dla specjalistów (art. 16.1)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez cman » niedziela 13 maja 2007, 11:51

Nie no, to naprawdę nie ma sensu. Głupio, byle po swojemu...
Może byś się tak ustosunkował do mojego ostatniego posta. Czy Cię może zatkało? Ponawiam pytanie, na jakiej podstawie stwierdzasz, który przepis jest wyższego rzędu, a który niższego? Czemu uparcie powtarzasz głupotę o tej drodze z pierwszeństwem? To akurat wyraźnie wynika z przepisów, a konkretnie art. 5 ust. 1 PRD.
cman

Postprzez scorpio44 » niedziela 13 maja 2007, 11:59

Ja mam wrażenie (zwłaszcza po ostatnim poście), że Kopan w ogóle nie czyta tego, co my piszemy. Wnioskuję to też właśnie po tym, że kompletnie nie ustosunkowuje się do naszych wypowiedzi, tylko setny po raz powtarza jedno i to samo.
PS: Kopan, a to przekręcanie nicków nie jest zbyt wysokich lotów. ;) To dokładnie to samo, co kpiny z nazwisk.
scorpio44

Postprzez cman » niedziela 13 maja 2007, 12:16

kopan napisał(a):Więc z tego numerku wynika że w przypadku sprzeczności wyznaczone znakami pasy ruchu są ważniejsze od innych zapisów z ustawy sprzecznych z tymi znakami.
I należy się stosować do znaków.

OK, a co mówi par. 86 ust. 1 rozporządzenia o znakach i sygnałach drogowych? "Znak P-1 "linia pojedyncza przerywana", w którym kreski są krótsze od przerw lub równe przerwom, wyznacza pasy ruchu." - i czy jest tutaj cokolwiek sprzeczne z tym, że należy poruszać się możliwie blisko prawej krawędzi?
Zresztą, po co to ciągłe udowadnianie sobie. Wystarczy spojrzeć na pytanie testowe nr 452, gdzie pojazd jedzie lewym, wyznaczonym pasem, podczas kiedy środkowy i prawy pas są wolne, jedną z prawidłowych odpowiedzi jest: "popełnia wykroczenie". Pytania testowe są zatwierdzone przez Ministerstwo Transportu, czy więc są jeszcze jakiekolwiek wątpliwości? Ja nie mam.
cman

Postprzez kopan » niedziela 13 maja 2007, 12:20

Cman
Odpowiedź na twoje pytanie dopisałem do poprzedniego postu.

Jeśli któryś nik przekręciłem to przepraszam.

Cman

To akurat nie jest sprzeczne ale widząc znaki masz się nie stosować do zapisów ustawy sprzecznych z tymi znakami.
Obydwa zapisy są w ustawie.
- Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.
- Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Ten pierwszy zapis jest sprzeczny z znakami bo eliminuje wszystkie pasy ruchu oprócz prawego, należy go odrzucić.
Ten drugi nie jest sprzeczny z oznakowaniem i ten zgodnie z art.5.1 należy stosować.

Pytania z testów mnie nie interesują.
W nich za prawidłowe uznano te odpowiedzi które uczący uznali za prawidłowe.
Zresztą pisałem o tym że uczy się jakiejś jazdy prawym pasem i powołuje się na nieistniejące przepisy.
Uczy się egzaminatorów ale mnie jakoś się nie dało tego nauczyć.
Jak uczącego -tak argumentującego jak Wy - zacząłem pouczać to zwinął żagle i zaczął coś opowiadać jak to jest gdzieś za granicą jak tam się jeździ.
A mnie interesują nasze uregulowania i tego podobno miał uczyć.
kopan

Postprzez dylek » niedziela 13 maja 2007, 13:20

Jeszcze raz przeczytaj kopan definicje jezdni i pasa ruchu, a potem jeszcze raz i jeszcze i jeszcze.... aż zrozumiesz ;)
Jak jest jedna jezdnia posiadająca np 3 pasy to nie są to 3 jezdnie oddzielone pasami, ale dalej 1 jezdnia podzielona na pasy.
Skoro masz zająć pozycję na jezdni możliwie blisko prawej krawędzi to nie możesz sobie do zapisu ustawy dowolnie dodać, że wolno ci zająć dowolny pas (czytaj dowolną część jezdni)

Skoro zapisy o prawej stronie i niezajmowaniu 2 pasów są w tym samym punkcie to jest to celowo tak umieszczone, by żaden kopan lub mu podobny nie wymyślał, że coś jest nadrzęne, a coś podrzędne. To są zapisy tego samego punktu. Jeśli coś ma być koniecznie przed czymś - to najpierw jest napisane, że masz się znaleźć przy prawej, a dopiero potem, że masz nie zajmować więcej niż 1 pasa :P

P.S. Hipotetyczna sytuacja:
Drogowcy zrobili drogę 14m szeroką.
Podzielili ją na pół dla obu kierunków jazdy po 7m w każdą stronę.
Te 7m podzielono pasami na 3m szerokości prawy i 3,5m lewy służący do wyprzedzania i z tego tytułu, że podzas wyprzedzania jedzie się szybciej więc jest 0,5m szerszy.
Na tą drogę wjeżdża pojazd szerokości 3,25m. Jako, że wg kopana nadrzędnym jest zapis, by nie zajmować więcej niż 1 pasa pojazd ten miałby niby obowiązek ciągnąć się szybszym lewym pasem ??? Ciekawe czy taka interpretacja by przeszła :D:D:D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kopan » niedziela 13 maja 2007, 17:17

Dylek
Każden pisać może trochę lepiej lub trochę gorzej ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi ...... Ty to masz talent.
Nie rozumiesz słowa sprzeczność i niby prawdziwe a sprzeczne rzeczy wypisujesz.
A choćby 3+3,5 to u Ciebie jest 7,0.
Moje gratulacje to wyższa matematyka.

Pojaz też może mieć u Ciebie dowolną szerokość tylko to będzie pojazd ponad gabarytowy i inne przepisy się takiego tyczą ale u Ciebie wsio rybka.

Itd. itp. rzeczy w tym tekście wystepują .
Miłej niedzieli.
Pa.
kopan

Postprzez kamiles » niedziela 13 maja 2007, 17:21

kopan napisał(a):Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.

wszystko rozbija się o to, że Kopan nie zrozumiał, co w tym zdaniu oznacza możliwie blisko
kopan napisał(a):Pytania z testów mnie nie interesują.
W nich za prawidłowe uznano te odpowiedzi które uczący uznali za prawidłowe.

no tak, a nie zapytali Kopana o zdanie :wink:
kopan napisał(a):Uczy się egzaminatorów ale mnie jakoś się nie dało tego nauczyć.

ale o tym nie musisz nikogo przekonywać - wszyscy to widzimy
kamiles

Postprzez dylek » niedziela 13 maja 2007, 17:32

kopan napisał(a):A choćby 3+3,5 to u Ciebie jest 7,0.

Nie :) u mnie 3+3,5+3+3,5=13
a brakujący metr zostawiłem w przybliżeniu na 2 linie przerywane oddzielające pasy ruchu w tym samym kierunku i na tą podwójną ciągłą na środku :P
Razem 14m więc u mnie mniej więcej matematyka się zgodziła ;)

Jak wolisz może być ogólnie 10m, i pasy po 2m i 2,5m - sens przykładu pozostaje bez zmian i już nie masz ponadgabarytowego pojazdu o szerokości 2,25m.
Tym razem pewnie za wąskie pasy ci wyjdą więc dopasuj sobie szerokość jaka ci pasuje - byle byś sens przykładu pozostawił :P
dylek
Moderator

Postprzez wiesniak » niedziela 13 maja 2007, 17:44

Ten pierwszy zapis jest sprzeczny z znakami bo eliminuje wszystkie pasy ruchu oprócz prawego, należy go odrzucić.

Jeśli są 2 pasy i na prawym nic nie jedzie, to "możliwie blisko" oznacza prawy pas. Jeśli prawy jest zajęty to "możliwie blisko" znajduje się na pasie lewym, bo na prawym byłoby już "niemożliwie blisko". A o jeździe "niemożliwie blisko" prawej krawędzi nic w przepisach nie ma...
I gdzie tu jest eliminowanie jakiegokolwiek pasa poza prawym?
wiesniak

Postprzez scorpio44 » niedziela 13 maja 2007, 18:24

kamiles napisał(a):wszystko rozbija się o to, że Kopan nie zrozumiał, co w tym zdaniu oznacza możliwie blisko

O widzisz, chyba trafiłaś w sedno tarczy. :D :D
Kopanowi najwyraźniej się wydaje, że to zdanie sugeruje, iż w żadnym razie nie wolno jechać innym pasem niż prawy (i dlatego uważa, że należy je odrzucić). A tymczasem zupełnie tak nie jest - najlepiej, jak tylko można, wyjaśnił to przed chwilą Wieśniak.
scorpio44

Postprzez kopan » niedziela 13 maja 2007, 18:58

Wieśniak a co to przepisy na pustej drodze nie obowiązują.

Jak jest pusta droga to dlaczego nie możesz zająć dowolnego pasa ruchu jak Ci napisali że możesz:
O tu <<<<Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa >>>>
Co potrzebne są pojazdy byś zobaczył pasy ruchu.

Częściowo się zgadzam z twoją argumentacją rzeczywiście jest tak jak piszesz ale tylko wtedy jak krawędź jezdni wyznaczono znakiem – linią krawędziową.
Wtedy jesteśmy na jednym poziomie, poziomie znaków.
I należy obie części tego punktu ze sobą pożenić (dokładnie tak jak to zrobiłeś).

W przypadkach bez tej linii krawędziowej jest tak jak piszę ja - mogę dowolnym pasem jechać.
Bo krawędź jezdni w postaci krawężnika lub końca nawierzchni jezdni znakiem drogowym nie jest.

A w tym przytoczonym przez Cmana pytaniu z testów nr 452 jakoś linii krawędziowej nie widać więc o żadnym wykroczeniu mowy być nie może.
kopan

Postprzez wiesniak » niedziela 13 maja 2007, 20:06

Kopan, tak się spytam, jak jest zwykła dwukierunkowa droga z linią przerywaną pośrodku (pasy ruchu wyznaczone) to uważasz że można jeździć lewym pasem? I jak coś nadjedzie z przeciwka i się zderzycie czołowo, to będziesz się tłumaczyć, że żadnego przepisu nie złamałeś, bo jak pasy ruchu są wyznaczone, to możesz jechać którym chcesz? Bo w tym przypadku w przepisach nie ma podziału na jezdnie jedno- i dwukierunkowe.
Bo my tu się kłócimy o jezdnie jednokierunkowe, ale przepis ten ma jednak głównie zastosowanie na dwukierunkowych (poniżej 4 pasów ruchu), z czego mało kto tutaj zdaje sobie tak naprawdę sprawę. Po prostu wyznacza ruch prawostronny.
wiesniak

Postprzez kopan » niedziela 13 maja 2007, 21:12

Wieśniak.

Wpływamy na niezdefiniowane wody.
Niestety w przepisach nie ma dookreślone co to są wyznaczone pasy ruchu a było ale się zbyło.
Polecam par. 18 i 19 rozporządzenia ministra .... z dnia 11 stycznia 1993 poz. 145.
Dało się nawet pas ruchu na przerywanej zmienić czego obecnie nie da się zrobić.

Teraz mamy linie segregacyjne przerywane i ciągłe oddzielające pasy ruchu w tym samym lub w przeciwnych kierunkach ruchu.
Linia przerywana należy do tych linii które mogą oddzielać pasy ruchu w jednym kierunku jak i w dwóch kierunkach.
Na drodze pasy ruchu rozdzielone przerywaną i brak znaku informacyjnego droga jezdnia jednokierunkowa lub ... mówi ze jesteśmy na dwukierunkowej więc nijak nie możemy sobie tym lewym pasem „ciągle” jechać.

Ps. A podział na jezdnie , drogi jednokierunkowe lub dwukierunkowe w przepisach jest bo musi być.
kopan

Postprzez dylek » niedziela 13 maja 2007, 21:22

Zaraz, zaraz.... dlaczego mówisz kopan, że nie możemy jechać lewym pasem??
Niedawno upierałeś się, że możemy jechać dowolnym, byle jednym, a nie dwoma.
To jak to jest w końcu z twoją teorią?? Dowolny czy nie??
dylek
Moderator

Postprzez wiesniak » niedziela 13 maja 2007, 21:23

Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.

2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.

3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Nic nie ma, że na jezdni dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu trzeba jechać po prawej... To znaczy wg. Kopana nie ma :D.
wiesniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze