egzamin kwalifikacyjny na kurs dla egzaminatorów.

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

egzamin kwalifikacyjny na kurs dla egzaminatorów.

Postprzez capito » środa 09 maja 2007, 10:10

Witam.
Proszę o odpowiedź jak wygląda egzamin kwalifikacyjny na kurs dla egzaminatorów, czy jest podobny do teoretycznego egzaminu na prawo jazdy.

Czy osoba która ukończyła kurs, zdała egzamin, odbyła praktyki jest zatrudniana "od ręki " w WORD, czy jest gwarancja pracy po kursie?
capito

Postprzez dylek » środa 09 maja 2007, 17:47

W niczym taki egzamin nie przypomina egzaminu dla kierowców. Skala jego trudności jest wielokrotnie większa - pytania to głównie kruczki prawne i potrzebna jest naprawdę niezła znajomość PORD, a nie tylko kilkuset gotowych pytań ;)
Zdawalność na takich egzaminach kształtuje się chyba na poziomie około 1%, a gwarantuję, że większość przystępujących ma wiedzę większą niż przeciętny kierowca ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez capito » środa 09 maja 2007, 19:07

dylek napisał(a):W niczym taki egzamin nie przypomina egzaminu dla kierowców. Skala jego trudności jest wielokrotnie większa - pytania to głównie kruczki prawne i potrzebna jest naprawdę niezła znajomość PORD, a nie tylko kilkuset gotowych pytań ;)
Zdawalność na takich egzaminach kształtuje się chyba na poziomie około 1%, a gwarantuję, że większość przystępujących ma wiedzę większą niż przeciętny kierowca ;)

No ok, ale ja nie mam na myśli egzaminu państwowego, ale egzamin przed kursem ( nie każdy ośrodek przeprowadza taki egzamin kwalifikacyjny przed przystąpieniem do kursu, w Warszawie jest.). A ze egzamin państwowy po zakończonym kursie jest trudny to doskonale o tym wiem. Ten 1% to przesadziłeś, średnio zdaje około 10%.
capito

Postprzez dylek » środa 09 maja 2007, 19:28

OK - masz rację - napisałeś o kursie kwalifikacyjnym, ale ja fajtłapa jakoś to przeoczyłem ;)
Tutaj sądzę, że jest podobny z tej prostej przyczyny, by jak najwięcej osób zapisało się na kurs - w końcu tanio nie jest, a prowadzącym zajęcia jest obojętne czy gadają do 5 osób czy do 25.... wysiłek ten sam, a więcej słuchaczy to więcej $$$ do podziału ;)
dylek
Moderator

Postprzez capito » środa 09 maja 2007, 19:37

Jak wyglądają zajęcia na takim kursie, tzn. czy są prowadzone fachowo, czy kursant otrzymuje materiały pomocnicze. Egzamin wiem, nie jest prosty ale myślę, że jeśli ktoś się przyłoży to powinien zdać. No i kwestia etatu w WORD, czy pracę dostanę "od ręki" ?
capito

Postprzez dylek » środa 09 maja 2007, 20:06

Co do fachowości to niestety, ale musisz pytać osób, które skończyły kurs w danym ośrodku - niejednokrotnie masz kilku lub kilkunastu wykładowców, bo "przedmiotów" jest trochę - i w sumie co osoba to inny poziom fachowości.... ;)
Co do pracy to z tego co mi wiadomo, to WORDy ciągle narzekają na braki kadrowe i nadwyżkę kursantów w stosunku do ich mocy przerobowych więc nie powinno być problemów z pracą "od zaraz". Czy będzie to etat od razu to wątpię - pewnie na początek umowa zlecenie.
dylek
Moderator

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów