dla specjalistów (art. 16.1)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

dla specjalistów (art. 16.1)

Postprzez leksio » wtorek 08 maja 2007, 11:05

Witam

Na forum znalazlem wiele dlugich dyskusji na różne tematy, ale na ten nie do końca. Nie wiem czy tylko dla mnie jest on nie całkiem jasny dlatego pytam mądrzejszych.

Ustawa mówi:
Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni, itd

Należy jeździć prawym pasem o ile to możliwe, to jest jasne (to już było dyskutowane), ale mnie interesuje co innego

Załóżmy sytuację:
-droga dwupasmowa
-pasy szerokie (powiedzmy 3,5m)
Czy w takiej sytuacji kierujący samochodem powinien poruszać sie możliwie blisko prawj krawędzi pasa prawego czy też może spokojnie i zgodnie z ustawą zasuwać środkiem pasa (choć z obu stron ma po 1m jezdni)
Podobnie można się zastanawiać przy skręcaniu na takiej drodze: np bardziej zbliżyć się do krawędzi lewej czy skręcać ze środka pasa lewgo (w koncu zgodnie z ustawą jesteśmy blisko osi jezdni)

Pomijam oczywiście sytuacje częste drodze ale niezgodne z ustawą, np wyprzedzanie na trzeciego, kiedy inni sa zmuszani do zjazdu max na prawo albo robią to z uprzejmności

Nie wiem czyt to problem bardziej teoretyczny czy praktyczny. Wydaje mi się ciekawy, również w jeżeli chodzi o ruch skuterów i motocykli a nawet rowerów.
leksio

Postprzez TOMASZEK » wtorek 08 maja 2007, 11:40

czesc kolego a przeczytaj sobie definicje pasa ruchu i tu masz jasna odpowiedz pas oznakowany liniami poziomymi masz szeroki ale jadac blisko prawej krawedzi kolo ciebie na tym samym oznakowanym pasie zmiesci sie jeszcze jeden samochod kolo twojego czyli do lini wyznaczajacej pas mieszcza sie dwa samochody kolo siebie to tyle jest pasow ruchu tylko poprostu nieoznakowanych znakami poziomymi i to samo sie tyczy kazdego wykonywanego manewru na drodze.
TOMASZEK

Postprzez cman » wtorek 08 maja 2007, 11:54

Czyli Twoim zdaniem, np. na autostradzie (gdzie pas ruchu musi mieć przynajmniej 3,75 m szerokości) o dwóch wyznaczonych pasach ruchu jest miejsce do jednoczesnej jazdy 4 pojazdów obok siebie?
cman

uściślenie

Postprzez leksio » wtorek 08 maja 2007, 11:54

Dzięki za odpowiedz
Konkretnie chodziło mi jadnak o drogę z dwoma pasami ruchu w jednym kierunku (np dwujezdniową). Czy w tej sytuacj tak samo to uzasadnisz?
Czy jazda środkiem pasa prawego (to powszechne) jest wtedy zgodna czy niezgodna z ustawą? I jakie ma to logiczne uzasadnienie, jakie są korzyści z zachowania zgodnie z prawem?
leksio

do cman

Postprzez leksio » wtorek 08 maja 2007, 11:57

Właśnie taką sytuacje miałem na mysli (patrz post cmana)
Np autostrada, droga expresowa itp
Ciekawy jestem czy ten zapis ustawy traktowac dosłownie czyy umownie
leksio

Postprzez cman » wtorek 08 maja 2007, 12:05

Zresztą... żeby niepotrzebnie nie wywoływać offtopa...

Pasy ruchu na autostradach i innych drogach, na której pojazdy poruszają się z większą prędkością muszą być ze względu na prędkość odpowiednio szerokie i oczywistym jest, że jeden pas ruchu szerokości 3,75 m wystarczy do ruchu tylko jednego rzędu pojazdów jednośladowych i nie ma tu nic do rzeczy fakt, że fizycznie, w sytuacji statycznej pojazdy zmieściłyby się obok siebie.

Jazda środkiem wyznaczonego pasa ruchu jest jak najbardziej prawidłowa. Oczywiście, można by się bardzo ściśle trzymać litery prawa i jechać przy prawej linii, ale nie ma to żadnego sensu.
Jeśli chodzi o wolniejsze pojazdy jednośladowe to powinny się one poruszać przy prawej linii, bo dzięki temu inne pojazdy będą mogły je łatwiej wyprzedzić, nie zmieniając pasa ruchu. Natomiast jadąc szybciej, np. motocyklem również można korzystać z całej szerokości swojego pasa, może nie koniecznie zupełnie środkiem, ale powiedzmy na 1/3 szerokości od prawej linii.
cman

Postprzez BL_Lacertae » wtorek 08 maja 2007, 12:10

cman napisał(a):
Jazda środkiem wyznaczonego pasa ruchu jest jak najbardziej prawidłowa.

cman napisał(a):Natomiast jadąc szybciej, np. motocyklem również można korzystać z całej szerokości swojego pasa, może nie koniecznie zupełnie środkiem, ale powiedzmy na 1/3 szerokości od prawej linii.

Lol, a może podeprzesz to jakimś przepisem ? Skąd te twierdzenia ?

Czy to nie jest oczywiste, że należy kierować przy prawej krawędzi ?
BL_Lacertae

Postprzez cman » wtorek 08 maja 2007, 12:20

No, lol, ale jaja...

A możesz mi na przykład wskazać przepis zezwalający na jazdę przy lewej krawędzi drogi dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu i to w dodatku pod prąd podczas wyprzedzania?
cman

Postprzez TOMASZEK » wtorek 08 maja 2007, 13:08

oczywiscie przepisy mowia ze kierujacemu zabrania sie zajmowania wiecej niz jednego oznakowanego znakami poziomymi pasa ruchu wiec mozesz leciec srodkiem i to bedzie zgodne z prawem no chyba ze ustawiaz sie do skretu to musisz tego przestrzegac
TOMASZEK

Postprzez wiesniak » wtorek 08 maja 2007, 14:29

"Możliwie blisko prawej krawędzi jezdni" dla niektórych może oznacza fizyczną możliwość jazdy przy samej krawędzi. Tylko pytanie, czy jazdę samochodem wymyślono po to, żeby dosłownie interpretować niektóre przepisy, czy może po coś innego, jak na przykład szybkie i wygodne podróżowanie.

Powiedziałbym nawet, że jazda motocyklem środkiem pasa jest całkowicie prawidłowa, szczególnie przy większych prędkościach.
wiesniak

Postprzez disaster » wtorek 08 maja 2007, 14:38

Wszystko można dosłownie interpretować.
Problemy zaczynają się wtedy, kiedy z teorii pakujemy się w prawdziwe życie.

Ps. Na cmentarzach są całe alejki przy których po lewej stronie leżą Ci co mieli pierwszeństwo, a po prawej Ci co mieli rację.
disaster

moze jakies wnioski??

Postprzez leksio » wtorek 08 maja 2007, 15:17

"Możliwie blisko prawej krawędzi jezdni" dla niektórych może oznacza fizyczną możliwość jazdy przy samej krawędzi. Tylko pytanie, czy jazdę samochodem wymyślono po to, żeby dosłownie interpretować niektóre przepisy, czy może po coś innego, jak na przykład szybkie i wygodne podróżowanie

W zasadzie to myślałem, że przepisy stworzono żeby szybko, wygodnie i bezpiecznie podróżować :) Sprobuje to udowodnić

Może tak to czytać:
-"możliwie blisko"- więc jeżeli uznam, że jazda środkiem pasa daje większy komfort i bezpieczeństwo bedzie ok., nawet motocyklem

-natomiast jeżeli np jadę maluchem 60-70km/h to uzasadnione jest jechać przy prawej krawędzi prawego pasa, żeby (może nieznacznie ale zawsze) ułatwić wyprzedzanie innym
leksio

Postprzez scorpio44 » wtorek 08 maja 2007, 21:13

Widzisz, Leksio, jak ładnie na koniec sam sobie odpowiedziałeś. :D
scorpio44

Postprzez kopan » czwartek 10 maja 2007, 23:20

Dobrze leksio główkujesz i dobre pytania stawiasz.

Przepisy są prawie jednoznaczne w tym względzie.
Po pierwsze jeśli pasy ruchu są wyznaczone to nie można zajmować wiecej niż jednego pasa ruchu czyli pozycja na tym pasie ruchu jest dowolna byle by na pasie ruchu.

Jazda blisko prawej krawędzi jezdni dotyczy sytuacji gdy pasy ruchu są nie wyznaczone.
-Nie ma obowiązku jazdy prawym pasem ruchu (bo to bliżej prawej krawędzi jezdni.)
-Jak i nie ma obowiązku jazdy przy prawej krawędzi pasa ruchu (bo to bliżej prawej krawędzi jezdni.)

Ale na egzaminie jest obowiązek oblania egzaminowanego poruszającego sie dłużej lewym pasem ruchu.
Oblania na widzi mi się bo uzasadnienia w przepisach nie ma.
kopan

Postprzez scorpio44 » piątek 11 maja 2007, 00:46

Ten jak się uprze.................. :D :D
scorpio44

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze