Pęknieta Szyba Przednia - Wydarzenie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pęknieta Szyba Przednia - Wydarzenie

Postprzez Polonez » wtorek 24 kwietnia 2007, 13:52

I znowu moje wydarzenie :P Coś się ostatnio dzieje :D Jadę Ci ja sobie wczoraj spokojnie jakieś 80km/h przede mną nikogo nie ma, w przeciwnym kierunku jadą sobie jakieś auta i jak nagle nie HUKNIE :!: :!: :shock: hhmm ja zdziwko pytam kolegi czy to nie on, bo się bawił komórką myślałem że klapke zamyka hihi , a on że nie on :P No to myśle pewnie klapka od popieliczniki się zamknęła, hhmmm sciszam radio słucham czy nic nie stuka nie puka - patrze do tyłu nikt mi nie miga ze mi coś odpadło - no nic jade dalej :wink: Dopiero jak wjechaliśmy na parking kumpel pokazuje mi pękniecie na szybie - średnicy gdzieś jak 5 zł :evil: :evil: Naszczęscie w dość dobrym m-cu - zaraz nad naklejką rejestracyjną. Okazało sie ze to kamień z mijającej nas wywrotki tak huknął i szkód narobił eehh :? Jeżdżą tymi Carami bez zabezpieczeń ładunku - a jakby tak jakiemuś przechodniowi kamień tak w głowe walnął ... :roll: :wink: :wink:
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez pcuryllo » wtorek 24 kwietnia 2007, 16:09

Jeżdżą tymi Carami bez zabezpieczeń ładunku - a jakby tak jakiemuś przechodniowi kamień tak w głowe walnął ...

Ja tylko dodam, ze nie koniecznie ten kamień mógł wylecieć gościowi z paki, pewnie miał zabezpieczone. Może "zapelętał" się gdziś na drodze i spod kół wyleciał. Jak jechałem kiedyś to widziałem jak kamień leci mi prosto w szybę, ale coż można narobić.... ;)
Pozdrawiam,
Piotr Curyłło

http://kierowca-zawodowy.pl
pcuryllo

Postprzez marcij » wtorek 24 kwietnia 2007, 19:18

Wujek mial podobna sytuacje jak kupil auto i jechal nim do domu. Tyle ze dziura byla mniejsza (najwyzej 1gr) i tak mniejwiecej na linii oczu pasazera. Auto pozniej jezdzilo z taka szyba przez 15 lat i nic sie nie dzialo. Ale jak dziura jest duza to nie wiem czy nie peknie dalej i czy nie bedziesz mial problemow na przegladzie.
Obrazek
marcij

Postprzez Nadzienie » wtorek 24 kwietnia 2007, 19:36

Ale masz przygody :)
Nadzienie

Postprzez ctl83 » środa 25 kwietnia 2007, 11:47

To ja miałem analogiczną sytuację w autobusie. Całe szczęście był ubezpieczony, gdyż taka szyba kosztuje 22.000 zł.
Podobno w Niemczech, jak ciężarówka wyjeżdża z budowy to myje koła. Bo to było miejsce, gdzie były roboty drogowe.
ctl83

Postprzez WojtekB » środa 25 kwietnia 2007, 17:19

jestem ciekaw ile kosztuje przednia szyba do nowej Astry ;)
WojtekB

Postprzez invx » środa 25 kwietnia 2007, 20:58

takie male pekniecia mozna "obrysowac" tak by nie pekalo dalej.
invx

Postprzez marcij » środa 25 kwietnia 2007, 21:07

invx napisał(a):takie male pekniecia mozna "obrysowac" tak by nie pekalo dalej.

Mozna , ale czesto jest to nieoplacalne. Szybe do poldka mozna juz ponizej 50zl kupic.
Obrazek
marcij

:)

Postprzez Polonez » środa 25 kwietnia 2007, 21:43

Nie mam pojęcia jak szyba będzie zachowywała się dalej. Pęknięcie jest tylko po stronie zewnętrznej , od wewnątrz nic nie da się wyczuć aby była uszkodzona. Marcij nie wiem czy za 50zł. U mnie szyby są z firmy "Sekurit Saint-Gobain" . Używki bym nie chciał a oryginał napewno nie bedzie taki tani. Ale cóz zobaczymy jak będzie dalej :wink:
Polonez

Re: Pęknieta Szyba Przednia - Wydarzenie

Postprzez Agraffka » środa 25 kwietnia 2007, 22:58

Polonez napisał(a):Naszczęscie w dość dobrym m-cu - zaraz nad naklejką rejestracyjną

Nie w takim znowu dobrym, jak jest blisko krawędzi to jest większe ryzyko że będzie pękać. Znam podobny przypadek - w seicento. Pęknięcie od kamienia było na początku niewidoczne, potem zaczęło się zwiększać. W warsztacie - w którym dają 100% gwarancję i jak pęka mimo naprawy to wymieniają szybę - powiedzieli że tego nie zrobią bo odległość od krawędzi jest mniejsza niż 10 cm. W innym facet powiedział że to zrobi, ale daje 50% gwarancji - albo pęknie albo nie. No i pęka :(
Agraffka

Postprzez Sławek_18 » środa 25 kwietnia 2007, 23:51

po prostu podjedź sobie do szybowni (tam gdzie montują szyby) i oni Ci to zakleją w taki sposób, że będziesz miał problemy ze znalezieniem miejsca pęknięcia. Chyba, że już dużo brudu sie zebrało. (takie coś na przyszłość należy czymś zakleić aby bród sie nie dostawał do szczelin w szybie.)
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Silent » czwartek 26 kwietnia 2007, 20:22

Kamienie 'strzelające' spod kół to chyba normalka w samochodach które nie mają chlapaczy... jechałem kiedyś za Golfem, musiał najechać na kamień, i wystrzelił mi w szybę jak pocisk - efekt: szyba do wymiany, 300 zł w plecy...
Obrazek
Silent

Postprzez marcij » czwartek 26 kwietnia 2007, 21:10

Polonez , jakbys byl zainteresowany to znajomy z miejscowosci Kietrz kolo opola ma do oddania szybe przednia do plusa. Cala , bez jakis konkretnych rys , trzeba tylko odebrac osobiscie.
Obrazek
marcij

:)

Postprzez Polonez » czwartek 26 kwietnia 2007, 22:14

Narazie nie wymieniam - zobacze co bedzie dalej ale dzięki za info :wink:
Polonez

Postprzez jimorrison » niedziela 29 kwietnia 2007, 13:10

dalej bedzie tak ze robi sei ryska, mala - malutka, potem coraz wieksza i wieksza. drgania auta spowoduja ze ten maly ubytek zrobi sie duzym ubytkiem i trzeba bedzie zmianiac szybe ;)
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Powrót do Luźna gadka