Zielony Listek powraca? 2-letni okres próbny

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Adamos » poniedziałek 20 listopada 2006, 10:22

ale 50zl to i tak nie jest malo dla przecietnego kierowcy, ktory kitra jak najwiecej kasy na paliwo lub inne rzeczy,..

co nie zmienia faktu ze i tak ten listek nie bedzie respektowany przez mlodych kierowcow.
1sze podejscie:(15.09.2006r.)
teoria+
plac+
miasto-

2gie podejscie:(30.10.2006r.)
plac+
miasto-

3podejscie: (08.11.2006r.)
plac+
miasto+

ZDAŁEEM :D

odebrane 16.11.2006r :)))
Adamos

Postprzez waterman » poniedziałek 25 czerwca 2007, 17:04

czemu sie wstydzisie jezdzic z listkiem?
ujmuje wam to na czyms? staniecie sie gorsi przez to przed kolegami?
laski sie beda smialy z was?

nie kapuje tego.....
waterman

Postprzez invx » poniedziałek 25 czerwca 2007, 20:48

kolego water - a wyobrazasz sobi stuningowana calibre, obnizona do granic mozliwosci, szyby obklejone czarną folią, do tego tłumik łamiący wszelkie normy dopuszczalnego poziomu hałasu :D - i na takiej czarnej szybie zielony listek :lol: :lol: :lol:
invx

Postprzez jovanka » poniedziałek 25 czerwca 2007, 21:36

Kolego invx.. a w tej colibrze ja... pani pod 40-tke :lol: i zielony listek? Niewyobrażalne, prawda? :wink:
28 luty- początek kursu PZMOT
15 czerwiec- egzamin WORD Opole
...... ......i tyle.
26 czerwiec 2007r.-- odebrałam plasticzek
21.07.2007- kupiłam "żabkę" i jeżdże:-)
jovanka

Postprzez starek » poniedziałek 25 czerwca 2007, 22:24

waterman napisał(a):czemu sie wstydzisie jezdzic z listkiem?
ujmuje wam to na czyms? staniecie sie gorsi przez to przed kolegami?
laski sie beda smialy z was?

nie kapuje tego.....

Moim zdaniem może chodzić o to, że przez ten listek będą cie niektórzy traktować jak kierowcę gorszej kategorii, tzn. tak, jak niektórzy "kulturalnie kierowcy" traktują elki :roll: No a po co się narażać na dodatkowy, niepotrzebny stres.
Prawo Jazdy wydane dnia 30.08.2007
starek

Postprzez invx » poniedziałek 25 czerwca 2007, 22:40

art. o traktowanie eLek na drogach:

http://stalowemiasto.pl/artykuly/artyku ... ul&id=2012
invx

Postprzez titamida » czwartek 27 września 2007, 23:07

bo Ty prosty jesteś. jak dorośniesz to zmienisz zdanie :idea:

dotyczy wszystkich, którzy są zdani, że listek to obciach itp.
titamida

Postprzez cfk » piątek 28 września 2007, 07:30

ale to jest dla mnie śmieszne, bo i tak wiekszosc mlodych kierowcow nie ma wlasnego auta, a napewno że mi ojciec da listek nakleic =D
przecież normalnie by mnie wyśmiał ;p
cfk

Postprzez RaideR » piątek 28 września 2007, 09:33

ja bym był przeciwny z jednego względu... kultura innych.
Wystarczy popatrzeć na zachowania niektórych gdy jedziemy eLką, ale to jeszcze nic bo jest z nami instruktor który (przynajmniej mój) nabluzga na każdego kto nieprzepisowo (i niekulturalnie) zachowuje się w stosunku do eLki.
Tylko, że jak będzie zielony listek to instruktora nie będzie, a to zezwoli wręcz innym na jeszcze gorsze sytuacje bo widzą że jade sam a niedawno zyskałem prawko to zbesztać można...
poza tym to o czym mówi cfk
ojciec również powiedział, że jak wprowadzą listki to moge zapomnieć o jego samochodzie bo on nie będzie robił z siebie przedmiotu drwin na ulicy :D
RaideR

Postprzez BOReK » piątek 28 września 2007, 10:23

No ja nie zamierzam naklejać listka pomimo faktu, że mam własny wózek. Tak jakby do szczęścia mi brakowało tylko traktowania jak kaleki na drodze. Wystarczy mi obecność na drogach ludzi, którzy wszystkich innych tak traktują ;).

I właśnie tak, listek to żaden obciach, bo miewają ludziska ciekawsze nalepki na szybach :P. Listek w założeniu miał informować "jestem początkujący", ale elyta drogowa odbiera to jako "jestem goopi, jestem emo, traktuj mnie jak szmatę". Jak to się zmieni, to świeżo upieczeni kierownicy pewnie podejdą do tematu z większym zapałem. A tymczasem pomysłodawcy i zwolennicy niech sobie to nakleją i zdadzą raport po misiącu jazdy ;).
BOReK

Postprzez fibi » piątek 28 września 2007, 11:56

BOReK napisał(a): Listek w założeniu miał informować "jestem początkujący", ale elyta drogowa odbiera to jako "jestem goopi, jestem emo, traktuj mnie jak szmatę".

A że tak zapytam z ciekawości... skoro nie jeździsz z liściem na szybie to skąd wiesz, jak kierowcy traktują taką osobę?? Jeździłeś z kimś, kto takiego liścia miałą na szybie i to jeździłeś na tyle długo, żeby móc empirycznie potwierdzić, że tak, kierowcy traktują ludzi z liściem gorzej niż innych kierowców?? Czy Twoje przypuszczenia to tylko stek powtarzanych przez ludzi opowieści (często nijak mających się do rzeczywistości), tak jak z egzaminatorami na egzaminach - człowiek się nasłucha niestworzonych rzeczy, a potem się okazuje, że nie taki diabeł straszny jak go malują :wink: . Znam pare osób jeżdzących z liściem i ŻADNA nie spotkała się z mniejszą kulturą ze strony kieorwców z powodu liścia, sama jeżdzę z takim i z całą pewnością stwierdzam, że bardziej pomaga niż przeszkadza.

Może zamiast rozpowszechniać przekonanie o niekulturalnym zachowaniu kierowców na drodze wzgledem początkujących kierowców - może sami własnym przykłądem pokażmy, że prawda jest zupełnie inna, zacznijmy na przykład od uświadamiania własnej rodziny (np. Twojego taty RaideR) i znajomych, że liść to nie jest powód do drwin i wyżywania się na kierowcy, ale informacja i pomoc dla tych doświadczonych kierowców, żeby pojazd z liściem traktować z ograniczonym zaufaniem, dzięki czemu na przykład ominie ich stres związany ze staniem na światłąch za pojazdem takiego świeżaka i obserwowaniem ja jego/ jej pojazd stacza się w kierunku naszego podczas ruszania :D Sami jakbyście widzieli przed sobą pojazd z liściem nie zachowalibyście większego odstępu tak , jak w przypadku eLki?

P.S RaideR - a propos liścia - istnieją liście na przyssawki (do kupienia zdaje się, że na Allegro) - przyklejasz i odklejasz kiedy chcesz :)
"...z wiarą w następny zakręt drogi,
co znów okaże się nie ten...
w tajne przymierze z panem Bogiem,
naszego trudu ... jakiś sens..."
fibi

Postprzez babcia_samo_zło » piątek 28 września 2007, 12:27

Pewnie za jakiś tydzień odbiorę upragnione prawko, czy to znaczy, że umiem jeździć? Absolutnie nie, niezależnie od przepisów nakleję listek przynajmniej na jakiś czas. Co mnie obchodzi, że jakiś debil, którego IQ ledwie przewyższa kostkę brukową, podbuduje swoje ego tym, że mnie wyprzedzi, potrąbi sobie trochę itp. Nie mój cyrk, nie koja małpa. Ja mam świadomość, że dopiero teraz zaczyna się nauka prawdziwej jazdy i moim obowiązkiem jest uprzedzić o tym innych kierowców.
Zdane 22.09.2007 za pierwszym podejściem :]
2.10.2007 - odebrałem... i polskie drogi nigdy nie będą już takie same ;)
Complex solutions for wineries
babcia_samo_zło

Postprzez BOReK » piątek 28 września 2007, 13:02

A że tak zapytam z ciekawości... skoro nie jeździsz z liściem na szybie to skąd wiesz, jak kierowcy traktują taką osobę?? Jeździłeś z kimś, kto takiego liścia miałą na szybie i to jeździłeś na tyle długo, żeby móc empirycznie potwierdzić, że tak, kierowcy traktują ludzi z liściem gorzej niż innych kierowców??

Czy muszę jeździć z liściem, żeby to stwierdzić? A czy ty np. zostawiłeś kiedyś niezabezpieczony rower na ulicy i stąd wiesz, że kradną? Zakładam, że nawet jeśli się to zdarzyło, to jednak wcześniej miałeś świadomość takich zachowań. W tym punkcie śmiem twierdzić, że masz identyczne podejście do podobnych spraw jak ja - komuś się to wydarzyło i sprawa jest głośna, więc po co ryzykować? Drwiny ze strony kolegów / rodziny ja akurat mam w nosie - ni

A doświadczeni kierowcy powinni zwracać szczególną uwagę na wszystkie pojazdy, a nie te z liściem na szybie. Pijaczka za kółkiem zwykle trudniej rozpoznać ;).

Howgh
BOReK

Postprzez RaideR » piątek 28 września 2007, 13:32

Znam pare osób jeżdzących z liściem i ŻADNA nie spotkała się z mniejszą kulturą ze strony kieorwców z powodu liścia, sama jeżdzę z takim i z całą pewnością stwierdzam, że bardziej pomaga niż przeszkadza.

Chyba żyjemy w innych państwach...

zacznijmy na przykład od uświadamiania własnej rodziny (np. Twojego taty RaideR) i znajomych, że liść to nie jest powód do drwin i wyżywania się na kierowcy, ale informacja i pomoc dla tych doświadczonych kierowców, żeby pojazd z liściem traktować z ograniczonym zaufaniem

To właśnie za czasów ojca były te zielone liście i on mi opowiadał jak wyglądała sytuacja, czyli dokładnie tak jak w poście BORka.

P.S RaideR - a propos liścia - istnieją liście na przyssawki (do kupienia zdaje się, że na Allegro) - przyklejasz i odklejasz kiedy chcesz

I uważasz, że będe na każdym kroku go nosił jak portfel czy komórke, a gdy wsiadam do kumpla wozu żeby podwieźć ekipe na dyskoteke przysysam do szyby liścia tylko po to żeby inni użytkownicy dróg mieli mnie za idiote i lamera? :D
RaideR

Postprzez cman » piątek 28 września 2007, 15:52

RaideR napisał(a):ojciec również powiedział, że jak wprowadzą listki to moge zapomnieć o jego samochodzie bo on nie będzie robił z siebie przedmiotu drwin na ulicy :D

No tak, jak pomimo wielu lat za kółkiem brakuje umiejętności to głupio jeszcze do tego sobie przykleić listek.
cman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka