Zawracanie a sygnalizator S 3

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie a sygnalizator S 3

Postprzez Olin » piątek 22 czerwca 2007, 04:06

Witam wszystkich użytkowników.
Mam pytanie które może wydać sie banalne, ale proszę o informację w tej sprawie. Chodzi mianowicie o możliwość zawracania na skrzyżowaniu ze skrajnego, lewego pasa ruchu. Czy jeżeli na takim pasie ruchu wyznaczona jest strzałka kierunkowa do skrętu w lewo, a jednocześnie ruch na skrzyżowaniu jest kierowany przy pomocy sygnalizatora S3, jest dozwolone zawracanie ?. Dodaję że chodzi mi o określenie możliwości zawracania we wszystkich możliwych konfiguracjach wyświetlania sygnału do skrętu w lewo tego rodzaju sygnalizatorem. Z tego co wiem, jeżeli sygnalizator przedstawia zielony sygnał strzałki do jazdy na wprost i jednocześnie w lewo, zawracanie jest zabronione... Czy tak ?
Z góry dziękuję za informacje w tej sprawie i pozdrawiam.
Olin

Re: Zawracanie a sygnalizator S 3

Postprzez Sober » piątek 22 czerwca 2007, 08:34

Jak mnie uczono, to zawracanie jest możliwe wszędzie tam gdzie to nie jest zabronione. Sygnalizacja kierunkowa nakazuje jazdę w wyznaczonym kierunku, tak więc jeśli masz na sygnalizatorze znak strzałki w lewo, to masz jechać w lewo, a nie zawracać. Dlatego do zawracania jest także osobny sygnalizator kierunkowy, ze strzałką do zawracania. Często się o nim zapomina, gdyż jest bardzo rzadko spotykany.
Sober

Postprzez DEXiu » piątek 22 czerwca 2007, 11:09

Polecam przeczytanie FAQ (dział "Najczęściej zadawane pytania"). A odpowiadając na pytanie:
Zawracanie na skrzyżowaniu jest zabronione, gdy jest znak pionowy "nakaz skrętu w...", znak pionowy "zakaz zawracania", sygnalizator kierunkowy S-3 o jakichkolwiek wskazaniach innych niż do zawracania, gdy droga którą jedziemy jest jednokierunkowa, lub gdy (co oczywiste) nie ma fizycznej możliwości zawrócenia :wink:
Natomiast można zawrócić na skrzyżowaniu, gdy na jezdni są strzałki (znaki poziome) wskazujące pas do skrętu w lewo (zawracamy oczywiście z lewego skrajnego pasa, niezależnie na ilu pasach jest strzałka w lewo), jednakże wymienione powyżej sytuacje zabraniające mają "priorytet", tzn. że jeśli jest sygnalizator kierunkowy S-3 ze strzałką w lewo, a na jezdni również strzałka w lewo, to NIE możesz zawrócić. Dzieje się tak, gdyż zawracanie jest wówczas zabraniane przez sygnalizator, znaki zakazu oraz nakazu (których przestrzeganie jest obowiązkowe) natomiast strzałki na jezdni (albo na prostokątnym niebieskim znaku obrazującym dozwolone kierunki z poszczególnych pasów, są znakami informacyjnymi.
DEXiu

Postprzez tom634 » czwartek 05 lipca 2007, 20:53

Witam,
to teraz wszyscy pewnie wiemy, że powiedzenie 'na strzałkach nie wolno zawracać' jest nie do końca prawdą :)
Mam pytanie- jak wygląda strzałka na sygnalizacji świetlnej, która informuje o bezkolizyjnym zawracaniu? Ma ktoś schemat/zdjęcie?
Pozdrawiam.
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez ella » czwartek 05 lipca 2007, 21:09

Mam pytanie- jak wygląda strzałka na sygnalizacji świetlnej, która informuje o bezkolizyjnym zawracaniu? Ma ktoś schemat/zdjęcie?

Poczytaj sobie tutaj
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... zawracanie
ella
Moderator

Postprzez DEXiu » piątek 06 lipca 2007, 00:04

tom634 ==> Kształt strzałki na sygnalizatorze jest mniej więcej (a nawet dokładnie :P ) taki jak na znaku B-23 "zakaz zawracania" (tylko oczywiście bez przekreślenia :wink: )
DEXiu

Postprzez scorpio44 » piątek 06 lipca 2007, 00:46

Jeżeli już, to jak na zakazie skrętu w lewo (tylko jest dodatkowy grot skierowany w dół). Z symbolem na zakazie zawracania ma to raczej mało wspólnego.
scorpio44

Postprzez czemu » piątek 06 lipca 2007, 00:53

tom634 napisał(a):Witam,
to teraz wszyscy pewnie wiemy, że powiedzenie 'na strzałkach nie wolno zawracać' jest nie do końca prawdą :)

Najczęściej bezkolizyjne zawracanie można spotkać z bezkolizyjnym skrętem w lewo, przynajmniej w Krakowie.

Jest na jednym sygnalizatorze jedna strzałka w lewo, a druga w dół.

Samo zawracanie też wchodzi w gre - wtedy jest tylko ta w dół.
05.09 WORD Katowice o/Tychy - zdane :)
czemu

Postprzez DEXiu » piątek 06 lipca 2007, 00:56

scorpio44 ==> A to akurat zależy czy jest też bezkolizyjny skręt w lewo, czy nie. Wbrew pozorom - nie musi być. Przykład na potwierdzenie (w sumie to chyba jeden z dwóch czy trzech S-3 do zawracania jakie widziałem w życiu): Katowice, przejazd nad wjazdem do tunelu pod Rondem od strony Mysłowic - tam jest "czysty" sygnalizator do zawracania (bez strzałki w lewo) :)
DEXiu

Postprzez scorpio44 » piątek 06 lipca 2007, 01:00

A to przyznaję, że nie wiedziałem o istnieniu takiego wynalazku, jak sygnalizator kierunkowy tylko do zawracania. ;) :D Sorry za wprowadzenie w błąd. Mówiłem o sygnalizatorze do skrętu w lewo i zawracania.
scorpio44

Postprzez endriu19 » piątek 06 lipca 2007, 15:18

bez kitu ja też widziałem sygnalizator ze strzałką w lewo do skrętu w lewo i zawracania, a także taki na którym są tylko strzałki bez świateł który informuje o bezkolizyjnej jeździe w lewo, ale takiego na którym można tylko zawracać w życiu nie widziałem, może dlatego że mało jeździłem po Polsce, a zwłaszcza samochodem osobowym :lol:
endriu19

Postprzez scorpio44 » piątek 06 lipca 2007, 15:33

endriu19 napisał(a):a także taki na którym są tylko strzałki bez świateł

Strzałka w odpowiednim kolorze ("bez świateł") występuje przy sygnale zielonym (we wszystkich sygnalizatorach kierunkowych). ;) :D Przy sygnałach żółtych i czerwonych z kolei strzałki są czarne, a tło w odpowiednim kolorze.
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze