Zakaz używania sygnałów dźwiękowych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zakaz używania sygnałów dźwiękowych

Postprzez booc » niedziela 06 maja 2007, 14:38

Obrazek
Znak B-29 zakaz używania sygnałów dźwiękowych

Mam pytanie. Tego znaku jeszcze na oczy nie widziałem^^ więc jest nieco teoretyczne. Czy ten znak może być umieszczony tylko poza obszarem zabudowanym, a jeżeli nie, to jakie jest jego znaczenie na o.z.? Przypomnę:

1. Kierujący pojazdem może używać sygnału dźwiękowego lub świetlnego, w razie gdy zachodzi konieczność ostrzeżenia o niebezpieczeństwie.

2. Zabrania się:
1. nadużywania sygnału dźwiękowego lub świetlnego;
2. używania sygnału dźwiękowego na obszarze zabudowanym, chyba że jest to konieczne w związku z bezpośrednim niebezpieczeństwem;

§ 24. 1. Znak B-29 "zakaz używania sygnałów dźwiękowych" zabrania używania tych sygnałów, chyba że jest to konieczne w celu ostrzeżenia o bezpośrednim zagrożeniu bezpieczeństwa ruchu.
booc

Postprzez cman » niedziela 06 maja 2007, 15:04

Z tego co mi wiadomo to ten znak jest umieszczany tylko poza obszarem zabudowanym. Ponieważ na obszarze zabudowanym jest ogólny zakaz, więc ustawianie znaku nie miałoby żadnego sensu.
cman

Postprzez scorpio44 » niedziela 06 maja 2007, 17:08

Mnie akurat zdarzyło się ten znak widzieć (raz czy dwa w życiu) właśnie na obszarze zabudowanym. ;) :D Raz było to w okolicy szpitala, drugi nie pamiętam gdzie. Ale tak jak pisze Cman - na obszarze zabudowanym znak ten nie ma żadnego znaczenia, ponieważ jego definicja jest tożsama z przepisem dotyczącym używania sygnałów dźwiękowych na obszarze zabudowanym. Co oczywiście nie zmienia faktu, że w szczególnych wypadkach (kiedy z jakiegoś tam powodu trąbienie jest szczególnie niewskazane) nie zaszkodzi takiego znaku postawić - jest szansa, że ci nadużywający klaksonu chociaż na odcinku obowiązywania takiego zakazu się powściągną. ;)
scorpio44

Postprzez BL_Lacertae » wtorek 08 maja 2007, 12:03

cman napisał(a):Z tego co mi wiadomo to ten znak jest umieszczany tylko poza obszarem zabudowanym.

Jesteś w błędzie. Znak B29 najczęściej ustawiany jest w obszarach zabudowanych w miejscach, gdzie szczególnie nie wskazane jest używanie sygnału dźwiękowego. Jak napisał kolega powyżej takim miejscem np jest szpital, sanatorium itp miejsca.
BL_Lacertae

Postprzez cman » wtorek 08 maja 2007, 12:17

Aczkolwiek jest to, jak to kolega pisał, jedynie zwrócenie uwagi na zakaz, który i tak wynika z ogólnych przepisów. Zresztą wystarczy zajrzeć do rozporządzenia - znak B-29 stosuje się poza obszarem zabudowanym.
cman

Postprzez booc » wtorek 08 maja 2007, 18:39

Yhm, przyznam że sam znalazłem odpowiedź, choć może mało zadowalająca, to jakoś wytłumacza sprawę a cały ten wątek jest nieco teoretyczny:)

Nie licząc sytuacji zagrożenia, z taryfikatora mandatów http://www.prawojazdy.com.pl/index.php?id=49:

Używanie sygnałów dźwiękowych na o.z. grozi karą 100 zł.
Niestosowanie się do B-29 zakaz używania sygnałów dźwiękowych grozi karą 100 zł.
Stąd o ile te kary się sumują złamanie obydwu zakazów grozi karą 200 zł.

Czyli różnica jest taka że nadal użycie klaksonu jest zabronione, tyle że ewentualny mandat będzie wyższy.
booc

Postprzez cman » wtorek 08 maja 2007, 19:52

Może taryfikator zakłada, że nie zdarzy się tak, że będzie, i obszar zabudowany, i znak B-29 zakaz używania sygnałów dźwiękowych. I dlatego właśnie przewiduje dwa oddzielne wykroczenia. Przede wszystkim rozporządzenie (szczegółowe warunki techniczne...) mówi wyraźnie, że znak B-29 umieszcza się poza obszarem zabudowanym w takich, a takich miejscach. Nie ma nic więcej, że zaleca się na obszarze zabudowanym gdzieś tam, że dopuszcza się itd. To jest mniej więcej coś takiego, jak umieszczanie znaku A-7 ustąp pierwszeństwa przy wyjeździe ze strefy zamieszkania. W świetle przepisów bezsensowne i bezcelowe, ale przypominające o konieczności ustąpienia pierwszeństwa tym, którzy przepisy znają, jak znają...
cman

Postprzez BL_Lacertae » wtorek 08 maja 2007, 20:13

cman napisał(a):...wystarczy zajrzeć do rozporządzenia - znak B-29 stosuje się poza obszarem zabudowanym.

Zgadza się. Zwracam honor.
BL_Lacertae

Postprzez disaster » środa 09 maja 2007, 13:10

A ile znaków w Polsce stoi od "zarania dziejów"?
Niedaleko mnie stoi A-10 i G-3 ostrzegający przed fizycznie nieistniejącą i co więcej zaasfaltowaną na jezdni bocznicą kolejową.
disaster

Powrót do Sytuacje na drodze