Zmiana organizacji ruchu, a warunkowy skręt w prawo.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zmiana organizacji ruchu, a warunkowy skręt w prawo.

Postprzez disaster » środa 27 czerwca 2007, 16:18

Wczoraj troszkę zgłupiałem.
Odwoziłem koleżankę do WORDu w Łodzi na egzamin na prawo jazdy.
Od ulicy Narutowicza, Kilińskiego jest zamknięta, w związku z czym nastąpiła zmiana organizacji ruchu.
Na skrzyżowaniu Narutowicza/Kilińskiego, jadąc ulicą kilińskiego w kierunku północnym, napotyka się na znak C2 "Nakaz skrętu w prawo", znak F10 pokazujący, że można skręcać w prawo z obu pasów i odpowiednie żółte strzałki oznaczenia poziomego P8b.
Zostałą tam również sygnalizacja świetlna składająca się ze stojącego po prawej stronie sygnalizatora S2 i stojącego po lewej stronie sygnalizatora S1.

Czy w takim wypadku można z lewego pasa skręcić w prawo, gdy na sygnalizatorze po lewej stronie nadawany jest sygnał czerwony, a na sygnalizatorze po prawej stronie sygnał czerwony i zielona strzałka kierunkowa do warunkowego skrętu w prawo?
disaster

Postprzez scorpio44 » środa 27 czerwca 2007, 16:57

Jeżeli obowiązywał tylko jeden kierunek ruchu, to obydwa sygnalizatory (jeżeli już są koniecznie dwa) powinny pokazywać to samo. Zresztą tak w ogóle powinny to być S-3 (w prawo). Błędne oznakowanie i tyle (jak zresztą chyba przy każdej zmianie organizacji ruchu). ;)
scorpio44

Postprzez dylek » środa 27 czerwca 2007, 17:01

Wg mnie możesz w tej sytuacji skręcić na warunkowej strzałce również i z lewego pasa ;)
§ 96. 1. Nadawany przez sygnalizator S-2 sygnał czerwony wraz z sygnałem w kształcie zielonej strzałki oznacza, że dozwolone jest skręcanie w kierunku wskazanym strzałką w najbliższą jezdnię na skrzyżowaniu, z zastrzeżeniem ust. 3.
(...)
3. Skręcanie lub zawracanie, o których mowa w ust. 1 i 2, jest dozwolone pod warunkiem, że kierujący zatrzyma się przed sygnalizatorem i nie spowoduje utrudnienia ruchu innym jego uczestnikom.

Zwróć uwagę, że mowa jest o jezdni, a nie o pasie ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez studi » piątek 29 czerwca 2007, 15:16

dylek napisał(a):... w najbliższą jezdnię na skrzyżowaniu... Zwróć uwagę, że mowa jest o jezdni, a nie o pasie ;)

Tak, jest mowa o jezdni ale docelowej a nie tej, z której skręcasz.

Według mnie dozwolone jest wyłącznie z pasa, przy którym stoi sygnalizator S2
co wnioskuje na podstawie rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych, rozdział 1:

Cytat:
§ 2. 1. Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu; jeżeli jednak znaki są umieszczone nad poszczególnymi pasami ruchu, to znak dotyczy tylko kierujących znajdujących się na pasie, nad którym znak jest umieszczony. Znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.
[...]
7. Przepisy ust. 1 i 4 stosuje się odpowiednio do sygnałów świetlnych do kierowania ruchem., a to, że drogowcy nie zadbali o prawidłowe oznakowanie to inna para kaloszy. Gdyby zasłonili sygnalizator po lewej stronie (S1) to można by przy strzałce skręcić również z lewego pasa.
ObrazekObrazek

No i jestem dwuliterowy AB ;-)
studi

Powrót do Sytuacje na drodze