Błąd w pytaniu testowym?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Błąd w pytaniu testowym?

Postprzez tyziek » środa 27 czerwca 2007, 12:13

Witam. Mam taki problem. Chodzi o pytanie z testu na prawo jazdy:

http://img166.imageshack.us/my.php?image=36548701iq1.jpg

Od razu mówie ze program z ktorego kozystam ma nową baze pytań uaktutalnioną zgodnie z nowymi przepisami (plus te pytania nowe o pierwszej pomocy).

Dlaczego poprawna jest również odpowiedź C) Może używać świateł mijania? Jest to nieoświetlona droga więc może używać świateł drogowych (tak zaznaczyłem i to też jest poprawne) ale przecież świateł mijania POWINIEN używać. Czy ja czegoś nie rozumie?
tyziek

Postprzez ella » środa 27 czerwca 2007, 12:32

W zależności od sytuacji może używać albo drogowych albo mijania. Wszystko jest OK.
ella
Moderator

Postprzez disaster » środa 27 czerwca 2007, 14:02

Twórcy testów posługują się swoistą logiką, w którą trzeba się wczuć.
disaster

Postprzez scorpio44 » środa 27 czerwca 2007, 16:52

Fakt, że autorzy pytań często posługują się pokrętną logiką, ale akurat w tym wypadku takowej nie widzę. Za to nie umiem się wczuć w logikę kolegi Tyziek. :D Skoro sam mówisz (zgodnie z prawdą), że może używać drogowych, to jak jednocześnie mogłaby być poprawna odpowiedź, że powinien (czyli "musi") używać mijania (zresztą takiego wariantu tutaj nie ma)? Zawsze są przecież włączone albo te, albo te (no zaraz ktoś może uściślić, że w niektórych samochodach drogowe świecą się razem z mijania, ale to niczego nie zmienia - po włączeniu świateł drogowych ma się właczone światła drogowe, i nieważne, czy mijania wtedy gasną, czy nie).

Reasumując - może używać drogowych, ale nie musi (bo nigdy nie ma takiego obowiązku), więc może też mijania. Odpowiedzi A i C.
scorpio44

Postprzez DEXiu » czwartek 28 czerwca 2007, 00:35

scorpio44 ładnie wytłumaczł, ale ja może dorzucę jeszcze swoje trzy grosze (tzn. jak ja to widzę) :wink: Skoro uważasz, że nie powinno się zaznaczać odpowiedzi "może używać świateł mijania" to wg Ciebie zdanie to jest nieprawdziwe, tak? No ale to by oznaczało, że prawdziwe będzie jego zaprzeczenie, tzn. "NIE może używać świateł mijania". A to chyba już z całą pewnością nie jest prawda :P
DEXiu

Postprzez disaster » czwartek 28 czerwca 2007, 11:41

Dlatego piszę o pokrętnej logice.
Bo zamiast używać wyrazów jednoznacznie określających daną sytuację, to trzeba się domyślać, co poeta miał na myśli.
disaster

Postprzez scorpio44 » czwartek 28 czerwca 2007, 14:08

Disaster, wytłumacz mi, co w tym konkretnym pytaniu wymaga domysłów. Bo ja naprawdę tego nie widzę. :D W kilkudziesięciu innych pytaniach - owszem. Ale akurat w tym nie.
scorpio44

Postprzez disaster » piątek 29 czerwca 2007, 20:21

Cóż, z mojego punktu widzenia powinno tam być - musi używać świateł mijania :)
disaster

Postprzez wiesniak » piątek 29 czerwca 2007, 20:31

Istnieją jednak samochody, w których drogowe i mijania nie palą się jednocześnie, więc kierowca takowego żeby legalnie włączyć drogowe musiałby jechać przytrzymując cały czas wajchę do siebie, bo wtedy nie wyłączą mu się mijania, które musi mieć włączone :wink: .

Ale zamotałem :).
wiesniak

Postprzez ella » piątek 29 czerwca 2007, 20:39

musi używać świateł mijania

Jeżeli MUSI używać świateł mijania to nie może używać swiateł drogowych.
On nie musi on ma wybór może używać albo mijania albo drogowe w zależności od sytuacji.
ella
Moderator

Postprzez Brunet » poniedziałek 02 lipca 2007, 21:20

On nie musi on ma wybór może używać albo mijania albo drogowe w zależności od sytuacji.

I tej wersji się trzymaj :wink:
Brunet

Powrót do Sytuacje na drodze