Schizofrenia , jak jechać?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez scorpio44 » środa 25 kwietnia 2007, 14:48

sharlotka napisał(a):Został wprowadzony taki przepis.

A mogłabyś go przywołać? :D Definicja sygnału czerwonego mówi o zakazie wjazdu za sygnalizator (tak jak napisał Jjaacc).
scorpio44

Postprzez sharlotka » środa 25 kwietnia 2007, 19:51

Ok, piszę to co wyjasnil mi instruktor. Nie cytowal przepisu :]
sharlotka

Postprzez ella » środa 25 kwietnia 2007, 20:11

sharlotka napisał(a):Ok, piszę to co wyjasnil mi instruktor. Nie cytowal przepisu :]

Za to Jjaacc- też instruktor- powołał się na stosowny przepis :]
ella
Moderator

Postprzez sharlotka » środa 25 kwietnia 2007, 20:15

ok a czy ja to neguję? Po prostu dziwi mnie ta rozbieznosc.
sharlotka

Postprzez Filip » czwartek 26 kwietnia 2007, 10:32

całkowicie zgadzam się z jjaacc. Skoro sygnalizator czerwony jest za skrzyżowaniem dla jadących prosto, to skręcający w lewo musi jedynie ustąpić pierwszeństwa nadjeżdżającym z prawej strony. Skręcający w lewo nie przejeżdża bowiem za sygnalizator.

BTW. W kwestii sygnalizatorów za rondami mam mały przykład - ciekawostkę z Poznania. U nas jest takie "egzaminacyjne" Rondo Serbska: skręcając w lewo czy jadąc prosto z jednego kierunku dojeżdża się do przecinającej tor jazdy jezdni, za którą jest miejsce dla 2 samochodów i dalej sygnalizator zapalający się na czerwono, gdy nadjeżdża tramwaj. Otóż dojeżdżając do wspomnianej równoległej poprzecznej można ją przejechać nawet, jeśli za nią ów sygnalizator się pali na czerwono, jeśli tylko mamy miejsce, by zatrzymać się przed nim (tzn. jesteśmy jednym z 2 mieszczących się za jezdnią a przed sygnalizatorem samochodów). To tylko tak na marginesie.
Filip

Postprzez sharlotka » czwartek 26 kwietnia 2007, 13:29

dzięki za informacje :)
sharlotka

Postprzez niedzielny_kierowca » sobota 23 czerwca 2007, 01:27

jjaacc napisał(a):Sygnał czerwony oznacza:
„3) sygnał czerwony - zakaz wjazdu za sygnalizator, „
i tyle
jeżeli linia wyznaczająca zatrzymanie przed sygnalizatorem dotyczy tych co za niego wjeżdżają o tyle nie dotyczy tych co za niego nie wjeżdżają.
Jeżeli u was w Kielcach istnieje taka interpretacja to powinni spece od ruchu się zebrać i dojść do właściwych wniosków. Tak się składa, że znam przepisy powiedzmy dostatecznie i w Kielcach bzdury gadają.

Witam.
Ja tu nie widzę sytuacji jednoznacznej bo jak gość przejedzie i zajmie pas zewnętrzny to znajdzie się za sygnalizatorem więc nie wiadomo czy go dotyczy czy nie.

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłaby zielona strzałka warunkowa w lewo.
niedzielny_kierowca

Postprzez jjaacc » sobota 23 czerwca 2007, 23:50

Chyba nie rozumiesz opisanej sytuacji, tutaj chodzi o skręt w lewo przed sygnalizatorem. Do czego ta strzałka miałaby służyć?
jjaacc

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze