprzedac go na złomnicy za 250zł tyle za niego dostane i kupie golfa 1 diesel za 500zl pewiem starszy pan ma do sprzedania i bede tym golfem trenowal parkowania bo maluszkiem to sie nie oplaca malutkie auto
21.03.08 godz 13
praktyka i teoria jednego dnia wynik +

(2008-04-09) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.

(2008-04-14) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie

:roll: :roll:
miodziooo
reniek19

Postprzez BeataA32 » poniedziałek 02 lipca 2007, 18:09

Witam wszystkich, którzy oczekują na egzamin praktyczny. Im bliżej terminu, tym więcej wątpliwości, czy uda mi się zdać za 1 razem. Nie ukrywam, że bardzo bym chciała, ale kto ma ochotę na iks porażek? Pozdrawiam wszystkich kursantów obecnych, byłych i przyszłych, Beta :D
muzyka, dobra książka, kuchnia
BeataA32

Postprzez Nazgulek » wtorek 03 lipca 2007, 09:54

Wszystko zależy od umiejętności i szczęścia.
Jestem takim przypadkiem, gdzie kompletnie bez wcześniejszego oswojenia się z samochodem (brat dzień przed pierwsza jazdą po długich błaganiach pozwolił mi tylko włączyć silnik. Cytując: instruktorzy są od tego, żeby cię nauczyli jeździć.) zdałam prawko za pierwszym razem.
Ale można świetnie jeździć, niezależnie czy cichaczem jeździ się po polach, czy tylko na kursie, a i tak nie zdać. Bo pieszy z premedytacją wyjdzie na przejście (przypadek znajomego), egzaminator uprze się, że najechało się na ciągłą lub podjechało za blisko do zaparkowanego samochodu itp....
Ale nia ma rzeczy niemożliwych :wink:
26.06. - 25.08.2006 - Kurs
26.09.2006 - Pierwsze i jedyne podejście :D
6.10.06 - prawko odebrane

>>Nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu <<
Nazgulek

Postprzez amuska » wtorek 03 lipca 2007, 17:55

i ja również jestem tego przykładem :)
pierwszy raz zasiadłam po lewej stronie podczas pierwszej jazdy.. od razu skok na głęboką wodę - do miasta :)
nie wykupowałam żadnych dodatkowych godzin, po 30 szczęśliwych godzinach na kursie bezproblemowo zdałam teorię i praktykę za pierwszym razem :) troche bałam sie łuku, ale ćwiczyłam go upadłego. Dzień przed egzaminem miałam straszne zakwasy na prawej ręce od trzymania zagłówka i bolała mnie szyja od ciągłego skręcania :P ale czego się nie robi dla tego plasticzku :) chociaż wiem, że prawdziwa nauka zacznie dopiero się teraz na drodze... :) powodzenia i 3mam kciuki !
kurs rozpoczęty- 1.03.07
1wszy egzamin- 28.06.07 zdałam!!! :)
(2007-07-05) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
amuska

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców