Uprawnienia na kategorię B + E

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Uprawnienia na kategorię B + E

Postprzez Lukmax » poniedziałek 28 maja 2007, 09:57

Witajcie :D ,
czy jesteście mi w sanie pomóc w zakresie jak w temacie, gdyż kodeks drogowy w art. 88 nie podaje dokładnej odpowiedzi.
Czy zespół pojazdów (pojazd holujący+przyczepa) moze przekaczać w sumie masę rzeczywistą 3,5t? (na kategorię B NIE moze wg pkt.2 ust. 3)?
Jak przepisy co do tej katergori prawa jazdy są respektowane w innych krajach Uni Europejskiej?
Jeśli mam pojazd o masie suchej 1800 i DMC 2500 na haku 2500 czy mogę ciągnąć przyczepę o masie suchej 500 i DMC 2000 mając prako B+E czy muszę juz mieć C+E?
LUKMAX
"Życie jest piękne, ale trzeba z niego jeszcze umieć korzystać"
Lukmax

Postprzez cman » poniedziałek 28 maja 2007, 10:23

Mając kat. B+E możesz ciągnąć zespół pojazdów o rzeczywistej masie całkowitej do 7 t. Pod warunkiem oczywiście zachowania zasady ogólnej, że rzeczywista masa całkowita przyczepy nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego.
cman

Postprzez Lukmax » poniedziałek 28 maja 2007, 10:27

cman napisał(a):Mając kat. B+E możesz ciągnąć zespół pojazdów o rzeczywistej masie całkowitej do 7 t. Pod warunkiem oczywiście zachowania zasady ogólnej, że rzeczywista masa całkowita przyczepy nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego.

Jest to gdzieś w kodeksie drogowym?
Poniewaz od Policjantów usłyszałem dwie odmienne wersje interpretacji tej kategori PJ.;(
LUKMAX
"Życie jest piękne, ale trzeba z niego jeszcze umieć korzystać"
Lukmax

Postprzez cman » poniedziałek 28 maja 2007, 10:34

Niestety od policjantów można czasem usłyszeć w tej kwestii różne rzeczy.

Tutaj: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 3312#83312 rozpisywałem się na ten temat razem z konkretnymi przepisami, a tutaj: http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpB ... 480#200480 zestawienie wrzucone przez policjanta z RD.
cman

Powrót do Luźna gadka