Uznanie auta za pojazd historyczny

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Uznanie auta za pojazd historyczny

Postprzez kwito » niedziela 27 maja 2007, 20:36

Otóż pomimo wcześniejszych moich problemów z zakupem auta przez horendalne kwoty ubezpieczenia dla mnie jako niedoświadczonego kierowcy, wpadłem na pomysł, że zamiast traba 1.1 rozejrzę się za jakimś trabem 601 z rocznika starszego niż 1982, coby był starszy niż 25 lat, gdyż niektóre ubezpieczalnie mają 50% zniżki dla "weteranów szos" czyli pojazdów historycznych, jak wyczytałem w ustawie o ubezpieczeniach obowiązkowych:
11) pojazd historyczny:
a) pojazd zabytkowy w rozumieniu przepisów ustawy - Prawo o ruchu
drogowym,
b) pojazd wpisany do księgi inwentarza muzealiów zgodnie z przepisami
dotyczącymi ewidencjonowania dóbr kultury w muzeach,
c) pojazd mający co najmniej 40 lat,
d) pojazd mający co najmniej 25 lat i uznany przez uprawnionego rzeczoznawcę
samochodowego za pojazd unikatowy lub mający szczególne
znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji

orientuje się ktoś może na jakiej zasadzie rzeczoznawca może orzekać czy pojazd pow 25lat jest unikatowy lub ma znaczenie dla historii motoryzacji?
czy wiąże się to z tym, że musi być oryginalny i niemodyfikowany (a jak wiadomo stare traby miały instalację 6V, a większość została już przerobiona na 12V - i czy takie coś mogłoby już zaważyć na decyzji)
Mam nadzieję, że ktoś będzie mi jakoś w stanie pomóc, bo to chyba jedyna szansa dla mnie na to by wreszcie zakupić jakieś autko :)
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez jimorrison » niedziela 27 maja 2007, 22:35

kolego kwito nie uznaja ci trabka ze zmieniona instalacja, auto moze miec ztcw. tylko jedna czesc wymieniona (ale to tez nie jest pewne w 100%) proces uznania prze rzeczoznawce jest trudny i mozolny, trzeba ustalic wszystkie czesci, ich pochodzenie itd.

nie lepiej kupic (za taka sama kaske) jakiegos malucha (poj. silnika ta sama prawie) i jazda?
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez marcij » poniedziałek 28 maja 2007, 00:14

Powiedz przedewszystkim czy masz na mysli rejestrowanie autka jako zabytkowy (zolte blachy) czy tylko o znizke w ubezpieczalni za "weterana szos".

Jesli o to pierwsze to wtedy nawet nie musisz miec OC jesli nie jezdzisz , nie bede sie teraz dokladnie rozpisywal, duzo przywilejow ale i obowiazkow , slowem jesli tak to dam Ci namiary na kilka osob ktore takrejestrowaly samochod i one Ci szybko pomysl jazdy na codzien samochodem na zoltych blachach obrzydza.

Jesli o to drugie , to nie wiem jak teraz , ale jakis czas temu ubezpieczlanie dawaly znizki wlansie dokladnie to sie nazywalo "weteran szos" i wystarczyl wiek auta , nie potrzebne byly zaswiadczenia. Jak z tym jest teraz to nie wiem.
Obrazek
marcij

Postprzez kwito » poniedziałek 28 maja 2007, 08:05

@marcij - nie chodzi mi o żółte blachy tylko o zniżkę na OC
@jimorrison - a co do zakupu malucha to za te same pieniądze wolę mieć trabanta :) no i zwłaszcza w tym przedziale wiekowym, mam wrażenie że stare trabanty lepiej się trzymają niż malce z roku~80' (ale to moja subiektywna opinia) a jak kupię nowszego malca to nici ze zniżki na OC...
Obrazek
kwito

Postprzez marcij » poniedziałek 28 maja 2007, 12:25

To w takim razie tak jak napisalem , popytaj w ubezpieczalniach , bo z tego co wiem to te znizki byly przyznawane tylko za wiek , nie bylo koniecznosci spelniania innych warunkow.
Obrazek
marcij

Postprzez kwito » poniedziałek 28 maja 2007, 15:34

w takim razie thx za odpowiedź, jak będę w elblągu może w weekend któryś to pochodzę i popytam, albo u doradzcy się zorientuję jakie tam teraz mają oferty :)
Obrazek
kwito

Powrót do Luźna gadka