Rena napisał(a):Skoro droga poprzeczna jest drogą podporządkowaną, to pojazdy nią jadące muszą komuś ustąpić pierwszeństwa.tak napisał Strartrek.ale własnie o to chodzi ze ja tam nie ustepuje pierwszeństwa tylko ma pierwszeństwo,bo na poprzecznych stoją znaki które oznaczają ze ja mam pierwszeństwo,ale gdzie w kodeksie jest napisane że mam czytać znaki od tyłu?
Rozumiem, że "czytać znaki" to rozpoznawać, co jest na nich napisane/narysowane. Jeżeli patrzysz na znak od tyłu, to faktycznie bez jakiegoś rentgenu w oczach nic nie przeczytasz :roll: I właśnie dlatego znak "ustąp pierwszeństwa", "stop", "droga z pierwszeństwem" są jedyne w swoim rodzaju, żeby od razu było widać z czym masz do czynienia.
A wracajac do wczesniejszej części Twojego posta, to mam wrażenie, ze mnie nie zrozumiałaś. Próbowałam wytłumaczyć, że skoro droga po której jedziesz nie jest oznakowana jako droga główna, a na drodze poprzecznej są znaki każące ustąpić pierwszeństwa przejazdu, to jest logiczne, że ty masz pierwszeństwo. Może w kodeksie nie ma zapisu, który by nakazywał zwracać uwagę na znaki na drodze poprzecznej, ale w wyżej opisanej sytuacji jest to konieczne, a odrobina rozsądku i myślenia na drodze jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
Z resztą to Twoje pytanie o czytanie znaków od tyłu jest IMO przynajmniej dziwne.