Dwa pytania:)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Dwa pytania:)

Postprzez Cachorro » sobota 16 czerwca 2007, 16:16

Co prawda jestem jeszcze na teorii, ale mam dwa pytania:

1. Co oznacza, że przy zwężeniu jezdni większy pojazd ustępuje mniejszemu? :shock: zawsze myślalam, ze pierwszeństwo ma pojazd, który jest 'na swoim' pasie, a ten, który chce 'wskoczyć' na jego pas, musi ustąpić pierwszeństwa.

2. Czemu na drodze ekspresowej, mającej wylot po prawej stronie, pojaz jadący drogą espresową prosto włącza lewy kierunkowskaz?
Cachorro

Postprzez bejbej » sobota 16 czerwca 2007, 17:58

1. to zalezy kto ma pierszeństwo.

2. to kierowca musiał sie pomylić, powinien włączyć prawy.

Ps. a ja nie widziałam w testach takich przypadków :?
14.06.2007
Teoretyczny ( + )
Praktyczny:
- plac ( + )
- misto ( + )
(2007-06-22) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
(2007-06-26) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
bejbej

Re: Dwa pytania:)

Postprzez scorpio44 » sobota 16 czerwca 2007, 18:03

Cachorro napisał(a):Co oznacza, że przy zwężeniu jezdni większy pojazd ustępuje mniejszemu? :shock: zawsze myślalam, ze pierwszeństwo ma pojazd, który jest 'na swoim' pasie, a ten, który chce 'wskoczyć' na jego pas, musi ustąpić pierwszeństwa.

Ale często zwężenie jezdni nie polega na tym, że znika jeden pas. Wyobraź sobie sytuację: droga obustronnie się zwęża i nie ma miejsca, żeby wyminął się na tym odcinku samochód z ciężarówką (a nie ma znaków B-31 / D-5). W takiej sytuacji trzeba poza znajomością przepisów włączyć wyobraźnię i rozsądek i jeden drugiego musi przepuścić. W zasadzie nie ma w takich sytuacjach jakiejś powszechnie przyjętej zasady, który jedzie pierwszy - jedzie ten, którego ten drugi przepuści, ewentualnie ten, który szybciej podejmie taką decyzję. ;) A często, niestety, bywa wręcz odwrotnie niż piszesz - "większym" się wydaje, że oni zawsze jadą pierwsi i to im trzeba ustąpić.
scorpio44

Postprzez ella » sobota 16 czerwca 2007, 20:41

2. Czemu na drodze ekspresowej, mającej wylot po prawej stronie, pojaz jadący drogą espresową prosto włącza lewy kierunkowskaz?

A kto ci tak powiedział?
Jak jedzie prosto ekspresówką to nie włącza żadnego kierunkowskazu bo i po co. A jak zjeżdza z ekspresówki na prawo to włącza prawy kierunkowskaz.
ella
Moderator

Postprzez withme » sobota 16 czerwca 2007, 21:01

lewy kierunek to znaczy ze jedzie szybciej i chce wyprzedzac (jezeli samochod przed nim tez jedzie na lewym pasie i jedzie wolniej)
withme

Postprzez Cachorro » sobota 16 czerwca 2007, 21:10

nikt mi nie mówił, bo taką sytuację kilka razy widziałam na oczy:
pojazd jechał prosto, a dawał lewy kierunkowskaz...
http://s006.wyslijto.pl/?file_id=04670298355685352264

a co do pierwszego pytania...
pomysliłam sie przy przepisywaniu, pan na wykładzie powiedział ze mniejszy ustepuje większemu, ok, maluch ustąpi tirowi, ale przy samochodach osobowych nikt sie nie bedzie w mierzenie bawił, nie jest tak, ze jeżeli jest zwezenie jednostronne, to pierwszeństwo mają samochody będące na swoim pasie, który nie jest zwężony?
Cachorro

Postprzez Sławek_18 » sobota 16 czerwca 2007, 23:08

Cachorro napisał(a): <CiAcH>
nie jest tak, ze jeżeli jest zwezenie jednostronne, to pierwszeństwo mają samochody będące na swoim pasie, który nie jest zwężony?

Dokładnie tak jest.

A jeśli oba pasy się zwężają to prawa strona ma pierwszeństwo (według przepisów bo wszystko różnie się układa)
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Ad_aM » niedziela 17 czerwca 2007, 23:44

Sławek_18 napisał(a):A jeśli oba pasy się zwężają to prawa strona ma pierwszeństwo (według przepisów bo wszystko różnie się układa)

Ale tutaj bardziej chodzi o zwężenie drogi jednojezdniowej dwukierunkowej. I logicznym jest to że mniejszy musi puścić więszego, tak jak jadący z górki jadącego pod górkę :wink:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Powrót do Sytuacje na drodze